6/5/16

Mεταφερόμενη αργία...



Την στιγμή που στην χρεοκοπημένη και εξαθλιωμένη Ελλάδα μεταφέρουμε την αργία της Πρωτομαγιάς, για να μην χάσουν μια μέρα καθησιό οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλού, σε άλλους πλανήτες, το εκεί δημόσιο φροντίζει να κάνει υπερωρίες για να στηρίξει την οικονομία.

Χθές, Πέμπτη 5/5, ήταν επίσημη θρησκευτική αργία στην Γερμανία. Christi Himmelfahrt λέγεται η γιορτή (της Αναλήψεως του Κυρίου) και όλα είναι κλειστά. Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας, τα πάντα.
Πλην όμως ένα δέμα που ξεκινάει από την άλλη άκρη του κόσμου την Τετάρτη και φτάνει στην Φρανκφούρτη στις 19:00 το απόγευμα την ημέρα της αργίας δεν περιμένει στην αποθήκη μέχρι την επόμενη. Ταξινομείται και φεύγει από κει στις 22:44. Προορισμός τα κεντρικά τελωνεία στο Schkeuditz της Λειψίας.
Στις 03:44 τα ξημερώματα (!!!) το δέμα εκτελωνίζεται (!!!) και στις 05:30 το πρωί φτάνει στο Μόναχο. Στις 06:28 ταξινομείται και στις 07:26 έχει βγει στον δρόμο για παράδοση.

Θα μου πείτε η DHL μπορεί να δουλεύει με την ίδια ταχύτητα και στην Ελλάδα και παντού. Μπορεί να είναι σχεδόν κρατική υπηρεσία, (ανήκει στα γερμανικά ταχυδρομεία), αλλά λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού τομέα.
Τα τελωνεία, όμως, που ανήκουν στον σκληρότερο από όλους τους σκληρούς πυρήνες του κράτους;
Τα τελωνεία λοιπόν ξενυχτούν με την DHL, ακόμη και τις μέρες των αργιών, επειδή έστω και μια μέρα καθυστέρησης μπορεί να μετράει στην οικονομία. Κάποιος μπορεί να περιμένει τις πρώτες ύλες του. Στην παρδαλή μας χώρα θα έπρεπε να κάνει υπομονή μέχρι να λήξει η αργία. Ακόμη και η μεταφερόμενη αργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ εισαγωγής και οι δασμοί πληρώθηκαν από την ίδια την DHL, για λογαριασμό του παραλήπτη. Στο πλαίσιο της καλής πίστης και για να αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις. Η μεταφορική θα στείλει τις επόμενες μέρες ένα τιμολόγιο, που εκτός από την αμοιβή της (η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν του μέσου εκτελωνιστή στην Ελλάδα) θα συμπεριλαμβάνει και τους φόρους που προκατέβαλε για λογαριασμό του πελάτη.
Να το ξαναπούμε, η DHL πλήρωσε τους φόρους ενός τρίτου (ύψους μερικών χιλάδων ευρώ) με καλή πίστη και εμπιστοσύνη. Επειδή αν στραβώσει κάτι και ο παραλήπτης δεν αποδειχθεί συνεπής υπάρχει διαιτητής. Η αποτελεσματική δικαιοσύνη, που θα λύσει το πρόβλημα σε μερικές εβδομάδες και όχι σε μια δεκαετία.
Μετά κάποιοι απορούν και διερωτώνται, γιατί η Γερμανία, παρά την εξοντωτική φορολογία της, είναι ο πρώτος προορισμός ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.
Εμείς μεταφέρουμε αργίες.

Θέμης Καζαντζίδης
 
 

8 σχόλια:

  1. Συμπτωματικά, την Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 παρέδωσα στο τοπικό υποκατάστημα ΕΛΤΑ, μικροδέμα βάρους 800 γραμμαρίων για να σταλεί σε χώρα ΕΕ συστημένο με προτεραιότητα "Α" (δηλαδή την γρηγορόταρη δυνατή που μπορεί να εκτελέσουν τα ΕΛΤΑ) και πλήρωσα κάτι παραπάνω από €15.

