28/9/17

Τουρκία, Λίβανος, Αίγυπτος και Ιορδανία αναστέλλουν την αεροπορική σύνδεση με το Ιρακινό Κουρδιστάν

  • Άποψη του αεροδρομίου της Ερμπίλ (φωτ.: Facebook / ErbilInternationalAirport)
Οι αεροπορικές εταιρείες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν από την Παρασκευή τις πτήσεις από και προς τις πόλεις Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από σχετικό αίτημα των Αρχών της Βαγδάτης.
Ο πρωθυπουργός Αμπάντι στο τελεσίγραφό του προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ζήτησε να παραδοθεί στην Βαγδάτη εντός τριών ημερών ο έλεγχος των συνόρων και αεροδρομίων. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε τις κουρδιστές Αρχές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με απαγόρευση των απ' ευθείας διεθνών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής, το 92,73% των ψηφοφόρων των Κούρδων του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους.
Στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, λειτουργούν δύο αεροδρόμια: ένα στην Ερμπίλ και άλλο ένα στη Σουλεϊμανίγια.
Από τις 15:00 (ώρα Γκρίνουιτς), 18:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, «δεν θα είναι δυνατή» η εκτέλεση μετά την αναφερόμενη ημερομηνία πτήσεων των Turkish Airlines, της AtlasGlobal και της Pegasus από και προς Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού προξενείου στην Ερμπίλ. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η αναστολή.
Η λιβανέζικη αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines (MEA) επίσης ανακοίνωσε θα «αναστείλει από την Παρασκευή όλες τις πτήσεις από και προς την Ερμπίλ», έπειτα από αίτημα της ιρακινής Πολιτικής Αεροπορίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μοχαμάντ Ελ Ουτ. Ο κρατικός αεροπορικός μεταφορέας της Ιορδανίας Royal Jordanian, που πραγματοποιεί 10 πτήσεις την εβδομάδα προς την Ερμπίλ και τρεις προς τη Σουλεϊμανίγια, ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της αεροπορικής σύνδεσης, όπως και η αιγυπτιακή EgyptAir, που προανήγγειλε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Ερμπίλ.
Απαντώντας στις απειλές της Βαγδάτης, ο υπουργός Μεταφορών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μοβλούντ Μουράντ τόνισε σήμερα ότι τα αεροδρόμια Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια χτίστηκαν με τα χρήματα της αυτόνομης περιοχής.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.