27/9/17

Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Το διάγγελμα του Μασούντ Μπαρζανί μετά την κάλπη

  • Δημοψήφισμα Κουρδιστάν: Το διάγγελμα του Μασούντ Μπαρζανί μετά την κάλπη
    (Φωτ.: presidency.krd)
Την επόμενη του ιστορικού δημοψηφίσματος στο ιρακινό Κουρδιστάν και καθώς τα πρώτα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά δείχνουν μεγάλη νίκη του «Ναι», ο ηγέτης της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης Μασούντ Μπαρζανί περιέγραψε με διάγγελμά του τι μέλλει γενέσθαι, επιχειρώντας να κατευνάσει τη Βαγδάτη, την Τεχεράνη, την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα.
Ο Μασούντ  Μπαρζανί αφού εξέφρασε το θαυμασμό του στους Κούρδους που έδειξαν στον κόσμο ότι μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα τους, υποστήριξε ότι το «Ναι» στην ανεξαρτησία είναι συγχρόνως «Όχι» στην γενοκτονία και την καταπίεση που έχει υποστεί ο κουρδικός λαός.
Τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο παραβίαση του νόμου ή του Συντάγματος του Ιράκ και κάλεσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να αναθεωρήσει σοβαρά και ήρεμα την ιστορία των σχέσεων των δύο λαών. Παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι Κούρδοι έχουν πολύ πικρή πείρα από διάφορα στάδια αυτής της σχέσης, συνέχισαν να διαπραγματεύονται με τη Βαγδάτη.
Είναι παράλογο, είπε, να θεωρείται η ψήφος εκατομμυρίων ανθρώπων ως «παράνομη».
Το δημοψήφισμα δεν είχε στόχο να χαράξει σύνορα ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουρδιστάν, υποστήριξε, όσο να εκφράσουν δημοκρατικά οι πολίτες του Κουρδιστάν τη θέλησή τους για τη μοίρα τους.
Αναφορικά με τα γειτονικά κράτη, δήλωσε, ότι περιμένει να μην δημιουργήσουν εμπόδια, αντίθετα να προσπαθήσουν να βρουν σοβαρές λύσεις στα ζητήματα που διαπραγματεύεται η Ερμπίλ με τη Βαγδάτη.
Απευθυνόμενος τέλος στον διεθνή παράγοντα, τόνισε ότι οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη για την ανεξαρτησία. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το Κουρδιστάν παραμένει σταθερό στην πρόθεσή του να είναι αποτελεσματικός εταίρος στην παγκόσμια προσπάθεια για εξάλειψη της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.