1/5/17

Η Κύπρος σε θαλάσσιο κλοιό

Με την Ελένη Θεοχάρους
Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε ασφυκτικό θαλάσσιο κλοιό και οι ένθερμοι λάτρεις της Τουρκίας και θιασώτες της «λύσης» σε κλοιό απελπισίας.
Η Κύπρος είναι ζωσμένη αυτήν τη στιγμή από το τουρκικό ναυτικό, που διεξάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά πολύ κοντά στην ακτή, από ερευνητικά σκάφη, από παράνομες NAVTEX και απαγορεύσεις, από απειλές για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων.
Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ», την πρόθεση της Κυβέρνησης για πλήρη υποταγή στα κελεύσματα της Άγκυρας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχοντας κατά νουν και τις προεδρικές εκλογές, αλλά και ο στενός συνεργάτης του στις συνομιλίες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, παραδέχθηκαν ότι το σχέδιό τους κατέρρευσε. Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με τη μέθοδο του εξευμενισμού απέτυχε. Το θηρίο δεν εξημερώνεται, ο τουρκικός Μινώταυρος δεν χορταίνει με όσα αφειδώλευτα του προσφέρουν οι συνομιλητές - διαπραγματευτές - πραματευτές.

Οι πολιτικοί που είναι ένθερμοι και πιστοί οπαδοί του Ερντογάν εξαφανίστηκαν, ούτε βγαίνουν πια δημοσίως για να μας ζαλίζουν με την τουρκολαγνεία τους.

Η κατάρρευση της πολιτικής των συνεχών υποχωρήσεων υπήρξε εκκωφαντική κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Οι δύο συνεταίροι κρατούν τις συνομιλίες στον αναπνευστήρα, μη έχοντας εναλλακτική λύση και μη τολμώντας να αποδεχθούν δημόσια την αποτυχία τους. Διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθούν πάραυτα και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τι να σκεφτούμε πλέον; Ότι το δικό τους «Σχέδιο Β» είναι τα δύο ανεξάρτητα κράτη έναντι εδάφους;

Η κατάσταση δεν είναι απλή. Το «Μπαρμπαρός» αλωνίζει και οι ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός της ΑΟΖ υπερτονίζουν τη θέση της Τουρκίας περί εκλιπούσας ΚΔ. Κι ας λέγει ο ΥΠΕΞ ότι «θα αντιδράσει κλιμακωτά».

Θα χειριστούν λένε τι κρίση, αλλά δεν ξέρουν πώς.

Τελικά έχτιζαν μαζί με τον Έιντε πύργους στην άμμο. Και ο Ερντογάν τούς έχει κάνει συντρίμμια. Είχαν την ψευδαίσθηση ότι, εάν κέρδιζε το δημοψήφισμα, θα ήταν διαλλακτικός. Θα προχωρούσε σε υποχωρήσεις. Έγινε το αντίθετο. Δεν υπολογίζει την Κυβέρνηση. Τη θεωρεί δεδομένη. Δεν έχει κόστος από το Κυπριακό.

Απευθύνεται στην ΕΕ με απύθμενο θράσος. Ξεπαστρεύει τους πολιτικούς του αντιπάλους και ετοιμάζει τις συνταγματικές αλλαγές για να γίνει απόλυτος άρχων. Δυστυχώς, μερικές εφημερίδες και ΜΜΕ παροτρύνουν τον Πρόεδρο να συνάψει συμφωνία με τον εν λόγω Ερντογάν. Εκβίασαν και στο παρελθόν τον Πρόεδρο με τον ίδιο τρόπο. Κάθε φορά που προέβαλλε κάποιαν αντίσταση δεχόταν τις επιθέσεις των ιδίων ανθρώπων.

