29/9/17

Καβγάς Κατεχάκη - Πενταγώνου για ένα στρατόπεδο στην Κω

 Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.   
Για παράτυπη συμφωνία κάνουν λόγο στην ΕΛ.ΑΣ. – Απειλούν με ποινικές ρήτρες οι υπεύθυνoι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας
Σε σύγκρουση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με κατηγορίες για χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ της λεωφόρου Κατεχάκη προς το... Πεντάγωνο εξελίσσεται η παραχώρηση στρατοπέδου στην Κω για δημιουργία κέντρου παραμονής μεταναστών. Με υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να μιλούν για... παράτυπη συμφωνία, να μην πληρώνουν το ενοίκιο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να υπάρχει ενδοκυβερνητική τριβή για μερικές χιλιάδες ευρώ. Με απειλές των υπηρεσιών του ενός υπουργείου προς το άλλο ότι θα πληρώσουν ποινικές ρήτρες αν συνεχίσουν να είναι... ασυνεπείς! 
Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αφορά την ίδρυση κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στην Κω, σε χώρο 72 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο «Καπετάν Λαζαρή», με συμφωνία χρήσης για 12 χρόνια. Με βάση συμφωνία που υπήρξε στις αρχές του χρόνου, η ΕΛ.ΑΣ. υποχρεωνόταν να καταβάλλει ενοίκιο 60.000 ευρώ ετησίως στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), με το σύνολο σχεδόν του ποσού να προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, και ειδικότερα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης. 

Παράλληλα στον εν λόγω χώρο παραμονής προσφύγων είχαν αποφασιστεί κατασκευαστικά έργα ύψους 4.500.000 ευρώ, με την ίδια πηγή κάλυψης του σχετικού κόστους. Το συνολικό κόστος για τη λειτουργία του κέντρου για το 2017 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Μετά το κόστος κατασκευής, το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος αφορά την απόσπαση 150 αστυνομικών, για τους οποίους προβλέπονται έξοδα διανυκτέρευσης, ημερήσιας αποζημίωσης και εισιτηρίων συνολικού κόστους 3.270.750 ευρώ, που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. 

Οπως επισημάνθηκε από επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το κλείσιμο της συμφωνίας, «αν και έχει εφαρμοστεί εναλλακτικό της κράτησης μέτρο, η ανάγκη αύξησης των δομών κράτησης παραμένει επιτακτική δεδομένης της εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών, για τις περιπτώσεις στις οποίες πραγματοποιούνταν μεταγωγή στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών της ενδοχώρας».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξέφρασαν αντιρρήσεις και προέβαλαν βέτο για την αποπληρωμή του «ενοικίου» των 60.000 ευρώ ετησίως στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Με το δεδομένο ότι δεν υπήρξε έρευνα στην περιοχή για αναζήτηση χώρου με πιο συμφέρουσα τιμή ή ακόμα και αγοράς του. Και αυτό γιατί το συνολικό τίμημα που θα κληθεί να καταβληθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη 12ετή μίσθωση του χώρου θα ανέλθει τελικά στα 720.000 ευρώ. 

Ποσό που θεωρείται ότι υπερβαίνει κατά πολύ την αξία αγοράς των 72 στρεμμάτων γης στη συγκεκριμένη περιοχή της Κω. Και ότι η συμφωνία που υπήρξε ήταν εντελώς ασύμφορη, δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η τυχόν καταβολή του μισθώματος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραβιάζει συγκεκριμένους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με ειδική σήμανση ότι το επείγον της διαδικασίας για ανεύρεση χώρου κράτησης μεταναστών στο νησί δεν μπορεί να δικαιολογήσει παράτυπες συμφωνίες. Και με το δεδομένο μάλιστα ότι το εν λόγω στρατόπεδο είχε πολύ μικρές υποδομές σε σχέση με τις απαιτήσεις του προαναχωρησιακού κέντρου και ότι το κόστος επιπλέον κατασκευαστών ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.