1/6/10

Τα οικονομικά συμφέροντα απαιτούν ισχυρό στρατό!


Οι επίμαχες δηλώσεις του Χ. Κέλερ είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης -SPD, Πράσινων και Αριστεράς- αλλά και δυσφορία σε κύκλους των Χριαστιανοδημοκρατών.

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Σοκ και δέος προκαλεί στη Γερμανία -και όχι μόνο- η ξαφνική παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χερστ Κέλερ. Όχι τόσο επειδή είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Γερμανία (είχε προηγηθεί, τον Οκτώβριο του 1968, η προαναγγελία παραίτησης του Χάινριχ Λίμπκε, η οποία υλοποιήθηκε τον Ιούνιο του επόμενου έτους), αλλά πρωτίστως για την αιτία που την προκάλεσε: Τη δημόσια διατύπωση της θέσης ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να επεμβαίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης προκειμένου να υπερασπίζονται τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας τους!

Η δήλωση
Ιδού, για του λόγου το αληθές, τι δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Κέλερ, με την επιστροφή του από ταξίδι-αστραπή στο Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες: «Μια χώρα με το δικό μας μέγεθος, προσανατολισμένη και εξαρτημένη τόσο έντονα από τις εξαγωγές, πρέπει εκτός των άλλων να γνωρίζει ότι σε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση ή σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι αναγκαία ακόμη και η στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας. Όπως, για παράδειγμα, την ύπαρξη ελεύθερων ζωνών εμπορίου, την αποτροπή εκδήλωσης περιφερειακών αναταράξεων -καταστάσεις οι οποίες, με βεβαιότητα, θα πλήξουν αρνητικά και εμάς, μέσω του εμπορίου, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων μας».

Είναι προφανές ότι ο Κέλερ διατύπωσε, χωρίς περιστροφές, αυτό που ήδη απασχολεί μεγάλο τμήμα της γερμανικής ελίτ: Οτι, δηλαδή, δεν είναι δυνατό μια χώρα να είναι παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη χωρίς παράλληλα να είναι σε θέση να υποστηρίξει τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα -ακόμη και με τη δύναμη των όπλων, αν χρειαστεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το δόγμα που εφαρμόζουν ευλαβικά οι ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και το Βερολίνο, όπως απέδειξε η διόλου τυχαία δήλωση του Κέλερ, σκέφτεται σοβαρά να πάρει οριστικά διαζύγιο από τις αναστολές που του κληροδότησε η ήττα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -ειδικά σήμερα, που η οικονομική κρίση δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις και προοιωνίζεται τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Αντιπαράθεση
Το θέμα, λοιπόν, ετέθη και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, σε μια στιγμή που μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την αναγκαιότητα παρουσίας των Γερμανών στο Αφγανιστάν, ενώ η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, λόγω και των αυξανόμενων απωλειών, τάσσεται εναντίον. Η παραίτηση Κέλερ δεν αλλάζει αυτό το δεδομένο.

Επιθέσεις
Ο Χ. Κέλερ είχε παραιτηθεί το 2004 από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ για να αναλάβει την προεδρία της Γερμανίας, στηριζόμενος από Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους. Πέρυσι, επανεξελέγη για δεύτερη πενταετία. Είχε δε εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά των «πιράνχας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, πρέπει να συγκληθεί το ειδικό σώμα, αποτελούμενο από τα μέλη του Κοινοβουλίου και ισάριθμους εκπροσώπους των 16 κρατιδίων, για την εκλογή του νέου Προέδρου. Ως τότε, θα ασκεί καθήκοντα ο πρόεδρος της Άνω Βουλής, σοσιαλδημοκράτης Γενς Μπέρνσεν.
HMΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

  1. " Αν η Γερμανια ξανακάνει 'λάθος' αυτή θα είναι η τελευταία φορά για το Γερμανικό έθνος"
    Λ. Μπρέζνιεφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.