27/9/17

Το World Economic Forum δημοσίευσε την ετήσια έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας η οποία αξιολογεί και κατατάσσει ανάλογα 137 χώρες

Μερικά συμπεράσματα:
+ Οι είκοσι πλέον πιο ανταγωνιστικές οικονομίες είναι χώρες όπως: Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς κλπ το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες περιλαμβάνονται τρεις Σκανδιναβικές χώρες τις οποίες πολλοί Έλληνες ειδικά αριστεροί τις θεωρούν κάτι σαν σοσιαλιστικούς παραδείσους. 
Η πραγματικότητα είναι ότι η επιτυχία τους βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, στους υψηλούς δείκτες οικονομικής ελευθερίας και την θεσμική θωράκιση.

+ Στο άκουσμα της λέξης "ανταγωνιστικότητα", οι αριστεροδέξιοι Έλληνες κρατιστές βγάζουν φλύκταινες, κάτι σαν τον επάρατο νεοφιλελευθερισμό ότι και καλά προκαλεί φτώχεια, δυστυχία, εκμετάλλευση κλπ κλπ. Στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο: μια χώρα που η οικονομία της έχει υψηλή ανταγωνιστικότητα οι πολίτες της απολαμβάνουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων: 

υψηλές αποδοχές για τους εργαζόμενους, χαμηλή ανεργία, ισχυρούς λειτουργικούς θεσμούς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

+ Παραδόξως η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών συνανθρώπων μας ονειρεύεται να μεταναστεύσει σε κάποιες από αυτές τις χώρες της υψηλής ανταγωνιστικότητας όπου κυριαρχεί ο Νεοφιλελευθερισμός και η καπιταλιστική εκμετάλλευση αντί για σοσιαλιστικούς παραδείσους όπως η Βενεζουέλα ή η Βόρειος Κορέα όπου "στο επίκεντρο των πολιτικών είναι ο άνθρωπος" και όχι οι αριθμοί.
+ Η Ελλάδα και σε αυτόν το δείκτη όπως και στους περισσότερους ανάλογους δείκτες οικονομικής ελευθερίας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλή θέση (87η από 137) ειδικά αν συγκρίνουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Η Ελλάδα ξεπερνά στην κατάταξη μόνο δύο ευρωπαϊκές χώρες την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Μολδαβία. Η Ελλάδα επίσης ξεπερνά 20 χώρες της Αφρικής, 10 από Ασία και 9 από Κεντρική και Νότιο Αμερική.
+ Η έκθεση έχει 12 κεφάλαια αξιολόγησης όπως:

Θεσμοί-Διακυβέρνηση/Υποδομές/Μακροοικονομικό Περιβάλλον/Υγεία-Εκπαίδευση/Αγορά Εργασίας/Τραπεζικός τομέας κλπ κάθε κεφάλαιο έχει από 5 έως 21 τομείς που αξιολογούνται. Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι σχετικά ικανοποιητικές σε κάποιους τομείς των υποδομών, υγείας, υγιεινής και εκπαίδευσης αλλά σε κάποιους άλλους τομείς οι επιδόσεις είναι τραγικές, ενδεικτικά:

-1.08 Αποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών #132/137

-1.10 Αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης στη διευθέτηση διενέξεων #133/137 (!)
-1.09 Επιβάρυνση από κρατικούς κανονισμούς #130/137
-6.04 Επίδραση της φορολόγησης στα κίνητρα για επενδύσεις #137/137(!!) 
-7.05 Επίδραση της φορολόγησης στα κίνητρα για εργασία #136/137 (!!)
-7.09 Ικανότητα χώρας να προσελκύσει ταλέντα #133/137
-8.04 Ευκολία στην πρόσβαση σε δανεισμό #135/137
-8.05 Πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια #134/137

