14/3/16

FT : Η Κύπρος τορπιλίζει το σχέδιο Μέρκελ στο προσφυγικό

Δεν μπορώ να γυρίσω στην Κύπρο, αν αποδεχτώ άνευ όρων άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, διαμηνύει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Οι απαιτήσεις Νταβούτογλου, το πρόβλημα του Ακιντζί και οι προσπάθειες λύσεις του Κυπριακού.
Ένα σχέδιο για αναχαίτιση της προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης που διαπραγματεύεται η Άνγκελα Μέρκελ, θα μπορούσε να διαλυθεί από την Κύπρο αφού ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε πως δεν θα αποδεχθεί ένα ζωτικής σημασίας σημείο: την επανέναρξη κρίσιμων κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως έχει δεχθεί έντονη πίεση από άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να δώσει τέλος στο μακροχρόνιο «πάγωμα» πέντε κεφαλαίων στις συζητήσεις αυτές.
Η Άγκυρα έχει καταστήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης προϋπόθεση για να συμφωνήσει στο σχέδιο της κ. Μέρκελ, κατά το οποίο η Τουρκία θα αποδεχθεί την επιστροφή εκατοντάδων μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Ελλάδας.
Αλλά χωρίς την κυπριακή συναίνεση, η συμφωνία -την οποία κανόνισε προσωπικά η κ. Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου- θα μπορούσε να καταρρεύσει στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

 για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.