11/5/17

Chakrabarti: Η Κύπρος πύλη της EBRD στην Ανατολική Μεσόγειο

220 εκατομμύρια οι επενδύσεις της EBRD στην Κύπρο της κρίσης

 Μαρία Στυλιανού
Για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έκανε λόγο ο Πρόεδρος της EBRD, Suma Chakrabarti, από το βήμα της 26ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Chakrabarti έκανε λόγο για μια ιστορική συνεδρία, σε μια χώρα, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, μπορεί να αποτελέσει την πύλη της EBRD στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στη συμβολή της EBRD στην οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου τα τελευταία τρία χρόνια, κάνοντας λόγο για επενδύσεις πέραν των 220 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, τόνισε, η EBRD συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων τραπεζών στην Κύπρο, σε ποσοστό 5% σε κάθε μια από αυτές. Εστίασε επίσης στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, με χρηματοδότηση του εμπορίου, των υποδομών, των μεταφορών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ότι αφορά το τελευταίο κομμάτι, η EBRD χρηματοδότησε την παραγωγή ηλιακής ενεργείας, επενδύοντας σε 5 φωτοβολταϊκά πάρκα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν στην Κύπρο μέχρι το υπόλοιπο της εντολής μας εδώ», ανέφερε ο κ. Τσακραμπάτι, υπενθυμίζοντας πως η ΕΤΑΑ θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι το 2020.

«Τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας δεν θα ήταν πιθανά, χωρίς την αποφασιστικότητα των κυπριακών αρχών και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Chakrabarti, συγχαίροντας την Κύπρο για την προσπάθεια και τις επιτυχίες της στο να ξεπεράσει την κρίση και να μπει ξανά στην ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στα δικοινοτικά έργα που προωθεί η EBRD καθώς και στη δέσμευση της να προωθήσει την ενοποίηση του νησιού σε μια πιθανή λύση του εθνικού προβλήματος. Αναφερόμενος στο έργο της EBRD, τόνισε ότι η Τράπεζα πέτυχε πολλά όλο αυτό το διάστημα, προσθέτοντας πως παρά τις δυσκολίες που έφεραν οι μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα φαίνονται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο chair of the Board of the Governos της EBRD και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna. Τόνισε ότι η EBRD πέτυχε σημαντικά έργα στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο δρόμο που οραματίστηκε γι αυτήν η Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Χτίσαμε μια πολύ καλή σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσφέρουμε υποστήριξη μέσω επιχειρηματικών προγραμμάτων για παροχή συμβουλών σε επιχειρηματίες, συμβάλαμε στην αύξηση κατά 20% της παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρηματοδότηση 5 φωτοβολταϊκών πάρκων», σημείωσε ο κ. Gramegna.

Αναφερόμενος στα έργα της EBRD στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έκανε λόγο για επενδύσεις 9,4 δις ευρώ και 378 προγράμματα, τα οποία απέδωσαν πέρυσι, κέρδη ύψους 1 δις ευρώ. Υπογράμμισε ότι το 33% των επενδύσεων της EBRD αφορά σε προγράμματα πράσινης οικονομίας και κυρίως σε τοπικές επιχειρήσεις. Επανέλαβε, τέλος, ότι η EBRD απολαμβάνει της ταξινόμησης ΑΑΑ κατά τις αξιολογήσεις της.
In Business 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.