1/6/10

Το κράτος - πειρατής





Tου Σταυρου Λυγερου

Η αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών στα διεθνή ύδατα επιβεβαίωσε αυτό που έχει φανεί εδώ και χρόνια: το Ισραήλ ρέπει σχεδόν αταβιστικά σε στρατιωτικού τύπου λύσεις. Εχει εθιστεί τόσο πολύ στη χρήση στρατιωτικής βίας, που δεν διστάζει να την ασκεί και εναντίον αμάχων, αδιαφορώντας όχι μόνο για το διεθνές δίκαιο, αλλά και για την στοιχειώδη ηθική.

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον προκλητικό τρόπο, επειδή του το επέτρεψε η διεθνής κοινότητα. Κυβερνήσεις, οργανώσεις και ΜΜΕ, που διυλίζουν τον κώνωπα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν βρίσκονται ενώπιον ισραηλινών εγκλημάτων συνήθως καταπίνουν αδιάντροπα την κάμηλο. Κι όταν υποχρεώνονται να αντιδράσουν, περιορίζονται σε γενικόλογες εκκλήσεις και χλιαρές καταδίκες, που οι ισραηλινές κυβερνήσεις πετάνε με περιφρόνηση στο καλάθι των αχρήστων.

Το χθεσινό επεισόδιο δεν ήταν μία εκτροπή. Οι Ισραηλινοί θα προτιμούσαν, βεβαίως, ο στολίσκος να υπακούσει στις εντολές τους. Επειδή, όμως, γνώριζαν ότι θα συνέχιζε την πορεία του, σχεδίασαν μία αιματηρή επίθεση με σκοπό να δώσουν οριστικό τέλος στις απόπειρες ανθρωπιστικών οργανώσεων να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας στην Γάζα.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού είναι ένας μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων να κατοικεί ακόμα σε σκηνές, το 80% του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και η απουσία ιατρικής βοήθειας να σκοτώνει ανθρώπους, που εύκολα μπορούσαν να σωθούν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ μετά την επίσκεψή του στη Γάζα: «Η μεταχείριση των κατοίκων της Γάζας είναι χειρότερη από εκείνη που επιφυλάσσεται στα ζώα... Ποτέ στην ιστορία δεν είχε απαγορευτεί έως τώρα η παροχή βοήθειας σ’ έναν πληθυσμό που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από βομβαρδισμούς για να τις αποκαταστήσει» (Ιούνιος 2009).

Με την επίθεσή τους κυρίως εναντίον του προπορευόμενου τουρκικού πλοίου, οι Ισραηλινοί έστειλαν και μία έμμεση, αλλά έμπρακτη και σκληρή απάντηση στην διαρκώς αιχμηρή κριτική του Ερντογάν.

Η παρεμβολή της Τουρκίας και της Βραζιλίας στην υπόθεση των πυρηνικών του Ιράν εξόργισε όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες απέφυγαν να καταδικάσουν την αιματηρή επίθεση.

Εκτός των άλλων παρενεργειών, το χθεσινό συμβάν έφερε τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις στο όριο θραύσης. Η Τουρκία εμφανίζεται να ηγείται των διεθνών αντιδράσεων. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσαρέσκεια σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες, αλλά παραλλήλως αυξάνει σημαντικά το κύρος της όχι μόνο στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Παρασυρμένο από την αλαζονεία της ισχύος, το Ισραήλ δεν ήξερε ούτε κι αυτή την φορά που να σταματήσει. Δεν κατανοεί πως με την συμπεριφορά του ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Η Ουάσιγκτον μπορεί να εμποδίσει την έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά η «απονομιμοποίηση» του Ισραήλ στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης έκανε χθες ένα ακόμα άλμα.

