30/9/17

Κουρδιστάν, η επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα

Σάββας Καλεντερίδης
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα όσα συμβαίνουν στον ιστορικό χώρο της Μεσοποταμίας, όπως ονόμασαν οι Έλληνες την περιοχή που περικλείεται από το ρου του Τίγρη και του Ευφράτη, και συγκεκριμένα στο Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία, που κατέχουν τμήματα της Μεσοποταμίας, είναι οι πιο σημαντικές εξελίξεις από τότε που ορίστηκαν τα σύνορα στην περιοχή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) και της Συνθήκη της Άγκυρας (1926). Εκείνη την περίοδο που καθορίζονταν τα κράτη και τα σύνορά τους, δυο έθνη έμειναν στο περιθώριο, το αρμενικό και το κουρδικό.
Οι Αρμένιοι «εκκαθαρίστηκαν» από την Ανατολία με τη Γενοκτονία, ενώ οι Κούρδοι καταδικάστηκαν να μείνουν στην ουσία υπόδουλοι σε τέσσερα κράτη: το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία.
Τα κράτη αυτά, παρότι πολυεθνικά, αυτά τα εκατό χρόνια λειτούργησαν ως εθνικά κράτη, ακολουθώντας πολιτικές αφομοίωσης και πολιτιστικής γενοκτονίας στους Κούρδους, ενώ στο Ιράκ έγινε και φυσική γενοκτονία, με τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων μετά από επίθεση με χημικά, στην περιοχή της Χαλέπτσε (1988).
Το καθεστώς που ορίστηκε πριν από έναν αιώνα, και τα σύνορα της περιοχής, αρχίζουν να τίθενται εν αμφιβόλω μετά την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ, το 1990 και την επακολουθήσασα επιχείρηση «Καταιγίδα της ερήμου», με την οποία μπήκε ο πρώτος θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους στο Β. Ιράκ - Νότιο Κουρδιστάν, το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα με το Σύνταγμα του 2005. Μετά από δώδεκα χρόνια συνύπαρξης Κούρδων και Αράβων, σιιτών και σουνιτών, ο πρόεδρος της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, παραθέτοντας ένα προς ένα τα προβλήματα και τις αδικίες που υπέστησαν οι Κούρδοι αυτά τα χρόνια από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία συνέχισε τα λάθη του περελθόντος και δεν τους αναγνώρισε ως συνιδιοκτήτες του κράτους, αλλά ως υποτακτικούς της σιιτικής πλειοψηφίας.
Μπορεί κανείς να εκφράσει την άποψή του και να ασκήσει κριτική στον Μπαρζανί για την απόφασή του αυτή, πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν του άφησαν και πολλά περιθώρια οι κυβερνώντες στη Βαγδάτη για άλλες επιλογές.
Όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, για τον Μπαρζανί ήταν η στιγμή που έπρεπε να πει «ή τώρα ή ποτέ!».
Τελικά το δημοψήφισμα έγινε με απόλυτη τάξη και χωρίς κανένα παρατράγουδο, παρά τις απίστευτες πιέσεις και απειλές πολέμου που δέχτηκε από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, και τις πιέσεις για αναβολή από τις μεγάλες δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ και την Αγγλία.
Οι πολίτες, που συμμετείχαν σε ποσοστό 72%, αποφάσισαν σε ποσοστό 93% ότι επιθυμούν την ανεξαρτησία, παρότι ήταν γνωστό σε όλους ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να πληρώσουν σοβαρό τίμημα για την απόφασή τους αυτή. Ίσα-ίσα, όπως μας....
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

14 σχόλια:

  1. Το Κουρδικό πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται. Κατά πρώτον κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού. Όμως οι γνωρίζοντες από παγκόσμια διπλοματία πρέπει να ξέρουν πως όποιος στερεί την ελευθερία έκφρασης και διάθεσης ενός λαού, και στην περίπτωσή μας οι τούρκοι, Ιρακινοί και Πέρσες, κάνουν ό,τι τους περνά για να παρεμποδίσουν τους κατακτημένους να βρουν την ελευθερία τους. Ένα εγχείρημα, σαν αυτό του Μπαρζανί, προϋποθέτει κατάλληλες διεθνείς συγκυρίες και τέτοιες δεν νομίζω πως σήμερα ευνοούν τους Κούρδους. Το αντίβαρο των Αμερικανών, ο Πούτιν, παρά του ότι του έριξαν οι τούρκοι αεροπλάνο, παρά του ότι σκότωσαν τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα και παρά τις απειλές που ξεστώμισε, έβαλε την ουρά στα σκέλια και παίζει το παιχνίδι του Ερντογκάν. Σε ποιούς λοιπόν θα στηριχθούν οι Κούρδοι; Μια ερώτηση κάνω. Υπάρχει κανείς που μπορεί και να θέλει να βοηθήσει τους Κούρδους; Μήπως η χρονική στιγμή για ανεξαρτησία ήταν άκαιρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρίνεις τον Πούτιν επιδερμικά.
      Άποψη μου είναι ότι ο καθένας παίζει το παιχνίδι του,
      άσχετα το πως φαίνεται σε εμάς απ έξω,
      πόσο μάλλον ενας πολύπειρος σκακιστής όπως ο Βλαδίμηρος.

