5/4/17

Κυπριακό - Επανέναρξη συνομιλιών με πολλά ερωτήματα

του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Στις 11 Απριλίου επαναρχίζει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό
Προϋποθέσεις εξακολουθεί να εγείρει ο Μουσταφά Ακιντζί, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε έντονες πιέσεις από τον ΓΓ των ΗΕ προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες

Με μια καταλυτική παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες άνοιξε την πόρτα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 11 Απριλίου, μετά τη διακοπή τους προ 40ημέρου, έπειτα από την αποχώρηση της τ/κ πλευράς.
Την είδηση κοινοποίησε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Καθοριστική ήταν η συνάντηση τού ΓΓ χθες στις Βρυξέλλες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις προοπτικές των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», ο Αντόνιο Γκουτέρες άσκησε έντονες πιέσεις προς τον κ. Ακιντζί, υποδεικνύοντάς του ότι θα έπρεπε να επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΓΓ υπέβαλε προς τον Τ/κ ηγέτη ότι, για να μπορέσει να κερδίσει την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας, θα έπρεπε να επιδείξει εποικοδομητική στάση στην πιο κρίσιμη, μάλιστα, καμπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Και προκειμένου η τ/κ πλευρά να μη «χρεωθεί» την ευθύνη για τη διακοπή και τη μη επανέναρξη των συνομιλιών, ο Μουσταφά Ακιντζί υπαναχώρησε στην άρνησή του να προσέλθει στη διαπραγματευτική τράπεζα, εάν δεν ικανοποιούνταν προηγουμένως οι όροι που είχε θέσει, πρωτευόντως η αλλαγή της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Πάλι μιλά για όρους
Παρ’ όλ' αυτά, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν αν θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, παραπέμποντας ξεκάθαρα στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή.
Η θέση του Τ/κ ηγέτη περιλαμβάνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε η λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα, γεγονός που δημιουργεί απορίες, εάν όντως εξακολουθεί να υφίσταται ο τουρκικός όρος για επάνοδο στις συνομιλίες ή αν πρόκειται για παιγνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της τ/κ πλευράς.
Η συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί κράτησε περίπου μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να δηλώνει ότι το ενδιαφέρον του και η στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα όσα έγιναν από τη Διάσκεψη της Γενεύης μέχρι και σήμερα, με τον κ. Ακιντζί να προβάλλει τις θέσεις της τ/κ πλευράς.
Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις στις 11 Απριλίου, ημερομηνία που προκρίθηκε και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του δείπνου, την περασμένη Κυριακή, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας παράλληλα λόγο για «νέο ξεκίνημα». Είπε, παράλληλα, ότι είναι κοινή η αντίληψη πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες θα καταστήσουν εφικτό αυτό το «νέο ξεκίνημα».

Ικανοποίηση Προέδρου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως επίσης και την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν σε ένα δημιουργικό διάλογο, με προτάσεις που να μην απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και θα επικεντρώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων. Όπως ανέφερε, έγιναν διαβουλεύσεις μέσω του κ. Έιντε μετά το δείπνο και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα όρων ή προϋποθέσεων.

«Δεν υπάρχουν όροι ή προϋποθέσεις, αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά την Κυβέρνηση, αλλά τη Βουλή των Αντιπροσώπων», τόνισε.

Ερωτηθείς, αν ο ίδιος ανέμενε ότι θα άλλαζε άποψη ο Τ/κ ηγέτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχαν γίνει κάποιες διαβουλεύσεις και πρόσθεσε, εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι «ο κ. Ακιντζί έχει πειστεί μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε: «Iκανοποίηση για την επανέναρξη του διαλόγου. Την ίδια ώρα εκφράζω την ελπίδα πως θα επικεντρωθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο #Κυπριακό».

Αρκετά τα ερωτήματα
Πάντως, στη σκιά της χθεσινής «δραματικής» εξέλιξης εγείρονται σειρά ερωτημάτων, αφού, με βάση την πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν εξακολουθούν να παραμένουν όροι και προϋποθέσεις, κάτι το οποίο για την ε/κ πλευρά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ΠτΔ, έχει απαντηθεί με σαφήνεια.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, επίσης, το τι θα γίνει σε περίπτωση που η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ δεν περάσει από την ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή.

Το ίδιο αδιευκρίνιστο παραμένει και το κάτω από ποίες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία, αλλά και το ποιος είναι ο στόχος της διαπραγμάτευσης εφεξής, αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση για το δείπνο, δεν υπήρξε ουσιαστική σύγκλιση για το θέμα της μεθοδολογίας, με τον Μουσταφά Ακιντζί να μη διατυπώνει κάτι νεότερο σε σχέση με τις ειλημμένες θέσεις του.

Άλλωστε, μάλλον ασαφής ήταν η δήλωση του ΠτΔ ως προς το σε ποια βάση θα επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση.
Συνελόντι ειπείν, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ούτε ποια θα είναι η μορφή της διαδικασίας από εδώ και πέρα, ούτε ποια θα είναι η θεματολογία των συναντήσεων, αλλά ούτε με ποιον τρόπο αυτές θα πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα.
Αμφίβολο παραμένει, επίσης, εάν η εικόνα της πλήρους έλλειψης προόδου στο θέμα της επανέναρξης του διαλόγου και στη μορφή της διαδικασίας, που αφέθη να διαρρεύσει μετά το δείπνο, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή όχι.

Απόφαση μετά τις διαβουλεύσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές και τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες.

Προστίθεται ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν την Τρίτη, 11 Απριλίου, στις 10 π.μ. υπό την αιγίδα του κ. Έιντε.
Νωρίτερα, το γεγονός γνωστοποίησε ο κ. Έιντε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, όπου έγραψε ότι μετά από διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη, μετά το δείπνο της περασμένης Κυριακής, συμφωνήσαμε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν στις 11 Απριλίου.

Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Ευαρέσκεια για την επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
«Χαιρετίζω την επανέναρξη των συνομιλιών. Ευχή μας να οδηγήσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα της επανένωσης της @Cyprus», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο twitter, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έγραψε: «Χαιρετίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. #CyprusTalks».
Εν τω μεταξύ την Αθήνα θα επισκεφθεί αύριο, για συνομιλίες με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των οποίων θα συζητήσουν και το Κυπριακό.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.