22/6/10

Η ανοιχτή πληγή της Τουρκίας


Διαδήλωση κατά του PKK στη FYROM

Tου Σταυρου Λυγερου

Τον τελευταίο καιρό, οι επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον τουρκικών στρατιωτικών μονάδων διαδέχονται η μία την άλλη. Οι Κούρδοι αντάρτες χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και επεκτείνουν τη δράση τους και σε σημεία της Τουρκίας, που απέχουν πολύ από τις κουρδικές περιοχές. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να συντρίψουν το αντάρτικο. Οι οργισμένες απειλές του Ερντογάν έχουν με παραλλαγές ακουστεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, από άλλα επίσημα χείλη, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

Οι αντάρτες απέδειξαν ότι μπορούν να επιβιώνουν και να προκαλούν σημαντικές απώλειες. Προκαλώντας με τη δράση του τη βίαιη κατασταλτική αντίδραση των τουρκικών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, το ΡΚΚ λειτούργησε ως καταλύτης για τη δυναμική ανάδυση του κουρδικού εθνικισμού. Πρόκειται για διαδικασία χωρίς επιστροφή. Απ’ αυτήν την άποψη, το PKK έχει επιτελέσει το σημαντικότερο σκέλος της ιστορικής αποστολής του. Μέσα από τον πολυετή ένοπλο αγώνα του σφυρηλατήθηκε οριστικά και αμετάκλητα η ξεχωριστή εθνική συνείδηση των Κούρδων.

Το μετακεμαλικό καθεστώς αντιμετώπισε το Κουρδικό με την αταβιστική ροπή του στην επιδίωξη στρατιωτικής λύσης. Θεωρούσε την αναζήτηση πολιτικής λύσης παραδοχή ήττας με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ίδια την ακεραιότητα του κράτους. Εχοντας δεδομένη την αποτυχία των κεμαλιστών και διευκολυνόμενος από τη νεοοθωμανική ιδεολογία του, ο Ερντογάν κινήθηκε και πολιτικά.

Το αποκορύφωμα των ανοιγμάτων του ήταν η Δημοκρατική Πρωτοβουλία για την επίλυση του Κουρδικού εντός του τουρκικού κράτους (Αύγουστος 2009). Η Δημοκρατική Πρωτοβουλία υπονομεύθηκε από τα πρώτα βήματά της με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου το επίσημο κουρδικό κόμμα.

Οι Αμερικανοί παρότρυναν τον Ερντογάν να τολμήσει. Για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή προωθούσαν μια διευθέτηση στο τρίγωνο Αγκυρα-Βαγδάτη-Αρμπίλ (Κούρδοι του βόρειου Ιράκ). Το ΡΚΚ, όμως, αρνείται να διαπραγματευθούν για λογαριασμό του οι Κούρδοι του Ιράκ. Θέλει τον Οτσαλάν παράγοντα στη διαδικασία επίτευξης πολιτικής λύσης. Παραμένει, άλλωστε, η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο πολυπληθέστερο κλαδί του κουρδικού έθνους και ως τέτοια είναι σημαντικός παράγοντας στη γεωπολιτική συνάρτηση.

Οι πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις ήταν η απάντηση του ΡΚΚ στην προσπάθεια να το αφήσουν εκτός παιχνιδιού. Η στάση, άλλωστε, της Ουάσιγκτον τελευταίως έχει σιωπηλά διαφοροποιηθεί, λόγω της στάσης του Ερντογάν όχι τόσο στο Παλαιστινιακό όσο στο Ιρανικό. Πολύ περισσότερο από τους Αμερικανούς, οι Ισραηλινοί –σύμφωνα με πληροφορίες– ενισχύουν παρασκηνιακά το ΡΚΚ για να δώσουν την δική τους απάντηση στην Αγκυρα. Η Δημοκρατική Πρωτοβουλία του Ερντογάν ουσιαστικά έχει τιναχθεί στον αέρα. Ακόμα και μετριοπαθείς Κούρδοι υποχρεώθηκαν από τις εξελίξεις να πολωθούν. Οσο το ΡΚΚ μένει όρθιο σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι ο νικητής στο πολιτικό πεδίο.

