23/10/17

Μετά το μαύρο χρήμα του Ζαρράμπ, τώρα και τα ναρκωτικά βραχνάς για τον Ερντογάν - Το παρασκήνιο της σύλληψης του Τούρκου που δούλευε στη DEA

Μια στυγνή εκστρατεία που ξεκίνησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. προέρχεται από το γεγονός ότι μια τεράστια έρευνα διαφθοράς σε ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013, που ενοχοποιεί εκείνον και τα μέλη της οικογένειάς του έχει τις ρίζες της σε μια σύλληψη για ναρκωτικά στα σύνορα της Τουρκίας το 2007.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η κυβέρνηση Erdoğan ενορχήστρωσε μια αβάσιμη ποινική δίωξη εναντίον εργαζομένων της DEA με τη φυλάκιση του Metin Topuz, ενός για χρόνια υπαλλήλου του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, που εργάστηκε για χρόνια στη DEA, θέτοντας τα μέλη της οικογένειάς του υπό αστυνομική κράτηση. Αν και αυτό δεν ήταν αρκετό, ο Erdoğan διέταξε την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης να στοχεύσει στους πράκτορες της DEA Jason Sandoval και Mitchell Matthias, οι οποίοι εργάστηκαν στην αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου με τους ομολόγους τους στην τουρκική αστυνομική υπηρεσία. Οι φωτογραφίες του Sandoval και του Matthias κάλυπταν όλες τις εφημερίδες του Erdoğan, και τα βίντεο του  CCTV που τους έδειχναν να συναντώνται με τους επιτελείς της τουρκικής αστυνομίας μεταδόθηκαν σε κυβερνητικούς σταθμούς. Χαρακτηρίσθηκαν ως κατάσκοποι που ήθελαν να καθαρίσουν τον Erdoğan σε μια μεγάλη συνωμοσία.
Πίσω από όλο αυτό το θόρυβο και τον καπνό βρίσκεται το σκοτεινό σχέδιο του Erdoğan να προσπαθήσει να εκβιάσει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να περιορίσει τις ζημιές από την επερχόμενη δίκη των παραβιάσεων των κυρώσεων στο Ιράν από τον Reza Zarrab, ο οποίος κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη. Έχοντας εμπλακεί στενά με αυτόν τον πολιτογραφημένο Τούρκο πολίτη ιρανικής καταγωγής, ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις και ελπίζει ότι η ομοσπονδιακή υπόθεση, που ονοματίζει επίσης τον πρώην υπουργό οικονομίας Zafer Caglayan, καθώς και άλλους υπαλλήλους της τουρκικής τράπεζας Halkbank και άλλους, δεν θα πάει πολύ μακριά.
Η πολύ περίπλοκη και λεπτομερής έρευνα της 17ης Δεκεμβρίου, στην πραγματικότητα ονομαζόταν αρχικά έρευνα για τη διακίνηση ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αυτό περιγράφηκε σαφώς στο κατηγορητήριο που υπέβαλαν οι εισαγγελείς στο δικαστήριο μαζί με συντριπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία κατά των συνεργατών του Erdoğan. Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες αυτές ανακοινώθηκαν δημοσίως από τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kilicdaroğu τον Μάιο του 2014, ο οποίος δήλωσε ότι η έρευνα για τη διαφθορά ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2007, όταν τελωνειακοί και αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε φορτηγό στη συνοριακή πύλη Kapikule της Αδριανούπολης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία κατέσχεσε 202 κιλά ηρωίνης κρυμμένα σε φέρετρα στο πίσω μέρος του φορτηγού. Το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε ποινική έρευνα με αριθμό φακέλου 2007/1258 και οι άνθρωποι που υπήρξαν ύποπτοι για εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών τέθηκαν υπό κράτηση.
