30/9/17

Ιρακινό Κουρδιστάν: Δεν ακυρώνουμε το δημοψήφισμα παρά τις κυρώσεις

Σθεναρές αντιδράσεις
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αρνήθηκε να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στην ιρακινή κυβέρνηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, που έχει την έδρα του στο Αρμπίλ, επικαλούμενο αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης.Η εκχώρηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία ήταν μια απαίτηση που διατύπωσαν το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία σε αντίποινα για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη τη Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ.
Με την υποστήριξη της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε από την κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, διεθνούς απομόνωσης και ενδεχομένως μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Η ιρακινή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση των απευθείας διεθνών πτήσεων προς το Κουρδιστάν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ., προκειμένου να αναγκάσει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της στη Βαγδάτη.

Πριν από λίγο η διευθύντρια του διεθνούς αεροδρομίου του Αρμπίλ, Τάλαρ Φάικ Σάλεχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις πτήσεις που γίνονται για ανθρωπιστικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε δήλωσή του σήμερα είπε πως η αεροπορική απαγόρευση δεν είναι «μια τιμωρία των πολιτών της περιοχής, είναι ένα συνταγματικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση προς το συμφέρον των κατοίκων του Κουρδιστάν».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν απαγόρευσε τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από ιρανικές εταιρίες προς και από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Με οδηγία του Οργανισμού Οδικών Μεταφορών απαγορεύεται προσωρινά η μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράν προς την περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ και αντιστρόφως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή αυτή», σύμφωνα με το Tasnim.

Το Ιράν, που έχει τη δική του κουρδική μειονότητα, έχει πει πως το δημοψήφισμα στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ιράκ: Σε ισχύ η απαγόρευση των διεθνών πτήσεων
Ανεστάλησαν από σήμερα, Παρασκευή, στις 18.00 τοπική ώρα και για άγνωστο χρονικό διάστημα οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού έπειτα από εντολή της ιρακινής κυβέρνησης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνει η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της ημιαυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί και στο οποίο επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία το «ναι».

Η τελευταία πτήση διεθνούς αεροπορικής εταιρείας από το αεροδρόμιο του Αρμπίλ απογειώθηκε στις 17.00 τοπική ώρα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του αεροδρομίου.

Επρόκειτο για την πτήση της εταιρείας Zagrosjet με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.