30/9/17

Ιρακινό Κουρδιστάν: Σθεναρή αντίσταση παρά τις κυρώσεις

  • Ιρακινό Κουρδιστάν: Σθεναρή αντίσταση παρά τις κυρώσεις
Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν αρνήθηκε να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στην ιρακινή κυβέρνηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rûdaw, επικαλούμενο αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης. Η εκχώρηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία ήταν μια απαίτηση που διατύπωσαν το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία σε αντίποινα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη τη Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ.
Με την υποστήριξη της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε από την κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, διεθνούς απομόνωσης και ενδεχομένως μιας στρατιωτικής επέμβασης. Η ιρακινή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση των απευθείας διεθνών πτήσεων προς το Κουρδιστάν, προκειμένου να αναγκάσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της στη Βαγδάτη.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε πως η αεροπορική απαγόρευση δεν είναι «μια τιμωρία των πολιτών της περιοχής, είναι ένα συνταγματικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση προς το συμφέρον των κατοίκων του Κουρδιστάν».
Όπως μετέδωσε το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν απαγόρευσε τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από ιρανικές εταιρείες προς και από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.
«Με οδηγία του Οργανισμού Οδικών Μεταφορών απαγορεύεται προσωρινά η μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράν προς την περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ και αντιστρόφως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή αυτή», σύμφωνα με το Tasnim. Το Ιράν, που έχει τη δική του κουρδική μειονότητα, έχει πει πως το δημοψήφισμα στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.