Την ώρα που η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως περιφερειακή δύναμη με μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες, παραμένει χώρα μ’ ένα καρκίνωμα, που δεν μπορεί να καταπολεμήσει.

9 σχόλια:

  1. Аν μπορουσαμε να εχουμε πολεμικη βιομηχανια και να τους τροφοδοτουμε με οπλισμο θα τους τιναζαμε στον αερα.Ουσιαστικα θα εκαναν πολεμο με τους εχθρους μας χωρις να εχουμε απωλειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμφίβολα προκαλεί έντονο προβληματισμό στους Τούρκους το γεγονός, ότι οι Κουρδικές επιθέσεις έγιναν πιο συχνές, πιο οργανωμένες και επιτυχείς και πιο αιματηρές, μετά από το Τουρκο-ισραηλινό επεισόδιο ανοικτά της Γάζας.
    Εμπλέκονται άραγε οι Εβραίοι σε αυτήν την παράλληλη εξέλιξη; Το πιο πιθανό είναι πως ναι. Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν συμπλέει με τα συμφέροντα του Ισραήλ και στο ζήτημα του Ιράν.

    Το ανησυχητικό για εμάς, όπως έχω ξαναγράψει και βλέπω πως συμφωνούν και άλλοι φίλοι, άσχετα αν ορισμένοι δεν το δέχονται, είναι η "καραμπόλα" που μπορεί να προκύψει από την επίλυση του Κουρδικού. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί για να κλείσει την 25ετή ανοιχτή πληγή της.
    Τότε, κάθε ζημιά στα ανατολικά της σύνορα θα επιχειρήσει να την αναπληρώσει με κέρδη από τα δυτικά της (Αιγαίο-Θράκη-Κύπρος).
    Προσωπικά το θεωρώ βέβαιο, μακάρι να κάνω λάθος.

    Τέλος, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πιστεύω τη στάση μας απέναντι στην Αλβανία, που έδωσε στο Τουρκικό Ναυτικό τις πλάτες μας στο Ιόνιο.

    Επίσης όσοι αισθάνονται πατριώτες να τιμωρήσουν δεόντως την π. ΥΠΕΞ Ντόρα Μητσοτάκη καθώς και τον π. ΥΠΕΘΑ για την "αμέλεια" και την αμετροέπεια που επέδειξαν στον χειρισμό κορυφαίων θεμάτων για την Εθνική μας ασφάλεια (Ναυτική συνεργασία με την Αλβανία, χρηματοδότηση και χρήση των λιμανιών της, που δυστυχώς πρόλαβε η Τουρκία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΔΑΡΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Ή ΤΟΥΡΚΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το PKK έπιασε αμέσως το νόημα της διάλυσης των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας και αλλάζει τα φώτα στους τούρκους οι οποίοι πιθανότατα δεν είδαν ακόμα τίποτα.
    Εμείς τι κάνουμε;
    Δεν πρέπει κάτι να κάνουμε τώρα που το κλίμα είναι προσοδοφόρο για οποιαδήποτε Ελληνική κίνηση κατά της τουρκίας;
    Όσο για τα Σκόπια και την αμέριστη στήριξη τους στους αδερφούς τους τούρκους….να παρακαλάνε να κυβερνάμε στην Ελλάδα κυβερνήσεις του τύπου σαν την σημερινή κυβέρνηση, γιατί αν αλλάξει λίγο το πράγμα, δεν τους βλέπω καθόλου καλά και δεν εννοώ πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Είναι λάθος αυτό που λέεισχολιαστής ότι οι Τουρκοι θα ζητήσουν να αναπληρώσουν τυχόν απώλειες στο Κουρδικό με κέρδη στο Αιγαίο, Θράκη κλπ. Το Αιγαίο/Θράκη και η Κυπρος έχουν στρατηγική αξία καθ'εαυτά, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΕ:

