2/6/10

Η επιστολή Μεϊμαράκη εκθέτει την Μπακογιάννη-Η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντά.


Την επιστολή του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με την οποία ζητούσε από την συνάδελφό του κ. Ντόρα Μπακογιάννη να επιληφθεί προσωπικά του θέματος της χρηματοδότησης των έργων υποδομής στη ναυτική βάση στο Δυρράχιο της Αλβανίας φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της τέως υπουργού Εξωτερικών ότι δέχεται «αήθη επίθεση» με «παραποίηση δεδομένων και γεγονότων».

Η κ. Μπακογιάννη ισχυρίσθηκε πως δεν αρνήθηκε τη χρηματοδότηση των 6,5 εκατ. ευρώ, απλά λόγω νομικού κωλύματος δεν μπορούσε να διατεθεί το ποσό αυτό μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Δεν αναφέρει όμως αν έγινε προσπάθεια εξεύρεσης των χρημάτων από άλλες πηγές, προκειμένου να αποφευχθεί η διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία και να μην τορπιλισθούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων. Κάτι που επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης στην επιστολή του, αλλά χωρίς δυστυχώς να εισακουσθεί, και σήμερα η Αγκυρα να αναπτύσσει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τα Τίρανα, εγκαθιστώντας ναυτικές δυνάμεις στο Δυρράχιο και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, για τη χρηματοδότηση με 6,5 εκατ. ευρώ της ελληνοαλβανικής συμφωνίας που αφορούσε στην εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής-αναβάθμισης της ναυτικής βάσης του Bisht Palla (Δυρράχιο), το σχέδιο νόμου προέβλεπε να πραγματοποιηθεί από πιστώσεις αναπτυξιακής βοήθειας ετών 2003-2006. Το 2002 είχαν δοθεί από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ 500.000 ευρώ για έναρξη των προπαρασκευαστικών εργασιών για την εκτέλεση του έργου από το ΓΕΝ, το οποίο όμως για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσε να απορροφήσει την πίστωση. Το 2004 προβλέφθηκε νέα πίστωση 1 εκατ. ευρώ από την ΥΔΑΣ, η οποία όμως ανακλήθηκε πιθανώς λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν είναι πώς για τα δύο αυτά χρόνια η ΥΔΑΣ δεν είχε νομικό κώλυμα αποδέσμευσης κονδυλίων για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το απέκτησε ξαφνικά το 2006;

Ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποιούσε πως «η εκκρεμότητα, πέραν του ότι πλήττει το κύρος της χώρας, έχει αποτελέσει αφορμή αρνητικών δημοσιευμάτων από τον αλβανικό Τύπο και χρησιμοποιείται πολιτικά από αλβανικούς κύκλους που αντιτίθενται στην ελληνοαλβανική προσέγγιση» και έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για την εμπλοκή της Τουρκίας. «Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να διευρύνει τη διείσδυσή της στην Αλβανία, καθόσον ανέλαβε και διεκπεραίωσε ήδη ένα μέρος του έργου, που αφορούσε στην κατασκευή και τον εξοπλισμό του διοικητηρίου της ναυτικής βάσης, ενώ έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αναλάβει τη συνολική κατασκευή του έργου», επισήμανε στην επιστολή του προς την κ. Μπακογιάννη.

Την προέτρεπε, μάλιστα, να μεριμνήσει προσωπικά για τη μεταφορά του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ κατανεμημένου σε ένα ή δύο έτη από πιστώσεις αναπτυξιακής βοήθειας της ΥΔΑΣ και ειδικότερα από τα κονδύλια των «Αλλων Επίσημων Ροών» και να ενεργήσει σύντομα. Ωστόσο, οι προτροπές του δεν ελήφθησαν υπόψη, με αποτέλεσμα οι κινήσεις της Αγκυρας να εκτοπίσουν την Ελλάδα από μία περιοχή που έπρεπε να κατέχει κυρίαρχη θέση.
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8481&catid=7

Η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντά, στο δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", σχετικά με την αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Αλβανίας και τη μη χρηματοδότηση από την ΥΔΑΣ αλβανικών ναυτικών εγκαταστάσεων Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, 06:15

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην στάση της ως υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της χρηματοδότησης από την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση.

