6/6/10

Θα ασχοληθεί κανείς με την κοινωνία;

http://www.arge.com/UserFiles/Image/NGO.jpg
της Ελίνας Γαληνού
"Παίρνω στα χέρια μου εκατόν σαράντα φράγκα/ και στα πετώ στα μούτρα σου, ω κοινωνία.../ Τι να τα κάνω; Να πάρω φάρμακα για τα άρρωστα παιδιά μου; / Η ν΄αγοράσω μια χάλκινη καμπάνα τους σκλάβους να ξυπνήσω; / Η ένα πιστόλι για να αυτοκτονήσω;" Κώστας Βάρναλης
Ποιός το περίμενε ότι ο Βάρναλης και ο Σουρής, θα γινόταν ξανά τόσο επίκαιροι, καθώς οι σκέψεις και ανησυχίες τους δείχνουν να εναρμονίζονται απόλυτα με την δική μας εποχή! Μια εποχή που αναμφίβολα δημιουργεί συνθήκες μεγάλης φτώχειας η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι βαθμού εξαθλίωσης, ανθρώπους που μέχρι χτές είχαν μια αξιοπρεπή ζωή. Διότι είναι πραγματικότητα και όχι εφιάλτης, οι περικοπές στους μισθούς και συντάξεις ακόμα και των μικρομεσαίων εισοδηματιών. Οπως και η καλπάζουσα ακρίβεια που με τον αυξημένο ΦΠΑ, κονιορτοποιεί και το ελάχιστο εναπομείναν εισόδημα των ανθρώπων. Είναι πραγματικότητα η ανεργία, το κλείσιμο επιχειρήσεων και το γενικό πάγωμα της αγοράς που φέρνει την δυσπραγία.
Αυτό το οικονομικό τσουνάμι που ζούμε και που αναμένεται να διαρκέσει-άγνωστον πόσο ακόμα-εμπνέει βάσιμους φόβους για κοινωνική αποσταθεροποίηση. Οι Αθηναίοι πολίτες, βιώνουν καθημερινά ήδη τις επιπτώσεις του. Και θα τις βιώσουν ακόμα εντονότερα, αν μέσα στους επόμενους μήνες επιβληθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα. Βεβαίως, αυτή η κατάσταση αφορά όλη τη χώρα, αλλά η Αθήνα αποτελούσε και αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων, την εικόνα μας στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Καθώς λοιπόν οι ημέρες που βιώνουμε είναι ίσως οι σοβαρότερες και κρισιμότερες στην μεταπολεμική ιστορία μας, η αναγκαιότητα διαμόρφωσης συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης και διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της πόλης, είναι επιτακτική. Αυτό όμως για να πραγματοποιηθεί, χρειάζεται ένα σύμφωνο κοινωνικής συνοχής.
Γνωρίζουμε ότι οι υφιστάμενες διεθνώς συνθήκες, οδήγησαν την ΕΕ να ανακηρύξει το 2010, "έτος καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού". Ελπιδοφόρα τα σλόγκαν, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν... Αν δεν εντοπιστούν και καταπολεμηθούν οι παράγοντες εκείνοι που δημιουργούν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα προβλήματα θα επιδεινώνονται ολοένα. Και γι΄αυτό, χρειάζονται μελετημένες και συντονισμένες δράσεις...Σε πρόσφατη ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, ανέδειξε με λίγα λόγια απλά τους κινδύνους που εγκυμονούν αν οι αρχές του τόπου συνεχίσουν να κωφεύουν ή να αναβάλλουν την έναρξη σχετικών δράσεων. "Ολοι μιλούν για αναγκαιότητες, αλλά όσα αρμόδια υπουργεία επισκεπτόμαστε για να προτείνουμε επιχειρησιακά σχέδια, απλώς ακούνε..." ανέφερε.
Ο Δήμος Αθηναίων όμως ανησυχούσε από καιρό προβλέποντας ότι αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε τα προβλήματα στο ποτάμι, κάποια στιγμή το ποτάμι θα φουσκώσει...Αποφάσισε λοιπόν να προβεί στην δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Με το ΠΔ που εκδόθηκε στις 26/4, το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων τροποποιεί την επωνυμία του σε Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δ. Α, πράγμα που επιτρέπει την διεύρυνση δράσεων για την δημιουργία "ομπρέλας προστασίας" όλων των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. Η πρόσβαση σ΄αυτό δεν θα περιορίζεται μονάχα στους αστέγους της πόλης μας, αλλά και σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκες επιβίωσης που δεν μπορούν να τις καλύψουν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Η καθιέρωση δράσεων κοινωνικής οικονομίας όπως η Αθηναική αγορά, το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία και εξυπηρετούν αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Η ίδρυση του Πολυδύναμου Κέντρου Α.με.Α, του ξενοδοχείου φτωχών και η μετατροπή των Δημοτικών Ιατρείων σε Αστικά Κέντρα Υγείας, βρίσκονται καθ΄οδόν αρκεί η πολιτεία θα συνεργαστεί για την ταχεία υλοποίησή τους. Η στήριξη αυτών των δράσεων βασίζεται στον εθελοντισμό, στους χορηγούς ενώ συμμετέχει και η Εκκλησία της Ελλάδος.
"Το ΚΥΑΔΑ χρηματοδοτείται μόνο από τον προυπολογισμό του Δήμου και τους ιδιώτες, δεν παίρνει τίποτα από τα κρατικά ταμεία. Στελεχώνεται από τους εθελοντές και φίλους -σ΄αυτό χρειάζεται περίσσευμα καρδιάς. Για την προώθηση των δράσεών μας, περιμένουμε ευρεία δημοκρατική συναίνεση, παραμερίζοντας τις κομματικές διαφορές.
Ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης είναι μεγάλος έτσι που επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση του κόσμου και ουδείς είναι στο απυρόβλητο. Η πείνα και η ανέχεια, δεν ξεγελιούνται με τα λόγια..." κατέληξαν ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, Ε. Σκιαδάς.

2 σχόλια:

  1. Γιατί κάνετε παράπονα;
    Τα μέτρα είναι όπως τα θέλαμε!
    Σκληρά και επώδυνα!
    Αλλά δίκαια!
    Στοχευμένα στην αιτία του κακού!
    Υπάλληλους και συνταξιούχους!
    Για το μόνο πράγμα που δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε είναι ότι άργησαν λιγάκι!
    Πάντως κάλιο αργά παρά ποτέ!
    Έχει κανένας αντίρρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΠΟΙΣ ΝΑΧΕΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΧΟΘΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΒΡΑΙΦΡΑΜΑΣΟΝΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ? ΔΟΞΑ ....... τω ΘΕΩ ολα καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.