23/10/17

Μεγάλες, πραγματικές επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών

Στη Ρουμανία, φυσικά
Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*
Αν λάβουμε υπόψη μας πως τουλάχιστον το 80% των Ελλήνων πολιτικών σε όλα τα κόμματα έχει παντελή άγνοια για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, είναι δικαιολογημένο να πιστεύουν πως θα μιλήσουν με κάποιους ξένους και αυτοί θα τους στείλουν επενδύσεις. Όταν αυτό συμβαίνει (εξαιρετικά σπάνια), οι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα δεν απέχουν πολύ από αυτούς που ζητούνται για επενδύσεις σε χώρες της Αφρικής ή εμπόλεμες ζώνες.
Τον τελευταίο καιρό ακούμε για τις μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις που θα έρθουν στη χώρα μας. Είναι εντυπωσιακή η άγνοια όσων αναφέρονται στα θέματα αυτά, κλείνοντας το μάτι και υπονοώντας πως «οι αμερικάνοι θα στείλουν μερικά δις για να τα χάσουν, αλλά το κάνουν για άλλα στρατηγικά οφέλη».
Που πραγματικά επενδύουν οι Αμερικάνοι: Στη Ρουμανία
Την ίδια ώρα αν κάποιος θέλει να δει πραγματικές αμερικανικές επενδύσεις σε ευρεία κλίμακα, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον οικονομικό τύπο της Ρουμανίας:
  • Η Ford επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια στην Craiova της Ρουμανίας και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κοντά της ήρθαν άλλα 70 εργοστάσια εξαρτημάτων, αυξάνοντας συνολικά την απασχόληση στην πόλη κατά περίπου 20.000 εργαζομένους. Τις τελευταίες ημέρες η εταιρία γνωστοποίησε πως θα αρχίσει να παράγει εκεί και νέο μοντέλο. Έτσι τα 300.000 αυτοκίνητα που κατασκευάζει και τα 2+ δις Ευρώ που φέρνει συνάλλαγμα από εξαγωγές στη Ρουμανία θα αυξηθούν.
  • Μετά την Electronic Arts (ρωτήστε τα παιδιά σας για τα παιχνίδια της) και δεκάδες άλλους κολοσσούς που έχουν επενδύσει στη Ρουμανία, ήρθε η ώρα της Amazon. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως θα ενοικιάσει 13.500 τμ στο νέο συγκρότημα γραφείων του fund Globalworth που διευθύνεται από τον Έλληνα Γιάννη Παπαλέκα και την ομάδα του. Θα ξεκινήσει με 1.300 προσλήψεις, με μισθούς που θα υπερβούν τα 1.500 Ευρώ  / μήνα. Η επένδυση γίνεται για την παραγωγή λογισμικού
  • Λίγο νωρίτερα φέτος η IBM ενοικίασε 18.000 τμ σε άλλον υπό κατασκευή πύργο γραφείων και ετοιμάζεται να προσθέσει περίπου 2.000 νέους εργαζομένους (άλλο μεγάλο deal ήταν αυτό της γαλλικής Renault Technologie Roumanie, αλλά έχει καιρό που έφυγε ο Πρόεδρος Macron, ας μην ανοίξουμε το θέμα «γαλλικές επενδύσεις»).
  • Επίσης τον Οκτώβριο η Αμερικανική Πρεσβεία οργάνωσε στο Βουκουρέστι το Trade Winds 2017, με 150 εταιρίες από τις ΗΠΑ που θέλουν να επενδύσουν στη Ρουμανία. (Ο υποφαινόμενος ήταν παρών και επιβεβαιώνει πως το επίπεδο των επαφών ήταν πολύ υψηλό).
  • Σπάνια περνάει μία εβδομάδα που να μην διαβάζουμε για κάποια αμερικανική εταιρία που θέλει να μπει στη Ρουμανία ή να επεκταθεί σε αυτή (την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η ήδη υπάρχουσα εταιρία ημιαγωγών Freescale αναζητά νέα γραφεία 8.000 τμ προς επέκταση). Οι επενδύσεις γίνονται σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας.
  • Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας gadget Fitbit είναι ένας από τους πολλούς επενδυτές αμερικανικών εταιριών που διαφημίζουν τη Ρουμανία, ειδικά μετά την εξαγορά της Vector watch.
Για τη συνέχεια Liberal