Πίεση ασκούσαν στον Πρόεδρο και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Θυμάστε με πόση σιγουριά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μάς διαβεβαίωνε, μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία θέλει λύση; Θυμάστε την ηγεσία του ΔΗΣΥ που ισχυριζόταν ότι έχει συμφέρον ο Ερντογάν να λύσει το Κυπριακό; Και τι δεν του έδωσαν για να πει ναι; Σχεδόν τα πάντα. Εμείς τονίζαμε ότι για να δεχθεί λύση θα πρέπει να δεχθούμε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας. Ιδού, λοιπόν, τι μας λέει τώρα ο Ερντογάν: εάν θέλετε λύση δεχθείτε τις τέσσερεις ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο. Δηλαδή νομιμοποίηση του εποικισμού και άμεσο εκτουρκισμό του νησιού. Μετατροπή του σε τουρκικό βιλαέτι.

Ορίστε πού μας οδήγησε η ηττοπαθής, συγκαταβατική, ευένδοτη και υποχωρητική πολιτική των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Τώρα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και άρχισαν οι μεταμορφώσεις. Η μεν ηγεσία του ΔΗΣΥ θα ενδυθεί φουστανέλα και τσαρούχια και θα ζωστεί τα γιαταγάνια, η δε ηγεσία του ΑΚΕΛ θα βγάλει την ουρά της έξω από την αποτυχία, θα επιρρίψει ΟΛΕΣ τις ευθύνες στον Αναστασιάδη και θα πολώσει το κλίμα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της.

Οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση δημαγωγούν. Εμείς λέγαμε και λέμε την αλήθεια. Στόχος μας πάντα είναι να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ζωντανή και να της ξαναδώσουμε διεθνώς κύρος και αξιοπιστία. Και να δώσουμε στη φασιστική Τουρκία του Ερντογάν να κατανοήσει ότι δεν είμαστε εκλιπούσα. Να βγάλουμε το Κυπριακό από τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε.

simerini

1 σχόλιο:

  1. Ὑπάρχει καί ἄλλος κλοιός, στόν λαιμό τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Κύπρου...
    " Δυστυχώς, μερικές εφημερίδες και ΜΜΕ παροτρύνουν τον Πρόεδρο να συνάψει συμφωνία με τον εν λόγω Ερντογάν. Εκβίασαν και στο παρελθόν τον Πρόεδρο με τον ίδιο τρόπο. Κάθε φορά που προέβαλλε κάποιαν αντίσταση δεχόταν τις επιθέσεις των ιδίων ανθρώπων".
    Λογικό τό συμπέρασμα: Ἤ τρελλλάθηκαν ἤ χρηματίζονται, ἀλλά δέν τρελλάθηκαν -ἄρα;...
    Λογική ἄρα καί ἡ ἐρώτηση: Γιατί δέν ελέγχονται ατά οἰκονομικά καί οἱ ἴδιοι καί οἱ οίκογένειές τους καί οἱ στενοί φίλοι τους;
    Λογική ἡ ἀπάντηση : Εἴτε ἐλέγχονται καί δέν εὑρίσκεται τίποτα, διότι οἱ ἐλέγχοντες ἔχουν δεσμεύσεις, εἴτε δέν ἐλέγχονται καθόλου διότι οἱ μή ἐλέγχοντες ἔχουν δεσμεύσεις.
    Λογική καί ἡ ἐρὠτηση: Μά ποιός στό καλό δημιούργησε τέτοιες δεσμεύσεις καί στούς ἐλέγχοντες-μή ἐλέγχονες, καί σέ ἐνδοτικούς πολιτικούς, τῆς Κύπρου;
    Λογικό τό συμπέρασμα: Κάποια ὀργάνωση πού δρᾶ ὑπόγεια καί ἔχει μυστική συγκρότηση, εἶναι προφανῶς αὐτή πού, καί τούς πραγματικούς ἐλέγχους ἔμποδίζει, καί τούς Κυπρίους πολιτικούς (ἤ ἀκόμη καί τόν λαό τῆς Κύπρου) διαιρεῖ, γιά νά βασιλεύῃ ἐκείνη καί, τό χειρότερο, οἱ ἐντολεῖς της ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.