18/6/10

Τουρκία: Κατηγορίες σε 151 Κούρδους για δεσμούς με αντάρτες

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε σήμερα κατηγορίες εναντίον 151 Κούρδων, κυρίως πολιτικών στελεχών, στο πλαίσιο μιας σημαντικής έρευνας για το πιθανολογούμενο αστικό σκέλος των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

Οι ύποπτοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές που κυμαίνονται από 15 χρόνια κάθειρξη έως ισόβια κάθειρξη για την πιθανολογούμενη συμμετοχή τους στην Ένωση Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK), που θεωρείται από την εισαγγελία ως τρομοκρατική οργάνωση, αστικό σκέλος των ένοπλων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο μελέτησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η δικαστική επίθεση συμβαίνει ενώ παρουσιάζεται αναζωπύρωση των ταραχών στα νοτιοανατολικά, αφότου το PKK έχει εντείνει τη βία, που προκαλεί μια ισχυρή στρατιωτική αντίδραση και καταφέρει βαρύ πλήγμα στις διστακτικές πρωτοβουλίες για την διεύρυνση των ελευθεριών των Κούρδων.

Μεταξύ των υπόπτων είναι και ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, ο δημοφιλής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, που αντιμετωπίζει έως και 36 χρόνια κάθειρξη.

Ένδεκα άλλοι δήμαρχοι και ο πρώην βουλευτής Χατίπ Ντίτσλε κατηγορούνται επίσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το KCK στρατολογούσε μαχητές για το PKK, λάμβανε όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως η επιλογή των Κούρδων υποψηφίων για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές, αποσπούσε κεφάλαια από τις τοπικές διοικήσεις που ελέγχονταν από τους Κούρδους, και οργάνωνε βίαιες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα κύρια κουρδικά πολιτικά κόμματα ακολουθούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές του KCK και η οργάνωση ήταν τόσο ισχυρή, που επέβαλε κυρώσεις σε εκείνους που δεν υπάκουσαν τις διαταγές της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.