10/6/10

Πήραν μπρος οι ελληνοτουρκικές μπίζνες στην ενέργεια.Στο …βάθος τα πετρέλαια στο Αιγαίο;


Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι, μερικές μόνο ημέρες μετά την έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, οι ελληνοτουρκικές μπίζνες άρχισαν να τρέχουν…

Και τι μπίζνες! Στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας, για σχέδια που εκκρεμούσαν επί χρόνια και με το ενδεχόμενο να δούμε κάποια στιγμή από κοινού τις ερευνητικές προσπάθειες για πετρέλαιο στο Αιγαίο να …αιωρείται στην ατμόσφαιρα.

Ας τα πάρουμε με την σειρά: ο τουρκικός όμιλος πετροχημικών Petkim ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη συνεργασίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, όμιλο με βασικούς μετόχους το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση.

Ανώτατο στέλεχος της Socar&Turcas Enerji, που είναι η μητρική της Petkim, δήλωσε στο Reuters ότι η συνεργασία θα επικεντρωθεί στις εισαγωγές και εξαγωγές πρώτων υλών και δεν θα αφορά το μετοχικό κομμάτι.

“Υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να εξάγουν σε εμάς όπως και προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε εμείς. Πρόκειται για μία προσπάθεια συνεργασίας με στόχο την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά των προϊόντων αυτών” δήλωσε ο κ. Κενάν Γιαβούζ της Socar&Turcas Enerji, που είναι κοινή εταιρία της κρατικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν Socar και της τουρκικής Turcas.

Από πλευράς Ελληνικών Πετρελαίων δηλωνόταν χτες το βράδυ “ουδέν σχόλιο”, ωστόσο είναι γνωστό ότι η διοίκηση Γ. Κωστόπουλου εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο έψαχνε έξοδο στην Τουρκία, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει από την αναζήτηση αποθηκευτικών χώρων στα μικρασιατικά παράλια.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν το 25% - το άλλο 75% ανήκει στην ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων Ενεργειακή Αιγαίου - των δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαιοπιθανών, όπως είναι ο όρος, περιοχών στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ των οποίων και η γνωστή θέση “Μπάμπουρας”, ανατολικά της Θάσου, η οποία το 1987 είχε παραλίγο αποτελέσει την αφορμή για πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν έρευνες.

Την ίδια ώρα δρομολογείται μία άλλη “δουλειά”, για την οποία οι υπογραφές είχαν τεθεί ήδη από το τέλος του 2007. Πρόκειται για το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος με την Τουρκία, αφού έγινε γνωστό ότι μέσα στους τρεις επόμενους μήνες ξεκινά η συγχρoνισμένη λειτουργία του τουρκικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΤΕΙAS) με το ευρωπαϊκό και θα ξεκινήσουν οι πρώτες ανταλλαγές ηλεκτρισμού με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Οι ανταλλαγές θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά, ενώ η χώρα μας ενδεχομένως να είναι σε θέση για σημαντικές εξαγωγές ηλεκτρισμού στην επόμενη διετία, λόγω της επικείμενης θέσης σε λειτουργία ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς και του εργοστασίου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. πιθανόν και να χαιρόμουν με την είδηση, αν οι δικοί μας δεν ήταν ανίκανοι και ηλίθιοι. Business με τους Τούρκους, μαντέψτε ποιος θα βγει κερδισμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατι νομιζετε και οι "γκριζες ζωνες" και ο 25ος παραλληλος?.......
    Φυσικα γιατι το Αιγαιο (κατα τους Τουρκους και τον εθνοπροδοτη Τζεφρυ) ειναι "ειδικη" περιπτωση, μονο που ειναι αμεσα συνδεδεμενη με τα πετρελαια και τη μοιρασια που θα κανει ο Γιωργακης με τους Τουρκους, παντα με την επιβλεψη των μεγαλων αφεντικων (των ΗΠΑ ντε) που θα παρουν και το μεγαλο μεριδιο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε βέβαια, έπρεπε να έρθει Αμερικάνος πρωθυπουργός στην Ελλάδα γιατί Έλληνας, όσο σκυμμένος και να ήταν δεν θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο... Ούτε το Pan-Kάlos αν ήταν πρωθυπουργός δεν θα το 'κανε!! "Αχ πατρίδα μου καημένη, ποια κατάρα σε βαραίνει..." που έλεγαν και κάποια "αριστερά" άσματα και τραγουδιστές... Και ειρήσθω εν παρόδω...αλήθεια, που είναι όλοι οι αριστεροί τραγουδησταράδες που ξεσκίστηκαν στο κονόμι στα 70s και 80s; Τώρα παν όλα καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο που το πετρέλαιο ειναι λιγο πιο κάτω, προς Καστελόριζο μεριά εκεί δηλαδή που η Τουρκία (όπως αυτή δηλώνει) συνορεύει στη ζώνη ΑΟΖ με την Αιγυπτο
    Αλλά τι περιμένεις απο ενα κράτος σαν την Ελλάδα που δεν έχει οριοθετήσει ακόμα ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα περιμένει μάλλον την εγκριση της Τουρκιας και γι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τους σχολιαστες παραπανω,

    Ειστε μηδενιστες... οτι και αν γινει ποτε κανενας σας δεν ειναι ευχαριστημενος, παραμονο αν τα πραγματα γινουν 100% οπως αυτος σκεφτεται, δυστυχως δεν γινεται ετσι.....

    Μπορειτε να καταλαβεται οτι οποιαδηποτε επιλογη κανει η Ελλαδα ανεξαρτητως κυβερνησεως παντα στα ματια μας/στα ματια σας, θα ειναι αποτυχημενη... ο λογος ειναι ο ιδιος, με αυτον που ισχυει για το πολιτικο συστημα. Η ιδεα οτι τα παντα ειναι διεφθαρμενα εχει ριζωσει τοσο βαθιά μέσα μας, που αποτελει τη αφετηρια κάθε σκέψης μας.Το ίδιο ισχύει και εδώ.

    Στο χερι μας ειναι να μην την πατησουμε, σταματηστε επιτελους να ειστε αβουλοι και ν αβγαζεται ευολο συμπερασματα που μονο στο καφενειο ανήκουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχει και πολύ άδικο ο giannisg5
    Ειδικά η περίπτωση "Ελληνικά Πετρέλαια" με το Αιγαίο, θέλει τα μάτια δεκατέσσερα.
    Και για να εξηγούμαστε. Δεν δυσπιστούμε μόνο προς τους Τούρκους, αλλά και προς τους δικούς μας διαχειριστές.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά που είσαι κι εσύ 5:48 και σωθήκαμε... τώρα μόλις ησύχασα... ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.