3/10/17

Βόρειος Ήπειρος: Γη Ελληνική τότε και σήμερα - Δείτε όλα τα βίντεο

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017
Στo πλαίσιο του εορτασμού για τις "Αλησμόνητες Πατρίδες" που έχει καθιερώσει το Υπουργείο Παιδείας για το μήνα Σεπτέμβριο, παρουσιάσαμε φέτος το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Στη Χειμάρρα και σε άλλες περιοχές, που είναι ακόμα γεμάτες από ελληνικό πληθυσμό, οι διώξεις έχουν δυστυχώς κλιμακωθεί.
Στη συγκεκριμένη λοιπόν χρονική συγκυρία θεωρήσαμε επιβεβλημένο να απασχοληθούμε με ένα τέτοιο θέμα και γι'αυτό προσκαλέσαμε τον Βορειοηπειρώτη κ. Κώστα Κυριακού, νομικό και πρώην πολιτικό κρατούμενο, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση της Βορείου Ηπείρου τότε και σήμερα και αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες από το διάστημα κατά το οποίο υπήρξε κρατούμενος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Αλβανίας.
Η συγκινητική εκδήλωσή μας περιλάμβανε βίντεο συνεντεύξεων αγωνιστών της Βορείου Ηπείρου, αλλά και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Ξεχωριστό κομμάτι αποτέλεσαν τα τέσσερα τραγούδια τα οποία απέδωσε η χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου μας και το τραγούδι από τη χορωδία του Λύρειου Ιδρύματος, το οποίο προσκλήθηκε στην εκδήλωση και την τίμησε με την παρουσία του.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (Απογευματινή) 
Δείτε ξεχωριστά τα βίντεο με τις συνεντεύξεις που προβλήθηκαν στη γιορτή:
Οι συνεντεύξεις των Βορειοηπειρωτών
Η φιλοπατρία, η αγάπη, το νοιάξιμο για την πατρίδα, το γένος, το έθνος μας, δεν είναι ασυμβίβαστη με την πνευματική υπόσταση του συνειδητού χριστιανού. Συνηγορεί σε αυτό και τρανά το αποδεικνύει η ζωή το έργο και το μαρτυρικό τέλος του εθνομάρτυρα αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Αλλά και ο σύγχρονος Πατροκοσμάς, ο μητροπολίτης Δριυνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ο αείμνηστος Σεβαστιανός, ταύτισε το όνομά του με τον αγώνα για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών. Σε μία εποχή που το Βορειοηπειρωτικό θέμα είχε αγνοηθεί από τους πολιτικούς παράγοντες, ο Σεβαστιανός το ανέστησε και πολέμησε με τα δικά του, κατεξοχήν πνευματικά όπλα για να γίνει πραγματικότητα το «ποθούμενο» του Πατροκοσμά και για την «Εσταυρωμένη Βόρειο Ήπειρο». Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κος Νικόλαος, μιλάει για τη φιλοπατρία και το Σεβαστιανό που γνώρισε.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ Γ. ΛΑΖΑΡΟΥ
(ΡΩΜΑΝΙΣΤΗ-ΒΑΛΚΑΝΟΛΟΓΟΥ)

Οι προβολές που συνόδευσαν τα τραγούδια μας
"Αγέρας Λευτεριάς"


"Αγρυπνία των σκλάβων"


 "Είχα πέντε γιους"


 "Πανάρχαια χώρα"



Φωτογραφίες - Ανταπόκριση από την απογευματινή εκδήλωση




Πηγή: Εκπαιδευτήρια "Ελληνική Παιδεία"

4 σχόλια:

  1. Η νέα Ελλάδα γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στην τότε Ήπειρο, που περιλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας. Από αναφορές ξένων γνωρίζουμε ότι τότε λίγα χωριά μόνο μιλούσαν Αλβανικά σε όλη την Αλβανία, την οποία τότε οι ξένοι την ονόμαζαν Ελλάδα.

    Αυτή την ιστορία δεν τη διδάσκουν τα Ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια. Δεν έκοψαν μόνο τη σύνταξη στην μαρτυρική γιαγιά. Έκοψαν και την επαφή μας με την ιστορία, αλλά ούτε η ιστορία θα χαθεί ούτε εμείς, ότι και να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να που μετά από χρόνια άκουσα και ένα σοβαρό Μητροπολίτη. Πόσοι είναι σαν τον Νικόλαο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερικά βίντεο δεν έχουν ήχο, δεν ξέρω αν μόνο εγώ έχω αυτό το τεχνικό πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Οσο δεν ΑΠΟΜΥΘΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ "ΕΘΝΑΡΧΕΣ" τύπου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (διάβαζε ΜΠΕΝΥ ΣΕΛΟΝ), ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & ΣΙΑ, αυτή η Πατρίδα, που ονομάζεται ΕΛΛΑΣ, προκοπή δεν θα υπάρξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.