Η έκθεση δείχνει ότι το κρατικοδίαιτο μοντέλο που επιλέξαμε τα προηγούμενα χρόνια με την αλόγιστη διόγκωση του δημόσιου τομέα, την αφαίμαξη του ιδιωτικής οικονομίας για την συντήρηση των κομματικών στρατών και του υπερδανεισμού ήταν μια φούσκα που έσκασε με πάταγο, άσχετα αν το έχουμε συνειδητοποιήσει ή όχι. 
Ο κρατισμός, το τεράστιο σπάταλο δημόσιο αφαιρεί κάθε δυνατότητα ανάτασης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

3 σχόλια:

 1. Τι βλακείες λες ; Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ακόμη σοσιαλιστικο πνεύμα και χτίστηκαν από αριστερούς.εχουν μια οικονομία που στα αγγλικά ονομάζεται mixed economy.το έχει και η Κίνα. γι'αυτό και ανθούν.

  Η Ελλάς σπαραζει γιατί είναι κράτος πελατειακό και φθαρμένο από τον νεοφιλελευθερισμό και παγκόσμιοποιση που αποδείχτηκαν να έχουν ελάχιστες αποδόσεις σε όλο τον κόσμο.

  Και μη μας μιλάς για Βενεζουέλα και βόρεια Κορέα ως αριστερές παραδείσους!ζούνε αιώνια με κυρώσεις! Ας της βγάλουμε και θα δούμε τη αποδόσεις θα είχε η Βενεζουέλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. -1.08 οι κρατικές δαπάνες κατευθυνόταν σε ημέτερους , άνεργους και συλλέκτες έργων τέχνης προέδρους του ΣΕΒ ( Στράτος, Αργυρός, Δασκαλόπουλος κλπ) 1/137
  -1.10 ο διορισμός των ανωτάτων δικαστών από την κομματική νομενκλατούρα και τα καρκινώματα της πατρίδας 1/137
  -1.09 η πολυνομία για την πεντακαθαροσύνη των ημετέρων 1/137
  -6.04 η έλλειψη ευρηματικότητας , φαντασίας και έμπνευσης στο ελληνικό επιχειρήν ,
  Πόσα ελληνικά BRANDS κυκλοφορούν ? 1/137
  -7.05 ………………….
  -7.09 Τι να κάνει τα ταλέντα αφού έχουμε επιχειρηματίες «ανθρώπους ορχήστρες» ξέρουν τα πάντα , παραγωγή , διάθεση , μαρκετινγκ , σχεδιασμό , λογιστικά, κοστολόγηση …..1/137
  -8.04 οι τράπεζες ήταν για να δανείζουν στα κόμματα και τα ΜΜΕ , στα οποία η χρηματοδότηση ήταν εύκολη και ελεύθερη 1/137
  -8.05 εάν ανοίξει κόμμα στη Ελλάδα θα βρεις λεφτά, διαφήμιση και ιδεολογία θα βρεις μετά 1/137

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ..ενω ηρθε τωρα η Αριστερη Κυβερνηση και τα αλλαζει ολα.. Δυστυχως μια απο τα ιδια με (τραβεστι) σαλτσα. Μην πας μακρια σε Βενεζουελα και Β. Κορεα. Εδω Ελλας ασχολησου. Κουιζακι για σενα: Το επι 30ετια αεροδρομιο στο Ελληνικο ειναι (α) Δασος; (β) Αρχαιολογικος Χωρος; (γ) Και τα δυο; (δ) Κανενα απο τα δυο; (ε) Χωρος αυτοδιαθεσης και αυτοεκφρασης και πρεπει να μεινει ως εχει;
  Αν βρεις το σωστο κερδιζεις ταξιδι για δυο (προτεινω ζευγαρι το συντροφο Καρανικα) στην Βενεζουλα ή στην Β. Κορεα (διαλεγεις) για να διαπιστωσεις ιδιοις ομασοι τα θαυματα του Κουμμουνισμου.
  Υ.Γ (χαζη ερωτηση): Γιατι ολοι πηδουσαν τους τοιχους προς τα εξω αλλα ποτε κανενας προς τα μεσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.