31/8/19

Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ - Συναντήσεις με Αναστασιάδη - Ακιντζί

EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Στην Κύπρο αναμένεται σήμερα η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει την Κυριακή συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον κ. Αναστασιάδη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντησή της με τον κ. Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής, ενώ δαποκλείεται η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών να έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες και τη Δευτέρα πριν την αναχώρησή της από το νησί.
Όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης, προσβλέπει στη συνάντηση με την κ. Λουτ, διότι πιστεύει ότι «εάν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς».
Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες παρεμβάσεις της που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευθούμε μια πραγματική λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσει την πολιτική αυτή της έντασης», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται πως κατά την άτυπη συνάντησή τους, στις 9 Αυγούστου, Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν, όπως ανακοινώθηκε, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες της Τζέιν Χολ Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος. Επίσης εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια τριμερή συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να προγραμματίσουν τα περαιτέρω βήματα.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, για συντονισμό, ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Ναυτεμπορικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.