8/6/10

Ο κ. καθηγητής γυρίζει την πλάτη στον παλαιό σύμμαχο

Προς οριστική ρήξη βαδίζουν οι άλλοτε προνομιακές σχέσεις Αγκυρας- Τελ Αβίβ

ΑΓΚΥΡΑ Προς αμετάκλητη ρήξη οδεύουν οι άλλοτε «προνομιακές» διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Αφορμή στάθηκε η άρνηση της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να δεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ για την αιματηρή επίθεση ισραηλινών κομάντος στις 31 Μαΐου εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μavi Μarmara». Ως γνωστόν, το επιβατηγό συμμετείχε σε πρωτοβουλία για να σπάσει ο παράνομος ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και κατά την επιδρομή εννέα τούρκοι ακτιβιστές έπεσαν νεκροί από ισραηλινές σφαίρες.

«Το μέλλον των διμερών σχέσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση του Ισραήλ. Αν δεν δεχθούν τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν γεγονότα τα οποία θέλουν να αποκρύψουν» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζητώντας την απομόνωση και την τιμωρία του Ισραήλ «για διάπραξη ενός εγκλήματος κατά παράβαση όλων των διεθνών νόμων και περιορισμών».

Ο καθηγητής Νταβούτογλου υπενθύμισε: «Η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το Ισραήλ. Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε σήμερα τις πολιτικές της έντασης, του αποκλεισμού της Γάζας, της τιμωρίαςκαι την πολιτική της επίθεσης εναντίον πολιτών σε διεθνή ύδατα».

Τόνισε επίσης ότι η επίθεση που δέχθηκε στα διεθνή ύδατα ο στολίσκος των ακτιβιστών «είναι ευρύτερο πρόβλημα μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας και όχι μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας». Ερωτηθείς για τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιρετικά στενή κατά το σχετικώς πρόσφατο παρελθόν, επιφυλάχθηκε να απαντήσει και δήλωσε απλώς ότι η Αγκυρα «συνεχίζει να εξετάζει το ζήτημα».

Χθες τα ξημερώματα το ισραηλινό ναυτικό σκότωσε τέσσερις παλαιστίνιους μαχητές, τους οποίους εντόπισε σε φουσκωτό στα ανοικτά των ακτών της Γάζας οι οποίοι φορούσαν στολές κατάδυσης. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ναυτονομία, αγνοούνται άλλα δύο άτομα. Οπως ανακοίνωσε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, τα θύματα ήταν μέλη της ναυτικής μονάδας της που εκπαιδεύονταν στα ανοικτά της Γάζας. Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ρόλο πολύ ενεργό για να επιτύχει μια συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φατάχ και της Χαμάς. «Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη. Αλλά γι΄ αυτόείναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να τάσσονται υπέρ της ειρήνης. Η Χαμάς πρέπει να υποστηρίξει την ειρήνη, η Φατάχ πρέπει επίσης να υποστηρίξει την ειρήνη» ανέφερε ο κ. Ενρντογάν. Και κατέληξε: «Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μάς εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με τη Φατάχ για να δούμε αν μπορύμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση» (με αυτήν της Χαμάς).
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Τουρκία ἡ εἰρηνοποιός.
    Τί ἄλλο ἔχουν νὰ ἀκούσουν τὰ ὤτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η άμετρη βλακεία των Tούρκων πολιτικών σε συνδυασμό με τον απύθμενο εγωισμό τους οδηγεί σε πρακτικές που ξεπερνούν τις δυνατότητες τους.
    Προσπαθούν να γίνουν Βεζύρηδες στη θέση του βεζύρη...
    δεν γίνεται να είσαι με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ,Ιράν Η.Π.Α.Διαχρονικά η Τουρκια αυτό έκανε,και έβγαινε κερδισμένη...τώρα ο τροχός έχει αρχίσει και γυρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόνισε επίσης ότι η επίθεση που δέχθηκε στα διεθνή ύδατα ο στολίσκος των ακτιβιστών «είναι ευρύτερο πρόβλημα μεταξύ του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας και όχι μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας».

    Ναι και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και διεθνούς κοινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη λες τέτοια 5:55 και δυσκολεύεις την ελληνική κυβέρνηση... ποιά κύπρος τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.