6/3/16

Αμφίπολη: Συγκλονιστικά νέα στοιχεία για τον Τύμβο Καστά (φωτο)

  • Κόσμος παρακολουθεί την ομιλία της Κ. Περιστέρη στην 29η Ετήσια Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015 (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ / PIXEL)
Ενισχύεται η άποψη ότι κατασκευάστηκε στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. ο μεγαλοπρεπής τάφος στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, μετά το κομμάτι ξυλάνθρακα που ανακαλύφθηκε στην επίχωσή του, εξωτερικά ψηλά, δίπλα στη θολωτή στέγη και εξετάστηκε από ομάδα επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

Επίσης, μεγαλύτερες πιθανότητες επαλήθευσης αποκτάει και το σενάριο το ταφικό μνημείο να σχετίζεται με τον στρατηγό και επιστήθιο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ηφαιστίωνα, μετά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο μνημείο.
H συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news 

3 σχόλια:

  1. Οι ανασκαφές στην Αμφίπολη άρχισαν από το 1860 αρχής γενομένης με την αρχαιολογική αποστολή που εστειλε στην Μακεδονία ο Ναπολέων ο ΙΙΙ στην οποία επικεφαλής ήταν οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Heuzey και Daumet. Από τότε λοιπόν με αρχαιολογικές αποστολές μέσω των ανασκαφών βρέθηκαν τα πρώτα ευρήματα που μέχρι σήμερα φυλάσσονται στο Λούβρο. Με την αποστολή των Heuzey και Daumet σχέδια και ευρήματα στο πρωτότυπο βίβλιο θα δείτε εδώ... Heuzey & Daumet, Mission archéologique de Macédoine: http://arachne.uni-koeln.de/arachne/index.php?view[layout]=buchseite_item&search[constraints][buchseite][buch.origFile]=BOOK-ZID878850.xml&view[page]=0

    Σημειώνεται πως επι Μεγάλου Ναπολέοντα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα (να μη λησμονουμε πως και πότε βρέθηκε η στήλη της Ροζέτας και τι ηταν ο Ζαν Φρανσουα Σαμπολιον). Άλλωστε για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις, θα λέγαμε αποδείξεις, ότι η μακρινή καταγωγή του είναι από την Τραπεζούντα.. Σύμφωνα με τις οποίες δύο παιδιά του αυτοκράτορα Δαυϊδ Κομνηνού, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, διέφυγαν από την άλωση της Τραπεζούντας και της σφαγής των κατοίκων της από τα στίφη του Μεχμέτη, και το μέν αγόρι κατόρθωσε μετά απο περιπλανήσεις του στη Μακεδονία να φτάσει μετά το 1462 στην ελέυθερη τότε Μάνη, η δε θυγατέρα του Δαυϊδ, η Άννα, μετά απο πολλές περιπέτειες κατέφυγε στη σημερινή Συρία όπου αφού ιδρυσε ένα μοναστήρι παρέμεινε με το σχήμα της μοναχής εκεί.

    Ο αδελφός της, ο Γεώργιος (ή Νικηφόρος) Κομνηνός κατέφυγε στη Μάνη όπου έζησαν οι απόγονοι του μέχρι το 1670 όταν μετανάστευσαν εν αρχή στην σημερινή Ιταλία, ενδεχομένως στην Γένοβα ή στο Λιβόρνο όπου ο Πάπας της Ρώμης τους αναγνώρισε και αφου τους έδωσε ισότιμους τίτλους ευγένειας ενέκρινε να εγκατασταθούν υπό την προστασία του εκει με αρκετούς άλλους Μανιάτες. Όμως, κατόπιν ένεκα τρίτων προστριβών μετεγκαταστάθηκαν με την άδεια του πάπα στην Κορσική στο Αιάκειο (εκ του Αίαντος -> Ajaccio, που ήταν αρχαιοελληνική αποικία). Μέχρι εδώ αυτά καταμαρτυρούνται το 1861 από το βιβλίο του Γ.Γ. Παππαδόπουλου με τίτλο "Χρονογραφία των περί την Κορσική Ελλήνων" , και το οποίο βρίσκεται στη συλλογή του British Museum και όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαβάσει ή να το κατεβάσει ελεύθερα. από εδώ... https://books.google.gr/books?id=kD1cAAAAcAAJ&hl=el&pg=PP17&img=1&zoom=3&sig=ACfU3U0MONU1uraVFNo7PUCz7BHOifUP1g&ci=59%2C243%2C790%2C767&edge=0

    Κάτι άλλο όμως ακόμα πιο σημαντικό για το θέμα της καταγωγής του Ναπολέοντα βρίσκεται στα απομνημονεύματα της παγκοσμίως γνωστής σαν ιστορικό πρόσωπο, της Madame Junot (ή Δούκισσα Ντ' Αμπραντες) η οποία άλλωστε είναι και η 1η γυναίκα που αναγνωρίζεται στο φεμινιστικό κίνημα του 19ου αιώνα ως το σημαντικότερο πρόσωπο και εξ αυτής της αιτίας η ιστορία του βίου της και τα απομνημονεύματα της παρέχονται από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

    Από το βιβλίο της δε, που εκδόθηκε περί το τέλος του 19ου αι, (και που είναι στη γαλλική γλώσσα), τα απομνημονεύματα της (La Memoir) και που επικεντρώνεται εν πολλοίς και στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη (Καλομερίτη), μαθαίνουμε ότι ο Βοναπάρτης στο σπίτι του, στο Αιακιο της Κορσικής, μιλούσαν Ελληνικά και πως η οικογένεια του ήταν ελληνικής καταγωγής. Πράγμα που άλλωστε το ΄ίδιο δήλωνε και η ίδια η δούκισσα για τον εαυτό της . Η ίδια η Madame Junot ήταν παιδική φίλη του Ναπολέοντα και ζούσε και αυτή στο Αιάκιο της Κορσικής. Το βιβλιο της Madame Zunot μπορείτε να το διαβάσετε στη γαλλική γλώσσα εδώ... https://archive.org/stream/memoirsofmadamej03abra#page/n11/mode/2up

    Σημ.: Για το ίδιο θέμα κατά καιρούς έχουν γραφτεί αρκετά, όμως πιστεύοντας ότι με αυτές τις πηγές και ιδιαίτερα την τελευταία η οποία μόλις παρατέθηκε το ζήτημα περί της καταγωγής του Ναπολέοντα παίρνει σημαντικότερες διαστάσεις.

    Α.Σ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λινκ του 1ου βιβλίου που παρέθεσα στο προηγούμενο μου σχόλιο, είναι από λάθος μου απόκομμα εικόνας και ως εκ τουτου το λινκ το ξαναδημοσιεύω αμεσως πιο κάτω τώρα (σελίδα ία).

    https://books.google.gr/books?id=kD1cAAAAcAAJ&pg=PP26#v=onepage&q&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.