22/6/10

Τουρκία και Δύση

Franffurter Allgemeine
Επί μισόν αιώνα η Τουρκία ανήκε αναμφίβολα στο τμήμα του κόσμου, που σε ψυχροπολεμικούς καιρούς αποκαλούνταν «Δύση».

Στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης εταίρος εμπιστοσύνης. Ωστόσο, σε αμφότερους τους ομίλους, οι οποίοι υπήρξαν καθοριστικοί για τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας, πληθαίνουν τα σημεία μιας ταχέως διευρυνόμενης αποξένωσης. (...) Η καταψήφιση επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν είναι ένα στοιχείο εκ των πολλών. Εξοργιστική χαρακτηρίζεται επίσης η στάση της Αγκυρας, που μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε τουρκικό πλεούμενο, καθ'οδόν προς τη Γάζα, επέτρεψε να οξυνθεί η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών. (...)

Ορισμένοι προσάπτουν στην Ε.Ε., πως η Τουρκία αρχίζει ν' αποστρέφει από Ευρώπη και Αμερική υπό την ηγεσία ενός ισλαμικού- συντηρητικού κόμματος. Κάποιες χώρες- μέλη δεν της αναγνωρίζουν «οργανικούς δεσμούς» με τη Δύση, επειδή εναντιώνονται στην ένταξή της, κατήγγειλε προσφάτως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρόμπ. Γκέιτς. Ομως, η ίδια η τουρκική κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τη βραδύτατη πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και για το μερικό «πάγωμά» τους λόγω του Κυπριακού. (...)

Η σπουδή των προηγούμενων χρόνων για μεταρρυθμίσεις έχει παραλύσει από καιρό, ενώ η πρόσφατη πρωτοβουλία μικρής συνταγματικής μεταρρύθμισης δεν εξυπηρετεί την ενίσχυση της δημοκρατίας. Ολα αυτά επιβεβαιώνουν εκείνους, που εξέφραζαν διαρκώς αμφιβολίες, εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα άλλαζαν πράγματι το πολιτικό σύστημα της χώρας και τη νοοτροπία των πολιτών της, ώστε η Τουρκία κάποια στιγμή να είναι ώριμη προς ένταξη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

6 σχόλια:

  1. Οἱ νοοτροπίες δημιουργοῦνται πολὺ ἀργὰ καὶ πολὺ ἀργὰ ἀποβάλλονται.
    Αὐτὸ ἰσχύει γιὰ ὅλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετοί αριστεροί στην Ελλάδα κάνουν διαδηλώσεις υπέρ των παλαιστινίων .Γιατί δεν εκδηλώνουν ανάλογες ευαισθησίες και στο θέμα των Κούρδων? πόσο καιρό έχουμε να δούμε διαδήλωση υπέρ των Κούρδων στην Ελλάδα?ή μήπως οι ευαισθησίες των αριστεριστών σχετικά με την αυτοδιάθεση των λαών εκδηλώνονται μονόπλευρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 12:56 μ.μ

    Yπέρ των Ελλήνων της Β. Ηπείρου έχει γίνει έστω και μία πορεία; μα τι περιμένεις από ανεγκέφαλους, οι οποίοι βλέπουν τους Αλβανούς λαθρομετανάστες σαν ταξικά τους αδέλφια, ενώ τους Β/Ηπειρώτες που διαμαρτύρονται σαν φασίστες;
    Μήπως ξέρουν τι τους γίνεται όλοι δαύτοι οι ανεπρόκοποι που αυτοχαρακτηρίζονται 'αριστεροί';

    --------------------


    Όσο για την Τουρκία, πόσες φορές πρέπει να επαναλάβουμε ότι θα ήταν καρκίνωμα μέσα στην ΕΕ, ένα αφ' εαυτού προβληματικό μόρφωμα, το οποίο, αργά ή γρήγορα, θα διαλύσει, ή απλώς θα παραμείνει σαν οικονομική-τελωνειακή ένωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κάθε αποχρώσεως προδότες κομμουνιστές είναι υπεύθυνοι:
    α.Προδοσία του Μακεδονικού(συμφωνίες παραχώρησης Μακεδονίας στη Βουλγαρία)
    β.Προδοσία της Βορείου Ηπείρου(Χαρακτήρισαν το έπος του 40 ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στήριξαν το καθεστώς χότζα)
    γ.Σε συνεργασία με το σταλινικό ΑΚΕΛ πρόδωσαν τον Αγώνα της ΕΟΚΑ συνεργαζόμενοι με τους άγγλους!(Δεν συγχώρεσαν τον Στρατηγό Γρίβα,ο οποίος σταμάτησε τους κομουνιστοσυμμορίτες στα Δεκεμβριανά!)
    Μισούν την Πατρίδα που τους γέννησε!
    Καθήστε Έλληνες και καμαρώστε τους!!!
    Να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ και παραφυάδες,όπως σε όλη την Ευρώπη!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Μια απορία: Δεν υπάρχουν κάποιοι υπέρ των Ελληνων της Β. Ηπείρου ή υπέρ των Κούρδων; Για΄τι δεν διαδηλώνουν αυτοί; Τι σόϊ κατηγορία είναι "γιατί διαδηλώνουν μόνο υπέρ των Παλιστινίων;" Ο καθένας εκφράζεται υπέρ όποιου θέλει. Από τον καναπέ θακατηγορούμε όποιους δεν διαδηλώνουν συμφωνα με τα γούστα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟ. Σχετικά με αυτό που λέει ο Konion, έχω να προσθέσω και κάτι άλλο. Οι νοοτροπίες βεβαίως και διαμορφώνονται πολύ αργά, αλλά βασική προυπόθεση είναι η συνειδησιακή αλλαγή πρώτα.
    Είδατε ως τώρα κανένα τέτοιο δείγμα από τους Τούρκους;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.