3/10/18

Γ. Στουρνάρας: Κίνδυνος για κόστος 701 δισ. από την κλιματική αλλαγή εως το 2100


Το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο «The Second Sustainability Summit for South-East Europe and the Mediterranean» του περιοδικού «Τhe Economist» με θέμα: «Προκλήσεις και προοπτικές για μία βιώσιμη ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, η οποία ποσοτικοποιεί και κατατάσσει τους αναμενόμενους κλιματικούς κινδύνους για την ελληνική επικράτεια, η γεωργία είναι ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, από τα οποία εξαρτάται τόσο η γεωργία όσο και η ύδρευση.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τελευταία δέκα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ συμμετέχει ενεργά στην έρευνα, τον εμπεριστατωμένο διάλογο και την παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης μέσω των δράσεων της διεπιστημονικής Επιτροπής για τη Μελέτη των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ).
«Στην ΕΜΕΚΑ, οικονομολόγοι του περιβάλλοντος και της ενέργειας, σε συνεργασία με κλιματολόγους, φυσικούς, βιολόγους, μηχανικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, εκπονούν μελέτες που αξιολογούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία, αναλύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, και προτείνουν τρόπους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας προς βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης», σημείωσε.
Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί η απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος από τον άνθρακα.
Όπως ανέφερε «οι τρέχουσες και οι μελλοντικές επιπτώσεις για την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι τέτοιες που καθιστούν πλέον απαγορευτική τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέονται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα και ιδίως με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χρειάζεται να μετριάσουμε τη μεταβολή του κλίματος μειώνοντας αμέσως και δραστικά τις εκπομπές, υιοθετώντας πρακτικές ορθής ενεργειακής διαχείρισης και υψηλής απόδοσης, χρηματοδοτώντας την πράσινη ενέργεια, προάγοντας επενδύσεις εξοικονόμησης και προωθώντας μια οικονομία μηδενικών εκπομπών στο πλαίσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών».
«Διότι φαίνεται ότι πλησιάζουμε ταχύτατα στο σημείο μη επιστροφής, δηλαδή το σημείο εκείνο που, όταν το ξεπεράσουμε,  ακόμη και μια δραματική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν θα είναι πλέον αρκετή για να αντιστρέψει την τάση και να σταματήσει μια παγκόσμια τραγωδία, για παράδειγμα από την επιτάχυνση της τήξης των πάγων στις πολικές περιοχές», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr/

8 σχόλια:

  1. Ταϋγέτη.

    Ποιά κλιματικὴ ἀλλαγὴ βρὲ παλιοκαραγκιόζη;

    Ἀποφασίστε πρῶτα,εἶναι ὑπερθέρμανσι ἤ ἔρχεται Ice Age;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χατζατζαρης...Ποσο πευτει το ΑΕΠ οταν πεθανουν 5.000.000 απο πεινα ? Αυτο δεν ..μας νοιαζει...
      Αυτη η κουκλα μιλαει οταν της βαλουν μπαταρια οι καλικατζαροι...Μηπως δεν θα πεσει το ΑΕΠ αν πεταξουν οι γαιδαροι ??Αν ομως πεταξουν ...γιαταγανια ....και δεν πεταξουν ελικοπτερα ...τι θα γινει αραγε ?!??? Μια ερωτηση εργασιας κανουμε....

      Διαγραφή
    2. Τζιμς να αγιάσει το στόμα σου! Αυτό το " όταν της βάζουν μπαταρία" θεικό φίλε! Τι είπε μωρέ ο άνθρωπος να μας παραμυθιάσει για 9 δις που ετοιμάζονται να βουτήξουν ετησίων! Τόσα τους λείπουν? Έχουμε μπλέξει άσχημα, πρέπει κάτι να γίνει να ξεβρομίσει ο τόπος από τους κυφήνες ...τι του είπαν μωρέ του ανθρώπου να μας πει? Πω-πω...στόλισμα που θέλει ο κερατάς!!!

      Διαγραφή
    3. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ,έχουμε και την καραμέλα της κληματικής αλλαγής για να πληρώνουμε εμείς οι αθώοι στους υπερκολοσους δικρτάτορες.....

      Διαγραφή
    4. Κερατο βερνικωμενο...απο απολιθωμα μαμουθ.( οτι πρεπει για τον τοιχο αν κοψεις το κεφαλι )

      Διαγραφή
  2. Stournaras talking about sustainable development!!!!! Jajaja.
    I hope he didn't use Greece as a success story.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάστορα μισές δουλειές.

    Βάλε και τα 200 δίς Ευρώ της διαπραγμάτευσης του 2015, βάλε και 100 δις Ευρώ απρόβλεπτα, δώσε μπουρμπουάρ στη γραμματέα το 1 δις, να κλείσουμε στο 1 τρις Ευρώ, στρογγυλά νούμερα, καθαρές δουλειές, να ξέρουμε και που βαδίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Ηλισια πεδια βαδιζουμε..αλλα δεν το καταλαβαν ακομη ολοι...Μολις φτασουν οι καλικατζαροι θα το καταλαβουν...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.