Η έρευνα οδήγησε την αστυνομία να εντοπίσει τα μέλη της οικογένειας των ναρκεμπόρων Happani, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και πολύ ευρείες επιχειρήσεις ξεπλύματος χρήματος από το Ιράκ και το Ιράν στην Τουρκία, την Ευρώπη και τη Ρωσία. Η έκθεση που κατατέθηκε στις 6 Μαρτίου 2011 από τη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων του γραφείου για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος αποκάλυψε τα αποτελέσματα της έρευνας του 2007. Σύμφωνα με την έκθεση, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό μεταφέρθηκε πέρα ​​από τα σύνορα από τα μέλη της οικογένειας Happani που συνεργάζονταν με εταιρίες κελύφη, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιχειρήσεων συναλλάγματος που ελέγχονταν από τον Τουρκοϊρανό Zarrab και τους συνεργάτες του. Ως εκ τούτου, ήταν φυσικό η DEA να ενδιαφέρεται για την υπόθεση αυτή εξαρχής και να συνεργαστεί με την τουρκική αστυνομία για την αποτροπή της διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας για την επιβολή του νόμου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
Παρεμπιπτόντως, δεν ήταν μόνο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έδειξαν ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις ναρκωτικών και ξεπλύματος χρήματος των Zarrab και Happani. Όταν οι ρωσικές τελωνειακές αρχές εντόπισαν 14,5 εκατομμύρια δολάρια και 4 εκατομμύρια ευρώ σε έναν Ιρανό και τρεις Αζέρους πολίτες που πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα στις 16 Οκτωβρίου 2010, η τουρκική αστυνομία ζήτησε πληροφορίες για την υπόθεση μέσω της Interpol. Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν την Τουρκία στις 16 Απριλίου 2011 ότι οι ύποπτοι που κατονομάζονται ως Bagip Badalov, Ramin Ismailov, Gusein Ismailov και ο Ιρανός Mohammadsadig Rastgarshishegarhanekh δεν είχαν δηλώσει τα μετρητά που μεταφέρουν και αντιμετώπιζαν κατηγορίες λαθρεμπορίου δυνάμει του άρθρου 188 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα. το 2011 αποκαλύφθηκε ότι ο Turgut Happani, ο οδηγός του Zarrab, και άλλοι 13 μεταφορείς, είχαν μεταφέρει 40 εκατομμύρια δολάρια και 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οι Τούρκοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν προσεκτικά τις επιχειρήσεις του Zarrab και των συνεργατών του Turgut Happani, Abdullah Happani, Serdal Happani και Şenel Happani, ενώ εξέταζαν ιδιαίτερα μια επιχείρηση συναλλάγματος που ονομάζεται Durak Döviz και τους ανήκε. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον Zarrab και λειτουργούν από αυτόν και τον όμιλο Happani περιλάμβαναν τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις εισαγωγές/εξαγωγές των επιχειρήσεων Homa Yapi. Του τουρισμού, της εμπορικής και κατασκευαστικής εταιρείας Bella. Τα ναυτιλιακά και βιομηχανικά μηχανήματα της εταιρείας Royal. Και μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία Royal Holding, η οποία είχε ενσωματώσει πολλές επιχειρήσεις στον ίδιο όμιλο.
Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης αρκετές άλλες επιχειρήσεις ανταλλαγής νομισμάτων στην περιοχή Kapalicarsi της Κωνσταντινούπολης, η οποία λειτουργούσε κυρίως ως μέτωπο για προγράμματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με ιρανούς πολίτες. Μια ξεχωριστή έρευνα που διεξήχθη από το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK), τον εθνικό συντονιστή της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ (FATF) και μιας μονάδας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποκάλυψε 55 μεσάζοντες, οι μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια πέρα ​​από τα σύνορα με εντολές του Zarrab και των συνεργατών του Happani. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία είχε λάβει πολλές πληροφορίες από τους καταγγέλλοντες που εργάστηκαν για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις που ανήκαν στον Zarrab, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012, οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπέβαλαν στο Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης όλα τα ευρήματα που συγκέντρωσαν σχετικά με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και τους υπόπτους ξεπλύματος παράνομου χρήματος, προτρέποντας έναν εισαγγελέα να ξεκινήσει νέα έρευνα με αριθμό υπόθεσης 2012/120653. Μια εντολή για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ύποπτων δόθηκε από το 5ο Ποινικό Ειρηνοδικείο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Ως αποτέλεσμα της επιτήρησης, οι ανακριτές εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι δύο βασικοί ύποπτοι που συνεργάζονταν με τον Zarrab ήταν στην πραγματικότητα πολύ κοντά στον Υπουργό Εσωτερικών Muammer Güler. Ο ένας ήταν ο Rüçhan Bayar, ένας συγγενής του υπουργού, και ο άλλος ο Barış Güler, ο γιος του υπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε ως σύμβουλος του Zarrab. Καθώς η έρευνα προχώρησε, αποδείχθηκε ότι ο Kaan Çağlayan, γιος του τότε υπουργού Οικονομίας Zafer Çağlayan, καθώς και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Egemen Bağış και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν όλοι σε ένα σχέδιο μαζικής δωροδοκίας που διαχειρίζεται ο Zarrab και το δίκτυο Happani για να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία.