      Διαγραφή
    2. Το ΙΣΡΑΉΛ σου κάνει σαν απάντηση;;;;

      Διαγραφή
    3. ''Κατά πρώτον κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός λαού.'' ε αφου το λες εσύ.

      Διαγραφή
  2. @Μιχάλη Σαρηγιάννη αν οι Κούρδοι δεν επιδιώξουν σήμερα την πλήρη ανεξαρτησία σε όλα τα κράτη της περιοχής τα οποία τα κατοικούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, τότε πότε θα το κάνουν αυτό;

    Όλα δείχνουν ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για αυτούς καθότι ακριβώς τώρα επαναχαράσονται τα σύνορα στην περιοχή εκτός και, αν νομίζετε ότι όλη η φασαρία που γίνεται ως επέκταση της "αραβικής άνοιξης" στην ευρύτερη εν λόγω περιοχή της Συρίας κτλ γίνεται (συν τις ΗΠΑ και την Ρωσία κτλ) για τα όμορφα μάτια του Ερντογάν και μόνο.

    Ωστόσο νομίζω πως κανένας σοβαρός μελετητής δεν είναι δυνατό να φανταστεί ότι οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι και άλλες λοιπές δυνάμεις θα κατοχυρώσουν σε μία πιο ανεξέλεγκτη ερντογανική Τουρκία μία τόσο σοβαρή πετρελαϊκή περιοχή όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης. Διότι τι άλλο θα συνέβαινε στην περιοχή αν εν έτει 2017 αφησουν την Τουρκία αποτελεσματικά να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ και να το κατακτήσει;

    Αν τελικά γίνει έτσι όπως δείχνετε να νομίζετε ή να απορείτε, τότε οι ΗΠΑ και η Ρωσία και το Ισραήλ κτλ συμμάχησαν και αγωνίσθηκαν για να εμπλουτίσουν -εν αγνοία τους;- τα συμφέροντα της Τουρκίας, και ή όλοι αυτοί είναι εντελώς @@κες ή ο Ερντογάν θα είναι ο Χάρυ Πότερ;

    ΥΓ: Ενδεχομένως αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε λίαν προσεχώς για το θέμα θα είναι μία Τουρκία να προσπαθεί να εισβάλει και εν τέλει μετά από λίγο αντάρτικό απο εδώ και λίγη εισβολή απο εκεί να γίνονται διαπραγματεύσεις με την εμπλοκή ασφαλώς και των μεγάλων δυνάμεων που θα επανακαθορίσουν μια νέα κατάσταση η οποία ασφαλώς θα περιλαμβάνει κυρίως και τους Κούρδους.

    Οι μόνοι κερδισμένοι συνεπώς θα είναι οι Κούρδοι οι οποίοι αν δεν το εκβίαζαν ακριβώς τώρα οριστικά θα εξέλειπαν ως εθνότητα από τον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμάς δε μας καίνε τόσο οι βλέψεις της γείτονος στα ανατολικά της όσο στα δυτικά της.

      Διαγραφή
    2. @Νεμεσις δεν διαφωνώ στο τι πρέπει να απασχολεί εμάς, ωστόσο αυτό -που θέλουμε δεν θέλουμε- εξελίσσεται είναι στα ανατολικά της γείτονος.

