24/10/17

Τι σημαίνει η "σφαγή των δημάρχων" στην Τουρκία

"Όποιος ήρθε με την ψήφο, μπορεί να φύγει μόνο με την ψήφο” συνήθιζε να διακηρύσσει ο Tayyip Erdoğan προβάλλοντας την κυριαρχία του κόμματός του πρωτίστως ως ζήτημα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Εδώ και κάποιον καιρό δεν δείχνει να εμπνέεται από τις ίδιες αντιλήψεις – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994, ο Melih Gökçek ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το Σάββατο 28 Οκτωβρίου θα συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο της τουρκικής πρωτεύουσας σε μία έκτακτη αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση στην οποία θα υποβάλλει την παραίτησή του. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε τέρμα σε ένα πολιτικό "κρυφτούλι” που διαρκεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, οπότε ο πρόεδρος της χώρας Tayyip Erdoğan του ζήτησε να παραιτηθεί.
Ο Gökçek δεν είναι ο μόνος προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα δήμαρχος ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο του Προεδρικού Ανακτόρου. Η αρχή έγινε με τον Kadir Topbaş, διάδοχο του Erdoğan στην κεφαλή του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος παραιτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, αφότου το δημοτικό συμβούλιο υπερκέρασε το βέτο του σε αμφιλεγόμενα κατασκευαστικά έργα μεγάλου προϋπολογισμού.

Για τη συνέχεια Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.