16/6/10

Επί δεξιά και η Σλοβακία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Η πίκρα ήταν έκδηλη στα λόγια τού μέχρι το Σάββατο κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έφεραν το κόμμα του θεαματικά πρώτο με υπερδιπλάσιο (!) ποσοστό από το δεύτερο κόμμα, με εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού του κατά έξι σχεδόν εκατοστιαίες μονάδες και 12 επιπλέον έδρες, αλλά παρόλα αυτά να... χάνει την εξουσία! "Πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που ούτε καν το ονειρευόμασταν" δήλωσε ο Φίκο.

Το κεντροαριστερό Σμερ (Κατεύθυνση) πήρε το 34,8% των ψήφων από το 29,1% που είχε το 2006. Οι έδρες του Σμερ έγιναν 62 από 50 που ήταν στο σλοβακικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει 150 βουλευτές.

Ομολογουμένως είναι αδύνατον να χωνέψει ο Φίκο ότι πιθανότατα πρωθυπουργός της Σλοβακίας θα γίνει η δεξιά Ιβέτα Ραντίτσοβα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα της οποίας πήρε μόνο το... 15,4% των ψήφων! Μάλιστα, το κόμμα αυτό της Δεξιάς έχασε κιόλας τρεις ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές και τρεις βουλευτικές έδρες.

Σαν να μην έφτανε αυτή η πρόκληση της κάλπης, ο Φίκο έχασε την εξουσία για ποσοστό 0,7%. Τόσο περισσότερο αρκούσε να πάρει το συμμαχικό προς τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία του πρώην πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ, ώστε από το 4,3% που πήρε να έφτανε το 5%, που αποτελεί το φράγμα εισόδου στο κοινοβούλιο. Δεν τα κατάφερε όμως, κι έτσι από 15 έδρες που είχε στην προηγούμενη Βουλή, σε αυτή δεν έχει καμία!

Από την άλλη, ως εκ θαύματος παρέμεινε πάνω από το 5% το άλλο συμμαχικό προς τον Φίκο κόμμα, το ακραία εθνικιστικό και ξενοφοβικό Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα. Εχασε περισσότερες από τις μισές ψήφους του και διασώθηκε κοινοβουλευτικά με 5,07% διατηρώντας μόλις 9 από τις 20 έδρες που είχε.

Οι σύμμαχοι του Φίκο δηλαδή από 35 έδρες που είχαν έχασαν τις 26, διατηρώντας μόλις 9. Υπό το πρίσμα αυτό, η σοβαρότατη άνοδος των ψήφων, του ποσοστού και των εδρών του Φίκο παρέμειναν τελικά χωρίς αντίκρισμα. Οι 62 έδρες του Σμερ και οι 9 των εθνικιστών κάνουν 71, ενώ για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 76.

Τα τρία δεξιά σλοβακικά κόμματα (ένα φιλελεύθερο που ιδρύθηκε μόλις πριν από έναν χρόνο πήρε 12,1% και 22 έδρες, ενώ ένα ακόμη χριστιανοδημοκρατικό, εκτός από αυτό της Ραντίτσοβα, πήρε 8,3% και 15 έδρες) συνασπίστηκαν και κατόρθωσαν να προσεταιριστούν και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβακία.

Ετσι συγκεντρώνουν 79 έδρες και αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση της Δεξιάς.

Η εκλογική και πολιτική συμπεριφορά της ουγγρικής μειονότητας της Σλοβακίας έχει ενδιαφέρον, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στην Μπρατισλάβα και τη Βουδαπέστη γύρω από το θέμα αυτό είναι συνεχείς.

Οι εκλογές έλαβαν χώρα σε εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις Σλοβακίας - Ουγγαρίας επειδή ο νέος, δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ανακοίνωσε αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη Απριλίου ότι χορηγεί την ουγγρική υπηκοότητα σε όλους τους Ούγγρους που ζουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Στη Σλοβακία όμως το 10% του πληθυσμού είναι ουγγρικής καταγωγής, οπότε ο Φίκο απάντησε δηλώνοντας ότι θα αφαιρείται η σλοβακική υπηκοότητα από όποιον Ούγγρο της Σλοβακίας αποκτήσει την ουγγρική υπηκοότητα.

Το Κόμμα του Ουγγρικού Συνασπισμού της ουγγρικής μειονότητας της Σλοβακίας διασπάστηκε. Εδιωξε τον πρώην αρχηγό του, ονόματι Μπέλα Μπούγκαρ ως πολύ συμβιβαστικό. Αυτός έφτιαξε καινούργιο κόμμα με το χαρακτηριστικό όνομα Μοστ - Χιντ, δύο λέξεις που σημαίνουν "γέφυρα", η πρώτη στα σλοβάκικα και η δεύτερη στα ουγγρικά.

Κέρδισε το πολιτικό στοίχημα εναντίον των πρώην συντρόφων του, καθώς η "Γέφυρα" πήρε 8,1% και 14 έδρες, ενώ οι σκληροπυρηνικοί Ούγγροι έμειναν εκτός Βουλής. Απομένει να δούμε αν τώρα θα μειωθεί η ένταση μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.