6/5/16

Ποιος λέει ψέματα;

Με τον Σενέρ Λεβέντ
Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαχωρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη από την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις. Δεν τους βάζει στο ίδιο καλάθι. Και αν θα προβεί σε μια κατηγορία, δεν κατηγορεί τον Μουσταφά Ακιντζί. Την Τουρκία κατηγορεί. Ο Ελληνοκύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστοδουλίδης το έθεσε ξεκάθαρα αυτό. «Η Τουρκία δεν θέλει λύση», είπε. Δεν είπε «ο Ακιντζί δεν θέλει λύση». Και πρόσθεσε το εξής: «Αν η Τουρκία δεν προσανατολιστεί προς τη λύση του Κυπριακού, θα πληρώσει πραγματικό τίμημα».

Καλά, ο Ακιντζί είπε κάτι προς απάντηση αυτού; Ακόμα δεν είπε τίποτα. Όμως, πάντα λέει το αντίθετο από αυτό που είπε ο Χριστοδουλίδης. Συχνά τονίζει ότι «η Τουρκία θέλει λύση». Μήπως μέχρι σήμερα παραπονέθηκε καθόλου για την Τουρκία πάνω στο θέμα αυτό; Δεν παραπονέθηκε. Μήπως είπε «εγώ κάνω βήματα, αλλά η Τουρκία τα εμποδίζει;» Δεν είπε. Πάντα λέει ότι είμαστε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία. Εξάσκησε την κοινότητα σε αυτό. Μάλιστα, έγινε πιο ειδικός σε αυτή την εξάσκηση από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Έπεισε την κοινότητα ότι η Τουρκία δεν επεμβαίνει καθόλου στις διαπραγματεύσεις.

Τότε πώς πρέπει να γίνουν αντιληπτές οι δηλώσεις του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου; Αν δεχτούμε ως ορθά εκείνα που είπε αυτός, βγαίνει το εξής νόημα: «Ο Ακιντζί θέλει λύση, αλλά η Τουρκία δεν θέλει και την εμποδίζει». Τότε γιατί μας το λέει αυτό ο Χριστοδουλίδης και δεν μας το λέει ο Ακιντζί; Μήπως δεν έπρεπε να το έλεγε πρώτα απ’ όλα ο Ακιντζί; Να το ακούγαμε από αυτόν αντί από τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο; Δεν θα ήταν καλύτερα; Αφού οι δύο λένε εντελώς αντίθετα μεταξύ τους πράγματα, σημαίνει ότι ο ένας λέει ψέματα. Ποιος; Ο Ακιντζί ή ο Χριστοδουλίδης;

Με ποιον συνομιλεί στο τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευρά; Μήπως δεν είναι με τον Ακιντζί; Αφού συνομιλεί με τον Ακιντζί γιατί κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν θέλει λύση; Δεν θα έπρεπε να κατηγορεί τον Ακιντζί; Ο Ακιντζί συνομιλεί στο τραπέζι, ενώ ο φταίχτης είναι η Τουρκία! Γίνεται; Αυτό είναι το κομβικό σημείο της υπόθεσης. Σίγουρα ο Χριστοδουλίδης δεν το εφηύρε αυτό στα καλά καθούμενα. Δεν επέρριψε στα καλά καθούμενα την ευθύνη στην Τουρκία και όχι στον Ακιντζί. Πρέπει να ξέρει κάτι. Μήπως δεν μπορεί να έχει πει ο Ακιντζί στο τραπέζι ότι «εγώ το δέχομαι αυτό, αλλά δεν το δέχεται η Τουρκία»; Αν δεν το έχει πει, πώς έφτασε σε τέτοιο συμπέρασμα η ελληνοκυπριακή πλευρά; Εξηγήστε το να το μάθουμε προτού προκληθεί περισσότερη σύγχυση μέσα στο ούτως ή άλλως συγχυσμένο κεφάλι του λαού. Να βλέπουμε μπροστά. Αλλά να μην παραβλέπουμε να κοιτάζουμε και μέσα στο καθρεφτάκι που βλέπει προς τα πίσω.

Όσοι λένε να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάμε μόνο το μέλλον, μήπως δεν κοιτάνε καθόλου το καθρεφτάκι αυτό; Δεν λέω να το κοιτάνε συνεχώς, αλλά αν δεν το κοιτάνε καθόλου δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους, έτσι δεν είναι;

Τέλος πάντων. Να ρωτήσω ξανά τον Χριστοδουλίδη: «Αφού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης συζητεί τα πάντα με αυτόν, γιατί κατηγορείς την Τουρκία;» Θέλω οπωσδήποτε απάντηση σε αυτό. Και μια ερώτηση προς τον Ακιντζί: «Αφού λες ότι η Τουρκία θέλει λύση στην Κύπρο, τότε μήπως λέει ψέματα ο Χριστοδουλίδης;» Δεν με ενθουσιάζει τόσο πολύ πλέον το αν θα επιτευχθεί λύση στην Κύπρο. Διότι ξέρω ότι εσείς δεν έχετε την ικανότητα και το θάρρος να την πετύχετε. Τουλάχιστον να λέτε στον λαό τις αλήθειες. Και με αυτό δέχομαι…

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
05/05/2016

2 σχόλια:

  1. Δεν μπορει ο ακιντζί να πει την αληθεια διοτι θα χασει τη καρεκλα του.Οποιος παει κοντρα στο γενιτσαρο,εστω και λιγακι, χανει τη ζωη του ή τη καρεκλα ειτε ειναι μαριονετα ειτε πρωθυπουργος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φτηνο γλυψιμο του Χριστοδουλιδη στον Ακιντζι για να δικαιολογησει το μεροκαματο του και να εχει το κεφαλι του λιγο ησυχο,μιας και ο Ακιντζι είναι πιο κοντα από τον Σουλειμαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.