«Παρακολουθώ εδώ και μήνες την αήθη επίθεση που δέχομαι από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι το «Έθνος» και ο «Ελεύθερος Τύπος», τα οποία δεν διστάζουν να παραποιήσουν δεδομένα και γεγονότα και να χρησιμοποιήσουν για τις επιθέσεις και τις σκοπιμότητες τους και μείζονα εθνικά θέματα. Υπάρχουν πολλά πεδία αντιπαράθεσης και κριτικής που αφορούν τη δράση μου στην εσωτερική πολιτική. Μπορούν τα κρίσιμα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από αυτή την μικροπολιτική λογική.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» και τη σημερινή αναπαραγωγή του από τον «Ελεύθερο Τύπο», για δήθεν απόφαση μου να αρνηθώ ως Υπουργός τη χρηματοδότηση από τη ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, την οποία παρουσίασε με τον τίτλο «Κατόρθωμα Ντόρας: Έφερε τον τουρκικό στόλο και στην … Αδριατική», θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Η ΥΔΑΣ είναι υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών που υλοποιεί δράσεις και προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Ελλάδα απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Οι χρηματοδοτήσεις της διέπονται από διεθνείς κανόνες όπως είναι αυτοί που επιβάλλει η DAC του ΟΟΣΑ. Θεμελιώδης δέσμευση για όλες τις χώρες είναι ότι αμυντικά ή εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από πόρους που προορίζονται για την αναπτυξιακή βοήθεια.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο συνεργασίας των ΥΕΘΑ Ελλάδας και Αλβανίας. Το θέμα ήταν αποκλειστικής αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων στο λιμάνι Δυρραχίου μέσω της ΥΔΑΣ. Κατά την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την οποία επόπτευε ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής (Ιούλιος 2005) ήταν νομικά αδύνατη η χρηματοδότηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων από αναπτυξιακούς πόρους της ΥΔΑΣ, γιατί σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες.

Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να προωθήσει και να υπογράψει με την αλβανική κυβέρνηση τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης. Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας είναι τι έπραξε μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις μας με την Αλβανία για να φτάσουμε στο δυσμενές σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.»
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8229&catid=7

10 σχόλια:

  1. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΑΑΑΑ.ΒΑΛΤΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΚΛΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα απο τα λάθη του Καραμανλή είταν η υποχώρηση και τοποθέτηση στο υπ.εξωτερικών της ξενέρωτης και ξυνισμένης μπακογιάννενας. Δεν βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, εκτός κι αν σε τρώει ο κόλος σου.
    ευχαριστω για τη φιλοξενια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έστω και εκ των υστέρων δεν μπορούμε να αποκτήσουμε κι εμείς βάση εκεί? σε άλλο σημείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά ο θεομπαίχτης ανύπαρκτος θα μας τρελάνει. Αμφιβάλω ότι πήρε πρέφα την ύπαρξη τέτοιας επιστολής που πιθανότατα την έστειλε αντ' αυτού ο σκουπιδιάρης ή τα γιάπικα τσιράκια του της ΚΕ της ΝΔ που είχε διορίσει συμβούλους. Ο ίδιος βέβαια έπεινε τα drinks του στο Κολωνάκι παρέα με τα κολλητάρια του, ενώ τα λαμόγια που έκανε στρατηγούς λαμάνιζαν υπέρ των πασόκων για να έχουν καβάτζα σε περίπτωση αλλαγής.
    Ου να μου χαθούν οι κοπρίτες.
    ΚΡΕΜΑΛΑ

    ΦιτυλαΝαύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανεξαρτήτως των τραγικών λαθών του Μεΐμαράκη (δημιουργία κόμματος εντός του κόμματος αλλά τουμπεκί στα λάθη του Καραμανλή = μετά Χριστόν ψευτοπροφήτης), ΤΩΡΑ βλέπουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των χορηγιών της Siemens, οι οποίες, μαζί με τον εξοπλισμό "αντιτετανικού" που διαθέτει η εταιρία, κάλυπταν μισθοδοσία υπερωριών κάποιων δημοσίων υπαλλήλων προς την Ντόρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπλήσσομαι που ακόμη επιμενουν να πιστεύουν πολλοί ότι ο Καραμανλής είχε άποψη και κυβερνούσε, ενώ είναι πασιφανές ότι επρόκειτο για αχυράνθρωπο, πρωθυπουργό βιτρίνα, ένώ οι βαρώνοι του κόμματος έκαναν τα κουμάντα τους.
    Όταν έπεσε ο μέγας Βεζίρης Ρουσόπουλος λόγω Βατοπεδίου κλπ, τότε άρχισε η διάλυση και η απόλυτη πολιτική ανυπαρξία.
    Άρα η Μητσοτακοπούλα αποφάσισε να ασκήσει προσωπική πολιτική με τα γνωστά αποτελέσματα.
    Ο Μεϊμαράκης ως παλαιός "οικείος" και "κολλητος" της Μητσοτακοπούλας, πίστεψε ότι θα τον γλιτώσει από την αμέλειά του η παλιά φίλη... αλλά... η κυρία τον άδειασε για να μάθει να μη της καίει τις ευκαιρίες της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΚΡΕΜΑΛΑ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν δεν υπήρχε ο Ρουσόπουλος, η ΝΔ δεν θα είχε γίνει ποτέ κυβέρνηση: αυτοί που ευεργετήθηκαν τον χρησιμοποίησαν ως αποδιοπομπαίο τράγο και μετά τον λιθοβόλησαν.
    Ο Ρουσόπουλος ασχολείτο με την επικοινωνία, καλύπτοντας την επιχειρησιακή και πολιτική γύμνια των υπολοίπων: η απόλυτη πολιτική ανυπαρξία υπήρχε και πριν, απλά λόγω των επικοινωνιακών ικανοτήτων του Ρουσόπουλου δεν φαινόταν.
    Σχετικά με τα θέματα ουσίας, όπως είπε και ο διαγαλαξιακός Τράγκας, "Ο Ρουσόπουλος δεν... επέρδετο χωρίς να τον ρωτήσει" - αυτόν ή τον Αγγέλου.
    Δεν τον υποστηρίζω, αλλά μην πέφτουμε στην παγίδα: αυτός δεν δούλευε 10:15-12:45... Όταν δε έφυγε, άρχισε η μεγάλη κατρακύλα...
    Ο Μεϊμαράκης είναι πολιτικός με αδιαμφισβήτητα υψηλό επίπεδο πολιτικής ανάλυσης: όταν τον ρώτησαν ποιόν θα ψηφίσει για αρχηγό, δήλωσε, χωρίς δεύτερη σκέψη "Εγώ είμαι Κρητικός, θα ψηφίσω Ντόρα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε τους άθλιους!
    Πώς κατάφεραν να πνιγούν σε μιά κουταλιά νερό;
    Τι να τις κάνουμε,τις επιστολές και τις δικαιολογίες σας τώρα;
    Το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα μωρέ, αυτό μετράει.Όλα τα υπόλοιπα είναι κούφια λόγια και σας κάνουν πιό γελοιους απ`ό,τι είσθε.
    Αχ,καημένη Ελλάδα: Πότε θα γεννήσεις κι εσύ έναν Ντοβούτογλου
    (το γράφω σωστά;)να μας ξυπνήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 4:12, πιστεύεις ότι θα επιτρέψει το πολιτικό κατεστημένο σε κάποιον μη μέτριο να ανελιχθεί εντός της κομματικής ιεραρχίας ή, ακόμα χειρότερα, να έρθει εκτός αυτής;
    Μας έχουν πάρει χαμπάρι σε όλο τον πλανήτη: όλοι οι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων ζάμπλουτων Αράβων και υιών Πρωθυπουργών δυτικών χωρών, κυκλοφορούσαν στο Harvard με τζιν και μπλουζάκι - εκτός από τον ξάδερφο του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε σωματοφύλακα!!! ΕΤΣΙ γίνονται δεκτοί σε μεγάλα Παν/μια, έτσι περνάνε τα μαθήματα, έτσι μπαίνουν στη Βουλή, και, επιστρέφοντας από κρουαζιέρα σε κότερο με μοντέλες, δηλώνουν π.χ. ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα του οποιουδήποτε να καίει τη σημαία... Τέτοιους θέλουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.