18/6/10

Γράμμα από την Κωνσταντινούπολη

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από το σημείο ισορροπίας της μεταξύ Ανατολής και Δύσης
THOMAS L. FRIEDMAN

Η Τουρκία είναι μια χώρα που με κέρδισε αμέσως. Μου αρέσουν οι άνθρωποι, η κουλτούρα, το φαγητό και κυρίως η ιδέα της σύγχρονης Τουρκίαςη ιδέα μιας χώρας στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα μοντέρνα, κοσμική, μουσουλμανική, δημοκρατική και έχει καλές σχέσεις με τους Αραβες, το Ισραήλ και τη Δύση. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήμουν μεταξύ εκείνων που επαινούσαν το τουρκικό μοντέλο σαν αντίδοτο στον «μπινλαντενισμό».

Οταν επισκέφθηκα την Τουρκία το 2005 συζητούσα με τους τούρκους αξιωματούχους για τις προσπάθειες της χώρας τους να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Αυτός είναι ο λόγος που σοκαρίστηκα όταν επιστρέφοντας σήμερα στην Τουρκία βρήκα την ισλαμιστική κυβέρνηση να δείχνει προσηλωμένη στην προσχώρησή της όχι στην ΕΕ αλλά στον Αραβικό Σύνδεσμοή μάλλον όχι, στο μέτωπο αντίστασης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι θα έλεγαν ότι είμαι εξωφρενικά υπερβολικός.

Θα είχαν δίκιο ότι υπερβάλλω, αλλά όχι και τόσο. Μια σειρά από κενά που δημιουργήθηκαν εντός και γύρω από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρύνει την τουρκική ισλαμιστική κυβέρνηση από το σημείο ισορροπίας της μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπλοκές. Ο εξισορροπιστικός ρόλος της Τουρκίας υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και «αθόρυβους» παράγοντες σταθεροποίησης στην παγκόσμια πολιτική. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να χάσουμε αν όλα αυτά τα κενά καλυφθούν με λάθος τρόπο.

Το πρώτο κενό έχει δημιουργηθεί από την ίδια την ΕΕ, η οποία την τελευταία δεκαετία λέει στην Τουρκία ότι για να γίνει δεκτή στους κόλπους της πρέπει να μεταρρυθμίσει τους νόμους, την οικονομία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη θέση του στρατού, κάτι που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει συστηματικά. Τώρα η ΕΕ μοιάζει να λέει στην Τουρκία: «Α, δεν σας το είπαν; Είμαστε χριστιανικό κλαμπ και δεν δεχόμαστε μουσουλμάνους». Η απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρώπη ήταν μια εξαιρετικά κακή κίνηση και ώθησε την Τουρκία να στραφεί προς το Ιράν και τον αραβικό κόσμο.

Καθώς όμως η Τουρκία άρχιζε να κοιτάζει νοτιότερα, βρήκε και άλλο ένα κενό, το κενό ηγεσίας που υπάρχει στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Ο κ. Ερντογάν ανακάλυψε ότι κρατώντας σκληρή στάση εναντίον του αποκλεισμού της Γάζας και υποστηρίζοντας τη νηοπομπή που θα έσπαγε αυτόν τον αποκλεισμό, αποστολή κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι, η χώρα του θα αύξανε σημαντικά την επιρροή της στον αραβικό κόσμο και στις αγορές του. Πράγματι, ο κ. Ερντογάν είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής ηγέτης στον αραβικό κόσμο. Δυστυχώς, όχι επειδή προωθεί μια σύνθεση δημοκρατίας, εκσυγχρονισμού και Ισλάμ, αλλά διότι κατακεραυνώνει το Ισραήλ και εξυμνεί τη Χαμάς αντί για την πιο υπεύθυνη Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη, η οποία οικοδομεί τα θεμέλια ενός παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι κακό να κατακρίνει κανείς τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που κάνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη του. Η αποτυχία του Ισραήλ να λύσει δημιουργικά το παλαιστινιακό ζήτημα είναι άλλο ένα επικίνδυνο κενό.