      Διαγραφή
  3. Η πολιτικη δεν ειναι ο, τι διαρρέει προς τα εξω.. Για να καμουν το δημοψήφισμα σημαινει πως εχουν τη στηριξη απο χωρες που μπορουν να τους προστατεψουν. Δεν γινεται πολιτικοι με τοσα χρονια στο κουρμπέτι οπως ο Μπαρζανι να μην εχουν καλυμμενα τα νωτα τους σε ενα τοσο σοβαρο εγχειρημα.. Τα λογια ειναι για να χαιδευονται τα αυτια των Τουρκων και των υπολοιπων... Εξαλλου δεν γινεται να εχουν διαφορετικα συμφεροντα το Ισραηλ απο τις ΗΠΑ στην περιοχη. Οι Αμερικανοι ισως να ηθελαν να καθυστερησουν λιγο την αναγνωριση μεχρι να τακτοποιηθει πληρως το θεμα των εδαφων που κατεχει το ΙΣΙΣ αυτη τη στιγμη. Ομως δεν προκειται να αφησουν τον σχεδιασμο τους για τη δημιουργια Κουρδικου κρατους να καταρρευσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπική αποψη ειναι οτι ολοι οι μεγάλοι ,ακομη και αυτοι που φαινεται οτι ειναι με το μερος της Τουρκίας ,χωρις να το λενε ,ουσιαστικά αφήνουν την τουρκια να παει προς στην φάκα με το τυράκι....Βεβαια ως πονηρή που ειναι προσπαθεί να μοιράσει το ρίσκο με τις άλλες γειτονικές χωρες που εχουν παρομοια ζητήματα ο βαθμός της συνεργασίας τους θα φανεί απο εδω και περα άμεσα
    Και για τους κουρδους ειναι προς απόδειξη η εν δυνάμει συνεργασία και συντονισμός ολων των κομματιών τους ,δεδομενου οτι κατα το παρελθόν υπήρχαν αρκετές ενδοδιχαστικές συμπεριφορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Κούρδοι αυτή τη στιγμή προφανώς στηρίζονται από τούς Ισραηλινούς με κίνδυνο να γίνουν υποχείρια τους, κερδίζοντας την αναγνώριση του Κουρδιστάν. Επίσης είναι πολύ ύποπτες οι αναφορές για κοινή καταγωγή Εβραίων και Κούρδων... προφανώς αποσκοπούν μακροπρόθεσμα στη δημιουργία του μεγάλου Ισραήλ ενώ αποτελούν παλιά τακτική των εβραίων (βλέπε βιβλια Μακαβαιων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξέφρασα ορισμένους ενδυασμούς ως προς την επιλογή του χρόνου, γιατί και φυσικά υποστηρίζω την ανεξαρτησία των Κούρδων και όλους όσους αγωνίζονται για να μειώσουν αυτό που αποκαλείται "Τουρκία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ενα εχω να πω: "οι κακομοιροι οι κουρδοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμφιβάλει κανείς οτι ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΜΗΤΩΝ είναι η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ απο τους ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ της ΘΡΑΚΗΣ που ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΕΚΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ.Το ΣΧΕΔΙΟ είναι να έχουμε και ΕΔΩ δημοψήφισμα στην Θράκη για ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Μπαρζανι δεν γίνεται να μην εχει την υποστήριξη κανενός γιατί τόσα χρονια είχε παρουσιαστεί πολυ επιφυλακτικός για να έρθει με αυτή την κίνηση και σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία που ουσιαστικά τον στήριζε τόσα χρονια σημαίνει πως κατι καλό υπαρχει πίσω του. Τώρα ομως το τεστ παει στην άλλη πλευρά των Κούρδων . Ως τώρα το PKK κατηγορούσε τον μπαρζανι ως συνεργάτη των Τούρκων και αλλα παρόμοια όμως ο Μπαρζανι πέταξε το μπαλάκι σε αυτούς δείχνοντας μετά από πολυετή υπομονή και επιμονή τις πραγματικές του προθέσεις την απελευθέρωση των Κούρδων και των εδαφών τους. Για να δούμε λοιπόν τώρα το PKK σε Τουρκία και Συρία θέλει το ιδιο η απλώς καρέκλες εδω θα κριθεί εάν όντως όλοι οι κουρδοι κάνουν έναν ωραίο αγώνα η απλώς έναν αγώνα για την εξουσία. Ένα έθνος για να κάνει ωραίος αγώνα κάνει αγώνα ανεξαρτησίας και όχι αγώνα αυτονομίας η αυτονομία ειναι ο αγώνας των καρεκλοκένταυρων η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία ειναι ο αγώνας ο όμορφος η μεγάλη ιδέα η ιδέα σπαθί που λέει και ο ποιητής και για αυτο αποκεφαλίζουν τα αγάλματα του οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα βρουν γιατί κάνουν αγώνες της μπουρδας. Για να δούμε ποια αριστερά εκπροσωπεί το PKK ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.