    Μα για αυτό ακριβώς!
    Είτε έτσι, είτε αλλιώς, έχουν βάλει στο μάτι τα δικά μας.
    Για την απώλεια από τους Κούρδους όμως, θα χρησιμοποιήσουν εμάς ως αντίβαρο εκτόνωσης για την δυσαρέσκεια της κοινής τους γνώμης.
    Η παρέλκυση και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θα στρέψουν την οργή τους σε εμάς με διάφορες προφάσεις. 'Ολοι εξάγουν τις κρίσεις τους, μόνο εμείς εισάγουμε τις κρίσεις των άλλων.
    Όπως και να έχει, αν επιθυμούν ας το τολμήσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απελλή
    μια χώρα που κινδυνεύει να χάσει το 1/4 των εδαφών της, ενώ (αν γίνει αυτό) κινδυνεύει η κυριαρχία και στα υπόλοιπα 3/4, μπορεί να διεκδικήσει από άλλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Να γίνει σαφές: Το Αιγαιο/Θράκη/Κυπρος έχουν αυτόνομη αξία για την Τουρκία, ανεξάρτητα από το Κουρδικό. Όποια λύση κι αν βρεθεί (αν βρεθεί, όποτε βρεθεί) στο Κουρδικό οι βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαιοκλπ θα διατηρηθουν. Είναι όρος για να γίνει όντως περιφερειακή δύναμη-τώρα είναι μόνο στα λόγια. Χωρίς Αιγαίο κλπ θα είναι κουτσή.
    2)Όπως υπαινίσσεται ο SKAL αν η
    Τουρκία χάσει έδαφος και πληθυσμό από μια μη συμφέρουσα λύση του Κουρδικου ο κλονισμός θα είναι συνταρακτικός,ίσως καταλυτικός του κράτους. Δεν θα έχει περιθωρια-μετά από τέτοια απώλεια-να ξεκινήσει, ηττημένη, διεκδικήσεις στο Αιγαίο,για να ισοφαρίσει τη ζημιά. Συμπέρασμα: το Αιγαίο κλπ δεν είναι μόνο ανέξάρτητο ως θέμα από το Κουρδικό. Και η λύση αυτών των δυο προβλημάτων είναι επίσης ανεξαρτητη και ως προς τον χρόνο και ως προς τον τρόπο. Για να είμαι ακριβής: Η Τουρκία ούτε επιδιώκει ούτε συνδέει τη λύση του ενός με το άλλο.
    Αληθεια είναι ότι η Αθήνα (δηλαδή τα δυο κόμματα εξουσίας) συνδέει αυτά τα δυο χωριστά προβλήματα. Διότι έτσι δικαιολογεί τα τυρκικά κίνητρα με εσωτερικούς λόγους της Τουρκίας αποφεύγοντας να ορίσει το Αιγαίοκλπ ως ζωτικό ελληνικό χώρο. Διότι αν δεχόταν η Αθήνα το Αιγαίοκλπ ως ζωτικό χώρο για την ύπαρξή μας τότε θα έπρεπε να τον υπερασπιστεί πάση θυσία, κάτι που δεν επιθυμεί να το κάνει(πόλεμο θα κάνουμε; είπε ο Σημίτης). Η "θεωρία" εξαγωγής της κρίσης από την Τουρκία δικαιολογεί την υποχωρητικόητα της Αθήνας. Ας μην την υιοθετούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Το Αιγαιο/Θράκη/Κυπρος έχουν αυτόνομη αξία για την Τουρκία, ανεξάρτητα από το Κουρδικό".

    Όπως κατάλαβες δεν διαφώνησα επί αυτού,αντίθετα μάλιστα.

    Όσο για τα άλλα που λες εσύ, και που είπε ο κ. Σάββας ως πιο ειδικός, μακάρι να είναι έτσι. Σε κάθε περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα από την έκβαση του Κουρδικού και από την πορεία των εξελίξεων εκεί, εμείς θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει.
    Αυτό είναι νομίζω και το πιο σοφό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.