11/10/17

ΗΠΑ: Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα διευκολύνουν τρομοκράτες και εγκληματίες

Κριτική από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις εταιρείες τεχνολογίας
Κριτική στις εταιρίες τεχνολογίας που «δίνουν την δυνατότητα σε εγκληματίες και τρομοκράτες» να χρησιμοποιούν προγράμματα κρυπτογράφησης άσκησε ο αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, δίνοντας στίγμα για πιθανές ενέργειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το CNN. «Όταν οι έρευνες για μία εγκληματική οργάνωση εμποδίζονται επειδή δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σ’ ένα κινητό τηλέφωνο, τότε, είναι πιθανό να χαθούν ανθρώπινες ζωές», υποστήριξε  ο Ροζενστάιν σε ομιλία του στην Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν με την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις εταιρίες, ελπίζοντας ότι τελικά θα βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές υπό την αίσθηση του καθήκοντος που έχουν έναντι της κοινωνίας, είναι απίθανο ότι θα έχει αποτελέσματα».
Παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε πιθανές ενέργειες που θα γίνουν στο μέλλον, ο Ροζενστάιν φαίνεται ν’ αναλαμβάνει την σκυτάλη, μετά την αρχική προσπάθεια που έκανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ. Ο αμερικανός υφυπουργός έκανε αναφορά σε κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας που κρύβουν εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ η έκδοση ειδικών ενταλμάτων για την διεξαγωγή των ερευνών, δεν επιλύει το πρόβλημα ως προς την διαλεύκανση υποθέσεων. Μέσα στο 2016, το FBI δεν μπόρεσε ν’ αποκτήσει πρόσβαση σε 7.500 συσκευές που κατασχέθηκαν στην διάρκεια ερευνών, σύμφωνα με τον Ροζενστέιν.

«Οι εταιρίες τεχνολογίας δεν θ’ αναπτύξουν τους κατάλληλους κωδικούς κρυπτογράφησης, στις συσκευές τους, εάν αυτό αφεθεί αποκλειστικά σε αυτές» ανέφερε ο Ροζενστάιν, σημειώνοντας ότι «ο ανταγωνισμός τους καθοδηγεί να παράγουν προϊόντα τα οποία είναι απόρθητα. Το γεγονός αυτό, θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε εγκληματίες και τρομοκράτες να προκαλέσουν κακό επιδιώκοντας την ατιμωρησία». 

Η νέα προσέγγιση που θα ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση διαφάνηκε προς την κατεύθυνση υιοθέτησης ενός νέου νομικού πλαισίου που θα επιβάλλει την συνεργασία των εταιριών ή την άσκηση δημόσιας κριτικής εναντίον τους, στην περίπτωση που αρνούνται να συνεργαστούν με τις αρχές.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Πάγια επιδίωξη κάθε κρατικής εξουσίας είναι ο έλεγχος, να ελέγχει τα πάντα και όσο το δυνατόν πιο εύκολα γι΄αυτήν! Με το διαδίκτυο κάπως δυσκολεύεται, λιγάκι εννοείται, δεν υπάρχει καμιά ανωνυμία φυσικά σ΄αυτό ούτε και υπήρξε ευθύς εξ΄αρχής από την έναρξη της λειτουργίας του, αν και ως μέσο είναι χαοτικό, και για αυτό το λόγο λοιπόν όλη αυτή η γκρίνια των αμερικάνων, πάντα..."για το καλό μας"!!! Ο Όργουελ πάντα επίκαιρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επιχείρημα ότι η κρυπτογραφία βοηθα τους "κακούς" είναι ΓΕΛΟΙΟ. Αρκεί να το σκεφτεί κάποιος μονο μερικά δευτερόλεπτα. Εστω λοιπόν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βγάζει κάποιους χουντικούς νόμους που απαγορεύουν την κρυπτογραφία, τις αντίστοιχες εφαρμογες και υποχρεώνει του Παρόχους Ιντερνετ να δίνουν όλα τα δεδομένα τους "πιάτο" στην κυβέρνηση (πράγμα που κάνουν και τώρα όπως όλοι ξέρουμε). Οι μόνοι που θα πάθουν ζημιά είναι οι "καλοί" . Οι "κακοί" θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κρυπτογραφία κλπ. και γιατί όχι και στεγανογραφία (αποκρύπτει ακόμα και το ίδιο το γεγονός ότι χρησιμοποιείς κρυπτογραφία). Τα συμπεράσματα νομίζω βγαίνουν αβίαστα, ως προς το τί επιδιωκει η αμερικανική κυβέρνηση

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απο την άλλη κάποιες ιντερνετικές κοινότητες κάνουν την δική τους αντεπίθεση. Προγράμματα anonymizer και ειδικότερα το "tor" μπορούν να δυσκολέψουν αρκετά μια επίβουλη κυβέρνηση. Φυσικά μπορεί να πεί κάποιος ότι αν μια κυβέρνηση σε βάλει στο μάτι δεν υπάρχει περίπτωση να σωθείς με τη βοήθεια κάποιων PC εφαρμογών. Θα πρέπει όμως να ξοδέψει πολλά λεφτά για την πάρτη σου. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ, αν η πλειοψηφία των χρηστών λαμβάνει μέτρα κρυπτογράφησης (δίσκου και επικοινωνιών) anonymizers κλπ, ξαφνικά μια κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να ξοδεύει τεράστιους πόρους για να μπορεί να παρακολουθεί όλους αυτούς τους χρήστες, πόρους που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες οποιδήποτε κρατικού φορέα οποιασδήποτε χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.