4 σχόλια:

  1. Ἡ Ρουμανία, λόγω θέσεως καί ὀρθοδοξίας εἶναι κοντά στήν Ρωσία, ἄρα δέν εἶναι δεδομένη γιά τίς ΗΠΑ καί τήν "δύση", ἀκόμη καί ἄν οἱ κυβερνήσεις της εἶναι (Αὕριο ὅμως;) Συνεπῶς, ἐπενδύσεις καί μέ καλές προϋποθέσει γιά τούς ἐπενδυτές, ὥστε νά "δεθῆ" οἰκονομικά γιά τά καλά.
    Ἀντιθέτως, ἐμεῖς. Λόγω πλήρους ὑποταγῆς τῶν ἡγεσιῶν μας στήν δύση (=ἮΠΑ) καί σέ θέση πολύ πιό μακρυά ἀπό τήν Ρωσία, ἔχουμε δέ καί κάποιες (ἰδεολογικές περισσότερο, παρά κοινωνικές ἤ ρεαλιστκές) τάσεις "ἀντιστάσεως στόν καπιταλισμό", ποιός ὁ λόγος ἐπενδύσεων ἀπό ΗΠΑ στήν Ἑλλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ SOCRATES ALEXANDRINOS,

      Όποιος πάει να οργανώσει πλάνο επενδύσεων βάσει θρησκείας ή εγγύτητας στη Ρωσία, θα κλαίει τα λεφτάκια του. Άλλα είναι τα κριτήρια που λαμβάνουν υπ’ όψη τους οι επενδυτές - ναι, σωστά μάντεψες, το κυριότερο είναι η ΠΕΙΝΑ (και δεν εννοώ μόνο η πείνα στο στομάχι).

      Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, χώρες που για γενιές ολόκληρες βίωσαν τον κομουνισμό με πολύ άσχημο τρόπο (και ακόμη ζουν σε συνθήκες που εμείς δεν φανταζόμαστε επειδή ακόμη αιθεροβατούμε ως λαός), θα έκαναν τα πάντα για να ξεφύγουν μέσα από τις λάσπες. Όσοι έχουν επισκεφτεί τις χώρες αυτές ακόμη και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, διαπιστώνουν πως η μέση οικογένεια ζει όπως ζούσαμε στην Ελλάδα 30 χρόνια πριν - αν μάλιστα επισκεφτεί κανείς την επαρχία… τα πράγματα είναι χειρότερα. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο οποίο οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιβληθούν (και θα εδραιωθούν τελικά στα επόμενα χρόνια) είναι η Ουκρανία. Αν κάποιος έχει δει από κοντά πως ζουν στην Ουκρανική επαρχία σήμερα το 2017, θα του θυμίσει εικόνες του ’50 και του ’60 στην Ελλάδα. Αν κάποιος λοιπόν ήθελε να επενδύσει τα λεφτάκια του και να στήσει μία επιχείρηση με υπαλλήλους που έχουν πεινάσει στη ζωή τους, που έχουν στερηθεί και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ξαναστερηθούν, θα πήγαινε σε τέτοιες χώρες, όπου ο συνδικαλισμός είναι επιστημονική φαντασία.

      …μπορεί βέβαια να κάνω λάθος - δεν είμαι επιχειρηματίας, ούτε έχω σπουδάσει την αγορά. Αυτό όμως που είδα όταν έτυχε να επισκεφτώ και να ζήσω για αρκετό καιρό (για επαγγελματικούς λόγους) χώρες που ανήκαν στο μπλοκ της πρώην ΕΣΣΔ, μου προξένησε έκπληξη. Κι αν εξαιρέσει κανείς πχ στην Ρωσία τις δύο μεγάλες πόλεις Μόσχα και Αγ. Πετρούπολη, στην Ουκρανία το Κίεβο (κι αυτό ίσως στο κέντρο μόνο), στη Βουλγαρία την Σόφια και στη Ρουμανία το Βουκουρέστι και επιχειρήσει να δει από κοντά σε τι σπίτι και υπό τι συνθήκες ζει η μέση οικογένεια, δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Χαρακτηριστικά θα σου πω, ότι όταν έδειχνα σε γνωστούς και φίλους φωτογραφίες από την ζωή εκεί, δυσκολευόταν να πιστέψουν πως αυτά συμβαίνουν στο σήμερα.

