12/6/10

CIPA: Μπλόκαρε YAGA

Μετά από έντονα διαβήματα και συντονισμένη προσπάθεια του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μεσογειακού Δικτύου Επενδύσεων “ΑΝΙΜΑ” αποφάσισε στις 2 Ιουνίου 2010, την ακύρωση της εγγραφής του παράνομου Τουρκοκυπριακού φορέα Επενδύσεων “YAGA” στον εν λόγω Σύνδεσμο.

Το Δίκτυο Επενδύσεων “ANIMA” είναι Φορέας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει τις χώρες της Μεσογείου να αναπτύξουν δραστηριότητες και συνεργασία σε θέματα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Στο Δίκτυο, στο οποίο ο CIPA μετέχει ως ιδρυτικό μέλος, μετέχουν εθνικοί, τοπικοί και περιφερειακοί οργανισμοί και άλλοι φορείς των χωρών της Μεσογείου που δραστηριοποιούνται στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Η εγγραφή του παράνομου Τουρκοκυπριακού φορέα “YAGA” αποφασίσθηκε με ηλεκτρονική ψηφοφορία από το Διοικητικό Συμβούλιο του “ΑΝΙΜΑ” χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων και να του δοθεί η ευκαιρία να παρέμβει.

Μόλις ο CIPA πληροφορήθηκε το γεγονός, προέβη σε έντονα διαβήματα προς το Προεδρείο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του “ANIMA” ζητώντας επανεξέταση του θέματος.

Η επιχειρηματολογία του CIPA στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
(i) Η παράνομη σύσταση και υπόσταση του “YAGA” που δημιουργήθηκε από το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

(ii) Οι παράνομες ενέργειες του “YAGA” να διαφημίζει την διάθεση περιουσιών στα κατεχόμενα για σκοπούς ξένων επενδύσεων, οι οποίες ανήκουν είτε στην Κυπριακή Δημοκρατία είτε σε Ελληνοκύπριους , χωρίς την συγκατάθεση ή αποδοχή τους, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(iii) Η δυσφήμιση και ο κίνδυνος να πληγεί η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του CIPA, του “ANIMA” και των μελών του “ANIMA”, από το γεγονός ότι ο “YAGA” έγινε μέλος του “ΑΝΙΜΑ” ενώ έχει παράνομο καθεστώς και ενεργεί κατά παράβαση Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Προεδρείο του “ANIMA” αποδεχόμενο το αίτημα του CIPA, έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου, που έγινε στην Βαρκελώνη στις 2 Ιουνίου, 2010. Στην συνεδρία, μετά από σχετικό διάβημα, παρευρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής του CIPA κ. Σωτήρης Σωτηρίου , ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του CIPA και απάντησε σε ερωτήσεις.

Η απόφαση για ακύρωση της εγγραφής του “YAGA” λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ύστερα από συζήτηση πέραν των δύο ωρών στην οποία αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η αντιπροσωπεία της Ελλάδας της οποίας ηγείτο η Πρόεδρος του Ελληνικού Φορέα “Invest in Greece” κα Παρασκευή Μπουφούνου.
SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.