5 σχόλια:

  1. Εἶναι νωρὶς γιὰ νὰ φανῆ ποὺ τὸ πάει ἡ κατάσταση.
    Οἱ χαμένοι θὰ εἶναι γιὰ μιὰ φορὰ ἀκόμη χαμένοι καὶ θὰ πληρώνουν χωρὶς νὰ φταῖνε.
    Σίγουρα παίζεται κἀποιο ἡγεμονικῆς φύσεως παίγνιο, μὲ τοὺς ἀκτιβιστὲς πιόνια, ποὺ ἐμμέσως τὰ κινοῦν ἄλλοι.
    Ἂς πρόσεχαν καὶ οἱ ἀκτιβιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι' αν όλο αυτό, δηλαδή η προϊούσα επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΙΣραήλ, είναι μία συμπαιγνία μεταξύ τους, προκειμένου να αναδειχθεί η Τορκία ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων Αράβων και να τους εγκλωβίση γιά πολλά-πολλά χρόνια, σε μία μετριοπαθή πολιτική έναντι του Ισραήλ, την οποία θα ασκεί η Τουρκία γιά λογαριασμό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε κ.Λυγερε μολονότι οι αναλύσεις σας στην εξ.πολιτική δείχνουν έναν άνθρωπο με γνωσεις οφείλω να σας επισημάνω κάτι...το προφανές!!
    Το κρατος του Ισραήλ συμφωνει η διαφωνει κάποιος με τις πολιτικές του πρακτικές μας δείχνει ένα πράγμα,αλλά και το δρόμο...της υπεράσπισης με όποιο κόστος των εθνικών του συμφερόντων.Δεν περιμένει τίποτα απο κανέναν!!Βλέπετε εκει υπάρχουν κοκινες γραμμες τις οποίες όταν ο αντίπαλος τις παραβιάσει οι συνέπειες είναι άμεσες!!!
    Μακάρι και τα δικά μας τα πολιτικά ανδρείκελα να είχαν τις μισες αντιδράσεις και πολιτικές ένατνι των φασιστομουτρων της Αγκυρας!!!
    ΙΜΙΑ,Σολομώς σολομού,Τασοε Ισαακ,Νικος Σιαλμάς,Κώστας Ηλιακης!!!
    Ξεκαθαρίζω κατι δεν τους γουστάρω τους Ισραηλινούς αλλά τους αναγνωρίζω και τους ζηλεύω..
    Αγαπητε Σάββα ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγαπητε 11.33 το ισραηλ προασπιζει τα εθνικα του συμφεροντα οταν καταδικαζει εναμισυ εκατομυριο κοσμο σε θανατο απο πεινα και αρρωστιες?αν αυτο το θεωρεις εσυ οπως και οι ηγετες του ισραηλ υπερασπιση των εθνικων συμφεροντων τοτε γιατι να μην ειναι υπερασπιση των συμφεροντων και η εξωντοση 3 η' 5 εκκατομυριων ας πουμε εβραιων απο τους γερμανους ? τι διαφερει ? η επικληση της ρατσας των θυματων ειναι αυτο που θα κανει να διαφερει αν ειναι 1,5 εκκατομυρια παλαιστινιοι απο 1,5 εκκ.καμποτζιανοι που σφαξαν οι κουμουνιστες ?
    αν ειναι τα κριτιρια αλλης μορφης ευχαριστως να τα ακουσουμε ολοι γιατι μας τρωει η περιεργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοίρα του τουρκικού στόλου θα πλεύσει προς την Α.Μεσόγειο - Δηλώσεις Τούρκου διοικητή (ανανέωση 2)
    01-06-2010 08:14:58
    Mοίρα του τουρκικoύ Ναυτικού αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτες που προηγουμένως είχαν μετάσχει σε άσκηση στα δυτικά και νότια της Κρήτης και εν συνεχεία είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έφτασαν χτές το πρωί στο λιμάνι της Καρθαγένης στην Ισπανία και αναμένεται να αναχωρήσουν για την Αν. Μεσόγειο. Eρώτημα είναι αν θα περάσουν από τον Τάραντα ή θα πλεύσουν κατ'ευθείαν. Μέσα στον παροξυσμό του νέο-οθωμανισμού της, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι τα νέα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλούν στην Λωρίδα της Γάζας, θα έχουν συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού!

    Η Μοίρα αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο "ΑΚΑΡ" και ανήκουν στην δύναμη της τουρκικής task force, Μediterranean Sield. O Tούρκος διοικητής της δύναμης. Mücahit Şişlioğlu, σε συνέντευξή του επάνω στην φρεγάτα Gaziantep (Ο.Η.Perry), χθες σε ισπανικά μέσα, είπε ότι "Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα γεγονότα και θα πράξουμε ανάλογα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.