Αλλά είναι πολύ ανησυχητικό όταν ο κ. Ερντογάν από τη μια καταγγέλλει τους Ισραηλινούς σαν δολοφόνους και από την άλλη υποδέχεται θερμά στην Αγκυρα τον σουδανό πρόεδρο Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η κυβέρνηση του οποίου έχει σκοτώσει και φυλακίσει χιλιάδες Ιρανούς που απαιτούσαν να καταμετρηθεί η ψήφος τους. Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε την υποδοχή που επιφύλαξε στον κ. Αλ Μπασίρ λέγοντας ότι «είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει γενοκτονία ένας μουσουλμάνος».

Οπως μου είπε ένας τούρκος αναλυτής, «δεν μεσολαβούμε μεταξύ Ανατολής και Δύσης πια. Εχουμε γίνει εκπρόσωποι των πιο οπισθοδρομικών στοιχείων της Ανατολής». Τέλος, υπάρχει το κενό εντός της Τουρκίας. Τα κόμματα της κεμαλικής αντιπολίτευσης τελούν υπό διάλυση για περισσότερο από μία δεκαετία και ο Τύπος αυτολογοκρίνεται όλο και περισσότερο λόγω των κυβερνητικών πιέσεων. Εκτός από πρόστιμα δισεκατομμυρίων που έχει επιβάλει στους επικριτές της η κυβέρνηση Ερντογάν τους χαρακτηρίζει και «δικηγόρους του Τελ Αβίβ». Είναι λυπηρό. Ο κ. Ερντογάν είναι έξυπνος, χαρισματικός και μπορεί να γίνει πολύ πραγματιστής. Δεν είναι δικτάτορας. Θα ήθελα πολύ να τον δω να γίνεται ο δημοφιλέστερος ηγέτης στον αραβικό κόσμο, όχι ως πιο εξτρεμιστής από τους άραβες εξτρεμιστές αλλά ως μεγαλύτερος υπέρμαχος της δημοκρατίας από τους μη δημοκρατικούς άραβες ηγέτες και ως μεσολαβητής μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Δεν είναι όμως αυτή η θέση του κ. Ερντογάν, και αυτό είναι ανησυχητικό. Ισως θα έπρεπε να τον προσκαλέσει ο Μπαράκ Ομπάμα για ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο προτού φτάσουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εκεί που οδεύουν - στον γκρεμό.
ΒΗΜΑ

13 σχόλια:

  1. Πρόχειρο και επιδερμικό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Τούρκοι έκαναν τις επιλογές τους βάσει αυτών που θέλει η συντριπτικη πλειοψηφία του λαού τους. Δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε αυτό. Δικαίωμά τους.

    Εμείς ξέρουμε που βαδίζουμε? Τι πρεσβεύουμε τέλος πάντων σε επίπεδο γεωπολιτικής? Έχουμε να δηλώσουμε κάτι επ' αυτού που να μπορεί να θεωρηθεί "ελληνική θέση"?

    Πολύ φοβάμαι πως όχι και σε συλλογικό επίπεδο δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο πέρα από κάτι χλιαρές τοποθετήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλέον σίγουρη οδό για τον ολοκληρωτικό εκμηδενισμό μας.

    Πιάνω τον εαυτό μου να κρυφογελάει χαιρέκακα τώρα που η γείτονας δείχνει να τα σπάει (δεν είμαι ακόμα πλήρως πεπεισμένος) με τους ισχυρούς προστάτες της και αναμένω την τιμωρία της για να "φχαριστηθεί" κάτι μέσα μου. Και ίσως λέω τότε να αναβαθμίσουν και την Ελλαδίτσα οι μεγάλοι. Είναι όμως έτσι? Οι χώρες αναβαθμίζονται όταν έχουν ισχυρές πολιτικές και όραμα. Και αυτό μεταφραζόμενο λέει ότι εμείς όπως είμαστε μάλλον οδεύουμε για να είμαστε τελικά οι πιό χαμένοι από όλους! Ακόμα κι από τους "άτακτους" Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΚΟΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΕΜΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Und warum machst du so viele Sorgen,über Erdogan?Die türkische Außenpolitik,war immer,die gleiche,nahmlich nur eigene Vorteile aufraümen,basta !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου αρέσουν οι άνθρωποι, η κουλτούρα, το φαγητό...

