17/2/11

Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ

Αντιδράσεις προκαλούν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Φράνσις Ρικαρντιόνε, περί ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με αφορμή τη σύλληψη γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου στο πλαίσιο της υπόθεσης "Εργκενεκόν". Ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι "δεν είναι σωστό ένας πρέσβης να κρίνει μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Νεπάλ πρόσθεσε ότι "η εντύπωση αυτή δημιουργείται από τα δημοσιεύματα". Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίγολου χτες συναντήθηκε με τον πρεσβευτή, ο οποίος του είπε πως δεν είχε τέτοια πρόθεση".

"Ο χαρακτήρας της Τουρκία ως κράτους δικαίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί" είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: "Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη και συνεπώς η υπόθεση δεν πρέπει να εκληφθεί ως υπόθεση ελευθερίας του τύπου. Για το λόγο αυτό όλοι πρέπει να σέβονται την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτους δικαίου".

Ο αμερικανός πρεσβευτής είχε πει "δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις συλλήψεις".

Στον Ρικαρντιόνε απάντησε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι "στην Τουρκία υπάρχει περισσότερη ελευθερία τύπου σε σχέση με πολλές χώρες".

Μετά από όλα αυτά, ο αμερικανός πρεσβευτής έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου και τόνισε "είπα δυσκολευόμαστε να το κατανοήσουμε, διότι όντως δεν το κατανοούμε αλλά προσπαθούμε" "Δεν αμφισβητείται ο χαρακτήρας της Τουρκίας ως κράτους δικαίου" είπε ο πρεσβευτής, αλλά τόνισε "ήμαστε πάντα υπέρ των ελευθεριών".

Πάντως η απάντηση προς τον τούρκο υπουργό εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προήλθε από τον αρχηγό της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. "Δεν υπάρχει στη χώρα ελευθερία του τύπου" είπε και πρόσθεσε: "¨Την απάντηση στον κ. Αταλάϊ θα δώσουν μάλλον τα σατιρικά περιοδικά".
http://www.nooz.gr/world/tourkia-entones-antidraseis-gia-tis-diloseis-tou-presveuti-ton-ipa

Στο Φανάρι ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

"Ήταν μεγάλη τιμή να έρθω εδώ την πρώτη μέρα της επιστροφής μου στην Πόλη μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας από την Τουρκία", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Ριτσιαρντόνε, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στην πρεσβεία της Άγκυρας, είχε συναντηθεί με τον Πατριάρχη το 1996, συνοδεύοντας τη Χίλαρι Κλίντον. "Συζητήσαμε τότε θέματα που αφορούσαν την Εκκλησία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ανάγκη να στηριχθεί η θρησκευτική ελευθερία παντού στον κόσμο. Συζητήσαμε με μεγάλη χαρά τις φιλοδοξίες της σύγχρονης Τουρκίας να αποτελέσει παράδειγμα ελευθερίας και δημοκρατίας", δήλωσε σήμερα.

Γνωστοποίησε ότι μετέφερε στον κ. Βαρθολομαίο "τις ευχές της υπουργού Κλίντον, τις ευχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της κυβέρνησης και του λαού και τον προσωπικό του σεβασμό για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κοινότητα".

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.