25/1/18

Η Τουρκία, η Αφρίν και η ρήξη των δεσμών με τη Δύση

Η τουρκική επιχείρηση κατά κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρύβει μεγάλες παγίδες για την Τουρκία. Η εξάρτηση από τον Πούτιν και ο κίνδυνος μόνιμης ρήξης με τη Δύση.



Η επίθεση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα Αφρίν στη βορειο-δυτική Συρία είναι μια επίθεση μέλους του ΝΑΤΟ σε έναν πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ. Οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), οι συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές, πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του ISIS και του χαλιφάτου του από το 2014.
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν η Άγκυρα επιδεικνύει ειρωνική διάθεση, όταν αποκαλεί την επέμβασή της «Επιχείρηση Κλαδί Ελιάς» ή απλά προσπαθεί να καμουφλάρει την ανοιχτή επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επιχείρηση είναι δυσοίωνη, για τη Συρία, τους Κούρδους, την Τουρκία και τη Δύση.
Εκτός από το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στον επταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, η σύγκρουση αυτή καταδεικνύει τρία πράγματα: α) η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να καταπνίξει την αυτοδιοικούμενη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των νότιων συνόρων της, β) η αποξένωση της Άγκυρας από τις ΗΠΑ και τη Δύση είναι πολύ βαθιά και γ) εν μέρει εξαιτίας αυτού η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στη Ρωσία και γίνεται πιο εξαρτημένη από αυτήν.

για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.