7/1/18

Στον αστερισμό της Σχολής Ευελπίδων

Τι τιμή στο  παλληκάρι όταν έμπει στη Σχολή 
και περήφανο φορέσει του Ευέλπιδος στολή
……………………………………………………………………
    Παντελής Γιαννακόπουλος
Στρατηγέ της περικλεούς των Ευελπίδων Σχολής,
    Διερμηνεύοντας ως ταυτόσημη με τη δική μου και τη θέση των συμμαθητών μου που παρίστανται μετά ή άνευ συζύγων στο παρόν τελετουργικό, στις εγκαταστάσεις  της Σ. Σ. Ευελπίδων εδώ στη Βάρη, επιθυμώ να εκφράσω κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς τις ευχαριστίες μου εξ ονόματος όλων για την υποδοχή και την φιλοξενία αλλά και την συγκίνησή μου, γιατί ευρίσκομαι και πατώ στον ευκλεή χώρο του πλέον υψιπετούς στις πνευματικές του προεκτάσεις ιδρύματος. Εδώ σφυρηλατείται παράλληλα με την καταυγάζουσα τους λαούς ελληνική συνείδηση και το υλικό στοιχείο της ύπαρξης του Έλληνα αξιωματικού.
    Βεβαίως, ο δικός μας χώρος όπου η ψυχοσωματική μας άσκηση επετεύχθη κατά  τρόπο επαινετό, ήταν άλλος. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι η ξεχωριστή, ειδική και διακεκριμένη ουσία της Σχολής είναι αυτό που αγλαΐζει το χώρο και όχι το αντίθετο. Γι’ αυτό και σήμερα ακόμη αναπολώ με νοσταλγία τα χρόνια στη Σχολή.  Κυρίως για τη σημαντικοποίηση με την οποία σε περιβάλλει σ’ όλη σου τη ζωή, ακόμη και όταν γύρω σου όλα έχουν καταρρεύσει. Έτσι είναι. Θα ’δινα τα πάντα για να ξαναγινόμουν για λίγο και πάλιν Εύελπις! Για να αναβαπτισθώ στην ελληνοχριστιανική κολυμβήθρα της Σχολής. Τον χώρο ας τον διάλεγε η ιστορία. Ας ήταν το Ναύπλιο, η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη.  Άμα είναι κανείς είκοσι χρόνων και σφύζει από ζωή και είναι γεμάτος από ιδέες και οράματα και ταυτόχρονα λόγω ενστίκτου και αγωγής σέβεται τους συνανθρώπους και αγαπά την πατρίδα του περισσότερο και από τη ζωή του, κρύβοντας επιμελώς στην καρδιά του τις εικόνες των χαμένων πατρίδων μας και ένα κομμάτι ελπίδας που λυτρώνει την ψυχή καθαγιάζοντας τις μύχιες σκέψεις, πώς να τον ενδιαφέρει ο χώρος; Ο χώρος ασκεί γοητεία μόνον σ’ εμάς, που βιώνουμε την ηλικιακή μας κάμψη.
    Ο Εύελπις και αργότερα ως νέος αξιωματικός είναι -ίσως- η περισσότερο ολοκληρωμένη προσωπικότητα από τους συνομηλίκους του. Επαρκής επαγγελματικά, αυτόνομος κοινωνικά, αυτάρκης σε ότι έχει σχέση με την επιβίωσή του, αυτεξούσιος στις ψυχοπνευματικές αναζητήσεις και επιλογές του, πλήρης στη συνειδησιακή φόρτιση που τον οδηγεί σε πράξεις ηρωικές εν πολέμω ή σε έργα εθνωφελή εν ειρήνη, παρορμητικός και αποφασισμένος -όποτε απαιτηθεί- να αντιδράσει εντίμως με “αρετήν και τόλμην”. Είναι νέος με ανεπτυγμένη αυτογνωσία∙  πιστεύει ότι είναι ικανός να διοικήσει, να πολεμήσει και βεβαίως και να θυσιασθεί. Ναι, αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που τον ωθούν στη Σχολή. Μόνον αυτοί! Γι’ αυτό και ο Εύελπις θα φαντάζει και θα υπερτερεί όλων των άλλων, ακόμη και του ίδιου του του εαυτού, όταν εξελιχθεί σε αξιωματικό. Με τέτοια Ελληνόπουλα εξηρωποιείται η γη, ο αέρας, το νερό που χρησιμοποιεί. Και γι’ αυτό ο τόπος μας θεωρείται παραδεισένιος. Και μας ζηλοφθονούν δια τούτο και ενσπείρουν μεθοδικά  τη δολερή διχόνοια ανάμεσά μας. Για να είναι σε θέση να μας χειραγωγούν.
    Στρατηγέ, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
    Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του Ευέλπιδος επιτελείται εδώ, στη Σχολή. Την ημέρα που θα ορκιστεί Ανθυπολοχαγός, αρχίζει η συμπλήρωση μιας νέας σελίδας της ιστορίας του. Τη στιγμή, φευ, που ανακράζει: “ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την πατρίδα… ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης”, υποχωρεί ο Εύελπις για λογαριασμό του … ανερχόμενου κοινωνικά και επαγγελματικά Αξιωματικού. Έκτοτε, οι δρόμοι τους χωρίζουν και πιθανόν ουδέποτε θα συναντηθούν. Ίσως μόνον όταν ένας μικρός αριθμός απόμαχων -πλέον- συναδέλφων συμφωνήσει να ευχαριστήσει τη μάνα Σχολή για ό,τι έκανε γι’ αυτούς και για να θρηνήσουν στην αγκαλιά της την απολεσθείσα αθωότητά τους.  
«Ας είναι μάνα, χαλάλι και μια και δυο νεότητες για την Ελλάδα μας! Αποθέσαμε στα πόδια της ό,τι καλύτερο είχαμε, και θα το επαναλαμβάναμε ευχαρίστως. Όμως και ό,τι μας απέμεινε κι’ αυτό σε εκείνην είναι ταγμένο. Μάρτυς μας ο Θεός. Τηρήσαμε τον όρκο. Σπολλάτη!»
(συνετάχθη από τον υπογράφοντα με αφορμή την επίσκεψη της τάξης του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.