26/9/17

Δημοψήφισμα 2017: Χάρτης του ιρακινού Κουρδιστάν

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (εν συντομία, το ιρακινό Κουρδιστάν) είναι μόνο ένα μέρος της παραδοσιακής πατρίδας των Κούρδων, της τέταρτης μεγαλύτερης εθνικής ομάδας της Μέσης Ανατολής μετά τους Άραβες, τους Πέρσες και τους Τούρκους.
Πολλοί Κούρδοι ζουν επίσης στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν. Ωστόσο, το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει τα περισσότερα νομικά δικαιώματα, κυβερνώντας τον εαυτό του σε αυτό που αναγνωρίζεται διεθνώς ως η αυτόνομη περιοχή εντός του Ιράκ.
Αλλά όλα δεν είναι ρόδινα στις σχέσεις Κουρδιστάν-Ιράκ. Οι Ιρακινοί Κούρδοι υπέστησαν φρικιαστικές βιαιοπραγίες και διώξεις κατα τη δεκαετία του '80 και του '90, και τώρα ο κορυφαίος πολιτικός της περιοχής εξάρτησε τη φήμη του από το μόνιμο διαχωρισμό του Κουρδιστάν από το Ιράκ.
Παρά τις οργισμένες αντιρρήσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη, καθώς και από τις γειτονικές χώρες Ιράν, Τουρκία και Συρία, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) διεξάγει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αυτή τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου. Ένα “ναι” στο δημοψήφισμα - το οποίο είναι σχεδόν εγγυημένο - δεν σημαίνει ότι το Κουρδιστάν θα δηλώσει αμέσως την ανεξαρτησία του. Αλλά θα θεωρηθεί ως ένα σοβαρό βήμα προς τον αποχωρισμό από το Ιράκ μία για πάντα.
Κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο τεταμένα, το δημοψήφισμα διεξάγεται ακόμη και σε περιοχές που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ δεν θεωρεί τμήμα της αυτόνομης περιφέρειας - το Κουρδιστάν διεκδικεί αυτά τα εδάφη για χρόνια - και οι στρατιωτικοί του κατέλαβαν μερικές από αυτές, αφού είχαν αποκοπεί από το το υπόλοιπο Ιράκ από το λεγόμενο "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS / ISIL) το 2014. Αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά γι’αυτό η Βαγδάτη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποδείξει ότι ο στρατός του Κουρδιστάν είναι πιο αποτελεσματικός από αυτόν του Ιράκ και αφού αγωνίστηκε για τόσο καιρό, η περιοχή είναι πρακτικά ανεξάρτητη ήδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.