      Ε, λοιπόν, αν μεγάλες πολυεθνικές εκμεταλλεύονται παιδάκια στη νοτιοανατολική Ασία για να εργάζονται για ένα πιάτο φαϊ, χώρες σαν την Ρουμανία, την Βουλγαρία κλπ, είναι το ιδανικό πεδίο εκμετάλλευσης για επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με «αντιαμερικανισμό» κλπ όπως αναφέρθηκε - φταίει ότι έχουμε ακόμη «πολύ λίπος» και αντέχουμε ακόμη. Όταν ο άνεργος / άνεργη στην Ελλάδα έχει στο ένα χέρι κινητό τηλέφωνο αξίας 500 euro και είναι ξαπλωμένος/νη στις καφετεριες, σημαίνει ότι «έχει λίπος» (βλέπε πριμοδότηση από συνταξιούχους παππούδες και γονείς) και δεν ζορίζεται να εργαστεί για ψίχουλα… Κάτσε να σφίξουν τα πράγματα, να μείνει νηστικός από κρέας 5-6 μήνες και να τρώει τραχανά και χόρτα, να δεις αν θα πάει τρέχοντας να εργαστεί για μισό πιάτο φαϊ και μάλιστα να είναι και χαρούμενος για αυτό.

      Διαγραφή
  2. Να πούμε ότι χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας και οργανωμένου εγκλήματος από την Ελλάδα, πριν από μερικά χρόνια. Τοπικές μαφιόζικές οργανώσεις ζητούσαν μηνιαίο "ενοίκιο" προστασίας από τοπικές και ξένες επιχειρήσεις και αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για ξένες επενδύσεις. Ειδικά στην Ρουμανία υπήρξε και μια μεγάλη φούσκα στην αγορά ακινήτων ως απόρια της διείσδυσης ξένων πολυεθνικών στην χώρα που έψαχναν μεγάλους χώρους. Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν διορθωθεί σημαντικά και στην πρώτη περίπτωση το Κράτος δεν άφησε οποιαδήποτε εγκληματική δράση να αμαυρώσει την πραγματικά σοβαρή προσπάθεια να έρθουν επενδυτικά κεφάλαια. Η αγορά ακινήτων εξορθολογίστηκε από μόνη της με την ωρίμανση της οικονομίας και δεν στέκεται εμπόδιο ούτε κι αυτή στην εγκατάσταση νέων εταιριών από το εξωτερικό. Ομπρέλα σε όλα αυτά ήταν το ότι οι πολιτικές δυνάμεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία καταλάβαιναν πολύ καλά ότι ο δρόμος της ανάπτυξης της οικονομίας τους περνούσε από τις ξένες επενδύσεις και πασχίζουν συστηματικά να φέρουν καινούργιες και να κρατήσουν τις υφιστάμενες. Οι παρωχημένες ιδεοληψίες για την οικονομία και ο αρρωστημένος κομματικός κρατισμός φαίνεται ότι ανθεί μόνο σε "Παραδείσους" όπως η Ελλάδα και η Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ στο Ελλάδα, πολύς κόσμος έχει την αφελή αντίληψη ότι οι ξένοι επιχειρηματίες έρχονται για να μας πάρουν τα λεφτά και να μας εκμεταλλευτούν. Το ότι ανοίγουν θέσεις εργασίας είναι μικρό όφελος λένε καθώς τα κέρδη πάνε "έξω" (λες και οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τα χρήματά τους εδώ). Δυστυχώς παρωχημένες που αλλού έχουν αποτύχει παταγωδώς, είναι βαθιά ριζωμένες στο μυαλό πολλών Ελλήνων. Θα πληρώνουμε ακριβά για πολλές δεκαετίες το γεγονός ότι ακόμα και η δεξιά στην Ελλάδα είναι κατά περίπτωση "αριστερότερη των αριστερών"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.