    αυτον κατι τοu ριξανε στο τουρσι οι τουρκοι, η στον ναργιλε!
    Να τον καλεσουμε και να τον κερασουμε ενα γλυκο απο τα Ζωγιανα
    για να του ξεραθουν τα σαλια του γλειφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Τούρκοι σε νέο ρόλο περιφερειακού "ηγέτη" κυρίως των Σούνι Αράβων, λίγο με τα Ισλαμιστικά, λίγο με τις σαπουνόπερες, λίγο με τα πολιτιστικά, και πολύ με τον αντι Ισραηλινό τσαμπουκά, μορεί και να είναι βαλτοί να κάνουν πιο ελεγχόμενο αντι Ιρανικό πόλο.

    Όπως στην Ελλάδα ο πιο φαινομενικά αντιαμερικανιστής γίνεται Πρωθυπουργός, ίσως και στον αραβικό κόσμο η εμπιστοσύνη και η ηγεσία κερδίζονται με αντι ισραηλινό τσαμπουκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος έχει διαβάσει, όσο μπόρεσε να διαβάσει από το βιβλίο, του Τ. Friedman "Το Λέξους και η Ελιά" (αναφέρεται στην παγκοσμιοποίηση), θα ήταν σκεπτικός πριν καν διαβάσει το άρθρο του για την Τουρκία.

    Έχω και εγώ όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες μια απορία:

    - Γιατί δεν ενσωματώνουν την Τουρκία στην Αμερικανική Ένωση οι ΗΠΑ προσθέτοντας ακόμη ένα αστέρι (και τι αστέρι!) στην αμερικανική σημαία, και απαιτούν από τους φουκαράδες τους Ευρωπαίους σώνει και καλά να τους βάλουν στην Ε.Ε. ;


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "" ...είναι αδύνατον να πραγμαματοποιήσει γενοκτονία ένας μουσουλμάνος..."", είπε ο Ερντογάν.
    Ε! αφού το είπε ο Ερντογάν ησυχάσαμε.
    Και ο κύριος/κυρία(;) THOMAS L. FRIEDMAN το αφήνει ασχολίαστο!
    Μα είναι σοβαροί αυτοί οι δημοσιογράφοι; Δεν ντρέπονται να γράφουν τέτοια ψέμματα;
    Μου θυμίζουν το "υπάρχουν λεφτά", το
    "μονόδρομο του ΔΝΤ", το "...να σώσουμε την Ελλάδα..." άλλου πρωθυπουργού γειτονικού της Τουρκίας κράτους!
    Και τα λένε και τα πιστεύουν! Και υπάρχουν σοβαροφανείς δημοσιογράφοι που τα αναμεταδίδουν χωρίς τσίπα ντροπής.
    Ως πότε όμως;;;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Τουρκια θα ειναι παντα στενος συμμαχος των ΗΠΑ, οι οποιες θα κανουν τα παντα για να εξαφανιστει ο Ερντογαν και η πολιτικη του.
    Οταν αλλαξει ο Ερντοκλαν, οι σχεσεις με τους Παγκοσμιους Νταβατζηδες θα επανελθουν στα παλια καλα επιπεδα.
    Οι δικες μας οι συμμαχιες πρεπει να στραφουν αλλου, στη Ρωσια και την Κινα.
    Δε σημαινουν τιποτα οι φαινομενικες στρατηγικες συμμαχιες της Ρωσιας με την Τουρκια. Το τελευταιο πραγμα που θελουν οι Ρωσοι, ειναι να εξαρτωνται αποκλειστικα απο την Τουρκια στο θεμα των αγωγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο αρθρογραφος ειναι γνωστος τι καπνο φουμαρει οπως πολυ σωστα ειπε ο Ευμενης.Ο ερντογκαν,οπως και καθε αλλος 'ηγετης' που εχει τοποθετηθει απο το διευθυντηριο,μολις κανει την δουλεια θα φυγει με τις κλωτσιες και μαλιστα σαν εξιλαστηριο θυμα προς 'εξευμενισμο' των μαζων.Αυτη ειναι η μονιμη διαδικασια την οποιαν για τους δικους τους λογους την εχουν αποδεχτει οι προοριζομενοι για να 'κυβερνησουν' και να εκδιωχθουν.Με το τροπο αυτο διαιωνιζεται η επικυριαρχια του συστηματος και ικανοποιειται η ψευδαισθηση των υποτελων λαων οτι αυτη την φορα θα φανει φως στην ακρη του τουνελ.Συνταγη ακρως επιτυχημενη που εφαρμοζεται χιλιαδες χρονια τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 19 Ιουνίου 2010 10:29 π.μ.

