10/6/10

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν κόστος και για την Τουρκία

Η συμφωνία που υπήρξε στις 17 Μαΐου στην Τεχεράνη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για την παράδοση του ιρανικού ουρανίου, διασφάλιζε αυτά που είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ από τη Βραζιλία και την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε θέμα μεταρρύθμισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιλώντας χτες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "24", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία "δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε η μόνη χώρα-μέλος που είναι γείτονας με το Ιράν", και επεσήμανε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα έχουν κόστος και για τη χώρα του.

"Οι κυρώσεις αυτές, με τη μορφή που ψηφίστηκαν, είναι η ήπια μορφή τους και σε αυτό συνέβαλαν οι προσπάθειες της Τουρκίας και η συμφωνία της Τεχεράνης. Στο σχέδιο απόφασης που είχε ετοιμαστεί περιλαμβάνονταν σοβαρές κυρώσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, των ασφαλειών και των τραπεζών. Ήταν κυρώσεις που ήθελε το Ισραήλ και θα παρέλυαν το Ιράν" είπε ο κ. Νταβούτογλου και απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα εφαρμόσει την απόφαση του Σ.Α. είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την πρακτική που ακολούθησε στο παρελθόν.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Άγκυρα επιθυμεί την κατάργηση και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στο Ιράν και τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αγγίζει τα 10 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ και ότι σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 30 δισεκ. δολάρια.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία προτιμά την Ανατολή έναντι της Δύσης και σημείωσε τα εξής: "Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πρώτα από όλα έχουμε ανθρωπιστικές επιλογές. Είμαστε εναντίον των πυρηνικών όπλων. Και δεύτερον έχουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων, είτε αυτά είναι στο Ιράν, είτε στο Ισραήλ, είτε σε άλλη χώρα, είναι εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας".

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι "δεν θέλουμε στην περιοχή μας πυρηνικά όπλα" και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να επιδείξει διαφάνεια και να συνεργαστεί με τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας. Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ανάγκη οικοδόμησης εκ νέου της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής τάξης και σημείωσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μεταρρύθμιση και ότι το διεθνές σύστημα θα πρέπει να είναι περισσότερο συμμετοχικό. "Δεν θα γίνουμε το μικρόφωνο ή το μεγάφωνο κανενός" είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκείται προς την Τουρκία ότι έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η κριτική αυτή θα ήταν σωστή εάν μιλούσαμε για μια ΕΕ που είχε καταργήσει το εμπάργκο στην Κύπρο μετά το σχέδιο Ανάν, για μια ΕΕ που δεν κάνει συνεχώς λόγο για ειδικές σχέσεις της Τουρκίας. "Η ΕΕ έχει διαπράξει μεγάλη αδικία στο Κυπριακό" είπε ο τούρκος υπουργός και σημείωσε ότι εξαιτίας του Κυπριακού παραμένουν κλειστά επτά κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Νταβούτογλου, δεν υπάρχει δήλωση τούρκου ηγέτη ότι εγκαταλείψαμε την ΕΕ, παρόλα αυτά συμμετέχουμε σε όλες τις συναντήσεις της ΕΕ.

iKypros

3 σχόλια:

  1. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!

    Ρε μηδενικό πρόβλημα, αδικημένε από την ΕΕ μην τηρείς τις αποφάσεις του ΟΗΕ έτσι και αλλιώς δεν θα είναι η πρώτη φορά, μηδένισε και αυτό το πρόβλημα σου!
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διάλυση συμμαχίας Ισραήλ-Τουρκίας ευνοεί την Ελλάδα
    Η συμμαχία Τουρκίας - Ιράν επισφραγίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αμετάκλητη διάλυση του άξονα Ισραήλ -Τουρκίας που τόσα δεινά επέφερε στην ελληνική και κυπριακή πλευρά και χαρις στον οποίο η Τουρκία μπόρεσε να εγκαθιδρύσει και να παγιώσει την κατοχή της Κύπρου. Νομίζει μήπως ο κυρ. Ερντογάν και ο κύρ. Νταβούτογλου ότι την Κύπρο την κατέλαβαν οι Τούρκοι στρατιώτες χάρης στην γενναιότητα, το αξιόμαχο και στην ανωτερότητα του τουρκικού στρατού? Όχι βέβαια !Ξεχνούν ότι μια τέτοια εισβολή και κατοχή θα ήταν αδύνατη χωρίς την συμβολή παρασκηνιακά του ίδιου του Κίσσινγκερ,του εβραϊσμού, την στρατιωτική στήριξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ.Ξεχνά η Τουρκία ότι η σύλληψη Οτσαλάν θα ήταν αδύνατη χωρίς την συμβολή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών?

    Το Ισραήλ βέβαια αντιλαμβάνεται με καθυστέρηση, ότι 30 χρόνια συμμαχίας με την Τουρκία δεν του επέφεραν παρά ελάχιστα κέρδη και ότι η Τουρκία τώρα έφτασε να συνεργάζεται με το χειρότερο εχθρό του, το Ιράν. Μια τέτοια στάση αχαριστίας εκ μέρους της Τουρκίας θα έχει συνέπειες για την Τουρκία καθώς το Ισραήλ στρέφεται όλο και περισσότερο διπλωματικά υπέρ της Κύπρου, επενδύει στην ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων, στις διεκδικήσεις της Αρμενίας και αργά αλλά σταθερά σκάβει το λάκκο της Τουρκίας.

    Μια τέτοια αλλαγή στάσης ευνοεί τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη .Ελληνικό και εβραϊκό λόμπι πρέπει να συνεργαστούν στις ΗΠΑ για να θυμίσουν στο κόσμο την παράνομη κατοχή και τα εγκλήματα της Τουρκίας στη Κύπρο μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών όπως αυτή του στολίσκου στα ανοικτά της Αμμόχωστου.

    Εμείς οι Έλληνες μάλλον πρέπει να ευχαριστούμε τον κυρ. Ερντογάν γιατί μας απάλλαξε από την τριακονταετή δυσμένεια του Ισραήλ και άνοιξε τις προοπτικές για προνομιακή συνεργασία πολιτική στρατιωτική και διπλωματική Ελλάδος -Ισραήλ.

    Το Ισραήλ παραμένει η μόνη στρατιωτικά υπερδύναμη της περιοχής και είναι σε θέση να συντρίψει στρατιωτικά τόσο το Ιράν όσο και την Τουρκία. Το Ισραήλ συνέτριψε σταδιακά την Αίγυπτο, την Συρία και δυέλισε στη κυριολεξία το Ιράκ.

    Η Τουρκία διαλέγοντας την συμμαχία με το Ιράν και τους Άραβες θα χάσει σταδιακά την εύνοια και την ασυλία που απολάμβανε τόσα χρόνια από την δύση . Αντί να περιθωριοποιείται το Ισραήλ, όπως επίμονα ζητά η Τουρκία, περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο το Ιράν, το Ιράν είναι καταδικασμένο να δεχθεί επίθεση στρατιωτική από την δύση όπως το Ιράκ και σε αυτήν την περίπτωση η ταπείνωση της Τουρκίας που δίαλεξε για σύμμαχο το Ιράν θα είναι δεδομένη και οι διπλωματικές τις απώλειες ανεπανώρθοτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη μου πείτε τώρα ότι η Τουρκία ..... απαιτεί αποζημιώσεις για τις κυρώσεις του Ο.Η.Ε. κατά του Ιράν;

    Το είχε νομίζω ξανακάνει τότε με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν και τότε την είχαν αποζημιώσει την ... καϋμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.