    Σήμερα, Παρασκευή μετά το Πάσχα 6 Μαΐου 2016 (δηλαδή 9 ολόκληρες ημέρες μετά), η online υπηρεσία των ΕΛΤΑ με ενημερώνει οτι το δέμα κατάφερε να φτάσει μέχρι το (τοπικό) αεροδρόμιο. Το πότε θα φορτωθεί στο αεροπλάνο, το πότε θα πετάξει, το πότε θα φτάσει στην χώρα προορισμού και το πότε θα παραδοθεί τελικά στον παραλήπτη είναι άγνωστο.

    Και όλα αυτά, διότι όπως με ενημέρωσαν, τα ΕΛΤΑ δεν λειτουργούσαν από Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι ΚΑΙ την Τρίτη μετά το Πάσχα, δηλαδή - ούτε καν προσωπικό ασφαλείας δεν υπήρχε (κατά δήλωση της ευγενέστατης κατά τα άλλα υπαλλήλου που απαντάει στις ερωτήσεις πελατών). Αυτο σημαίνει οτι επί 5 ημέρες, τα ΕΛΤΑ κατεβάσανε τα ρολά και στα παλιά τους τα παπούτσια όλα.

    Όμορφα! Μετά, μας φταίνε οι λαθραίοι που αποκλείσανε τις γραμμές του τρένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρω ότι το συγκεκριμενο αρθρο είναι η πληρης και μοναδικη εικονα αυτης της χωρας ενώ εξηγει τα παντα που εχουν συμβει και θα συμβαινουν.
    Δεν χρειαζεται να ειπωθεί τιποτα άλλο για οποιοδήποτε θεμα αφου σ'αυτο αντανακλωνται ολες οι παθογένειες της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι αντίστοιχο που με εξαγριώνει, είναι η συνδικαλιστική αργία για τις γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και καθηγητών.
    Είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που έχουν 3 μήνες το χρόνο διακοπές, δεν λογοδοτούν πουθενά (τα συνδικαλιστικά τους όργανα αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας την όποια αξιολόγηση) και όποτε έχει συνέλευση ο κλάδος τους, δεν κάνουν μάθημα και πληρώνονται κανονικότατα!.
    Οι γονείς τις μέρες αυτές πρέπει να κόψουν τον λαιμό τους και να μεριμνήσουν για την φύλαξη των παιδιών τους.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε κανονική χώρα. Η ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση είναι αναπόφευκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πασοκισμός λέγεται και δεν δημιουργηθηκε απο τον Παπαντρέα αλλά απο την ΕΕ η οποία τώρα νίπτει τας χείρας,αντιστοιχο χάος θέλανε και στη Τουρκία αλλά εκει τους σταματησε κάποιος Ερντογάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν το άρθρο ξεκινάει με τη μπούρδα ότι "η μεταφορά της αργίας έγινε για να καθίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι" (λες και ο ιδιωτικός τομέας δούλευε), καταλαβαίνω τη σοβαρότητα του υπολοίπου προπαγανδιστικού κειμένου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γιάννη,

      Υπάρχουν κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (όπως πχ και οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ) που δεν εχουν την πολυτελεια να κατεβάζουν ρολά. Ναι, κατά την διάρκεια εορτών και επισήμων αργιών οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση του κοινού πχ σε μια ΔΟΥ ή πχ στα δικαστηρια ή πχ στα γραφεία του ΙΚΑ & του ΤΕΒΕ, ή στα ΚΕΠ κλπ δεν θα εργαστούν όπως και οι ιδιωτικοί. Δεν θα μπορούσαμε όμως να φανταστούμε να σταματήσουν να εργαζονται οι τραυματιοφορείς, οι γιατροί, οι αστυνομικοί, οι ένοπλες δυνάμεις, οι οδηγοί των τρένων, το προσωπικό ΕΛΤΑ που διεκπαιρεώνει την αλληλογραφία, το προσωπικό ΔΕΗ που λειτουργεί τους σταθμούς ενέργειας κλπ. Υπάρχουν κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε βάρδιες, όλες τις ώρες του 24ωρου, 365 μέρες το χρόνο, διότι αυτή ακριβώς είναι η φύση και το αντικείμενο της εργασίας τους. Νομίζω πως ο αρχικός αρθρογράφος, αυτό είχε ως στόχο να δείξει.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ σε αυτά που λες, αλλά εγώ στο σημείο που σχολίασα διαπιστώνω κακόβουλη κριτική και συλλήβδην ενοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα με αφορμή μια αργία που αφορούσε όλους και δεν ήταν "προνόμιο" του δημοσίου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.