Όλο αυτό το δίκτυο φαίνεται να συνδέεται με τον ίδιο τον Ερντογάν, δεδομένου ότι οι υπουργοί του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορούσαν από μόνοι τους να εκτελέσουν αυτό το πολύ σκόπιμο σχέδιο παροχής ασυλίας για να επιβάλλουν κυρώσεις σε ιρανούς εργάτες που ομοκρέβατοι με λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Η έρευνα δείχνει σαφώς ότι η μεταφορά κεφαλαίων από την κρατική τράπεζα Halkbank για λογαριασμό αυτών των υπόπτων εγκρίθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν με αντάλλαγμα να πάρει προμήθεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Zarrab δώρισε εκατομμύρια δολάρια σε οικογενειακά ιδρύματα του Erdoğan και θεωρήθηκε ως VIP σε κρατικές λειτουργίες, ποζάροντας με τον Erdoğan, τη σύζυγό του Emine και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Φοβούμενος ότι εάν ο Zarrab πέσει, θα πέσει και ο Erdoğan ο τελευταίος νοιάζεται για τον Zarrab και τον έσωσε από τα νομικά προβλήματα όταν κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε στην υπόθεση της 17ης Δεκεμβρίου 2013. Ο Zarrab απελευθερώθηκε, αλλά συνελήφθη από το FBI στο Μαϊάμι όταν πήγε εκεί για διακοπές τον Μάρτιο του 2016.
Δυστυχώς, ο Erdoğan ενορχήστρωσε την απομάκρυνση όλων των ανακριτών, εισαγγελέων και δικαστών από την υπόθεση αμέσως μόλις δημοσιευτεί η υπόθεση έρευνας και βοήθησε στην απελευθέρωση των υπόπτων από τη φυλακή μετά τις μαζικές απολύσεις και μεταθέσεις. Ως εκ τούτου, η σημαντική έρευνα για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ματαιώθηκε προσωπικά από τον Erdoğan, όταν οι αρχηγοί και οι εισαγγελείς της αστυνομίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για να αντικαταστήσουν αυτούς που είχαν απολυθεί, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την έρευνα για τη διακίνηση ναρκωτικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Erdoğan είναι θυμωμένος με τη DEA, η οποία συνεργάστηκε με τις τουρκικές αρχές ασφαλείας για την εξάλειψη των διεθνών καρτέλ για τα ναρκωτικά. Είναι σαφές ότι η συνεργασία υπονομεύθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Για να αναιρέσει αυτές τις πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τώρα αξιωματούχους των ΗΠΑ για μια μεγάλη συνωμοσία και ο Erdoğan κατευθύνει προσωπικά την κατηγορία εναντίον αμερικανικών αποστολών στην Τουρκία στην προσπάθειά του να εξιλεώσει άλλους για τα δικά του προβλήματα με ψέματα και συκοφαντίες.