    Σε άλλα χρόνια, ο Έρντογαν θα ήταν προ πολλού παρελθόν. Μάλλον υπάρχει μετατόπιση της εξουσίας στο εσωτερικό της Τουρκίας, διαφορετικά δεν εξηγείται.

    Η δικαιολογία ότι ένα πραξικόπημα θα τους καθυστερούσε την ένταξη στην ΕΕ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν ευσταθεί, διότι:

    α) Ο στρατός δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, ούτως ει άλλως. Άλλωστε για να μπουν στην ΕΕ, θα αναγκαστούν ρκ των πραγμάτων να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι αυτό θέλουν να την διαλύσουν πάση θυσία.

    β) Ακόμη και μετά το πραξικόπημα, θα βρούν κάποια φόρμουλα συνεργασίας, όπως την έχουν και τώρα, που ενώ κάτέχουν το 40% άλλου κράτους και δη μέλους της ΕΕ, κάνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ποιοι θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ; Μόνον οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πια και για τους τελευταίους δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Η πολιτκή ηγεσία προφανώς βλέπει το αυτονόξτο, δηλ. ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ΕΕ και νεοοθωμανικά όνειρα. Και τα δύο δεν γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αγγλοαμερικάνοι θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. για να την διαλύσουν (την Ε.Ε.) μιά ώρα αρχίτερα !
    Ο δε τούρκικος στρατός δεν θέλει Ε.Ε. διότι εκεί οι κανόνες του παιχνιδιού είναι άλλοι και θα χάσουν πολλά από το 80% της τουρκικής οικονομίας που νέμονται σήμερα.
    Όταν ο Πατερούλης τους (Ατατούρκ) τους όρισε ως εγγυητές του κοσμικού κράτους, του είπανε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να έχουν πολλά λεφτά.
    Και πήραν το σύνολο σχεδόν της οικονομίας στα χέρια τους να έχουν να πορεύονται.
    'Ο,τι πιό κερδοφόρο υπάρχει εκεί, βιομηχανία, μεταφορές, τράπεζες κλπ, κατά 80% το ελέγχουν και τους ανήκει.
    Δεν είναι μ@λ@κες να πάνε στην Ευρώπη...
    Ο Ερντογάν την θέλει για να έχει κι αυτός λόγο στην μοιρασιά και να μην είναι όπως τώρα στην απέξω με κάτι ψιλά φιλοδωρήματα που του αφήνουν.
    Θέλει να μπει κι αυτός στο κόλπο με τις μίζες, όπως και άλλοι πολιτικοί στην Ευρώπη με πρώτους και καλύτερους (στις μίζες μόνο), τους δικούς μας.
    Αλλά οι στρατηγοί ...τσινάνε.
    Μικροί-μεγάλοι στο καφενείο;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ πάντως από αυτό το άρθρο βλέπω πιο πολύ "κάλεσμα" στη Δύση να αγκαλιάσει την Τουρκία, παρά να την ξεχάσει...
    Με δυο λόγια "δώστε της περισσότερα μην την χάσουμε"...
    Μόνο κακό δεν κάνει στην Τουρκία αυτό το άρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.