Ίσως αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι ο Erdoğan μεγάλωσε ως νέος στην υποβαθμισμένη γειτονιά Kasimpasa στην Κωνσταντινούπολη, όπου δραστηριοποιούνταν έμποροι ναρκωτικών, συμμορίες μαφίας και συνδικάτα εγκλημάτων. Είχε φίλους που είχαν μακρά ποινικά μητρώα, από καταδίκες για ναρκωτικά μέχρι και δολοφονίες. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Hasan Yeşildağ, ένας στενός σύμμαχος του Erdoğan, ο οποίος κατέχει σήμερα (τουλάχιστον στα χαρτιά) τις φιλοερντογανικές Aksam και Star και το δίκτυο τηλεοπτικών εκπομπών Kanal 24 και είναι καταδικασμένος έμπορος ναρκωτικών που εξέτισε ποινές στην Ελβετία και την Τουρκία. Είναι γνωστός ως ο τύπος που διαχειριζόταν τις οικονομικές υποθέσεις του Erdoğan από τη δεκαετία του 1990, όταν ο Erdoğan ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας. Σήμερα επιβλέπει το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Erdoğan. Ένας άλλος τύπος είναι ο Kudrettin Gören, ένας ηγέτης της μαφίας που διαχειριζόταν επιχειρήσεις τζόγου και αλκοόλ στην ίδια γειτονιά, όπου ο Erdoğan μεγάλωσε και συνεργάστηκε μαζί του στην τοπική πολιτική. Όταν ο Gören πυροβολήθηκε στο αυτοκίνητό του τον Μάιο του 2001, η αστυνομία βρήκε μετρητά σε δολάρια και λίρες, ένα όπλο χωρίς άδεια και μια γαμήλια πρόσκληση για τον γιο του Erdoğan Burak.
Παρεμπιπτόντως, ο Burak, ο μεγαλύτερος γιος του Ερντογάν, ο οποίος σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην Κωνσταντινούπολη το 1998 ενώ οδηγούσε χωρίς άδεια και είχε σωθεί από τα νομικά προβλήματα με τη βοήθεια του πατέρα του, είναι κατά τα φαινόμενα εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Οι διαρρεύσασες κασέτες ήχου από τον Μάρτιο του 2014 που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο αποκάλυψαν την εξωσυζυγική σχέση του Burak με μια γυναίκα από την Ελβετία. Οι απομαγνητοφωνήσεις τον εξέθεσαν ως έναν διαταραγμένο και ανισόρροπο άνθρωπο, ο οποίος ακουγόταννα απειλεί να σκοτώσει τη γυναίκα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε καταγραφεί. Τον Οκτώβριο του 2014, ο ανιψιός του Tayyip Erdoğan, Mehmet Erdoğan, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και δύο μήνες στη φυλακή, κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών από το Πρώτο Ανώτερο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο Mehmet συνελήφθη με 50 κιλά ναρκωτικών σε μια έφοδο στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Φεβρουαρίου 2010. Ωστόσο, απελευθερώθηκε στην πρώτη του ακρόαση στις 27 Ιουνίου 2011, όταν είπε ότι δεν ήταν πωλητής αλλά μάλλον ήταν καταναλωτής ναρκωτικών για 22 χρόνια.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ερντογάν σχετικά με τους υποτιθέμενους δεσμούς του με την εμπορία ναρκωτικών. Σύμφωνα με φήμες, ορισμένες από τις ναυτιλιακές γραμμές που διαχειρίζονται η οικογένεια και οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του Erdoğan παρακολουθούνται προσεκτικά σε διεθνή ύδατα, λόγω υποψιών για παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα, ο πρόσφατος καυγάς με την Ελλάδα για ένα τουρκικό φορτηγό ήταν κατά τα φαινόμενα περισσότερο για αυτό το παράνομο σύστημα παρά για τα ανεπίλυτα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. (http://www.iefimerida.gr/news/348208/limeniko-gia-epeisodio-me-ta-pyra-kata-toyrkikoy-ploioy-eihame-pliroforia-gia-narkotika)1 σχόλιο:

  1. Εντυπωσιακη αντοχη παρουσιαζει ο Ταγιπ , παει με τις αναθυμιασεις ο κερατας. Καλο θα ειναι να γραψει εγχειριδιο για την επιβιωση στην εξουσια...θα γινει best seller

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.