6/1/18

Αναγκαστική συμβίωση με τους Σκοπιανούς, αλλά πώς;

Παντελής Σαββίδης
Η ανακίνηση του θέματος των Σκοπίων έχει να κάνει με τις αμερικανικές προτεραιότητες στην περιοχή.
Τα Σκόπια, σύμφωνα με τις προτεραιότητες αυτές, πρέπει να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Υπάρχει όμως η εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία πρέπει να αρθεί. 
Οπότε, οι πιέσεις μπήκαν στην ημερήσια διάταξη.
Το πιθανότερο είναι ότι και το Σκοπιανό, όπως μια σειρά άλλων ζητημάτων στην περιοχή, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το «παιχνίδι» στην περιοχή, από αμερικανικής πλευράς, φαίνεται να το διαμορφώνει ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος διατέλεσε γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και γνωρίζει τα Βαλκάνια καλά.
Η εικοσιπεντάχρονη εκκρεμότητα γύρω από την ονομασία των Σκοπίων έχει διαμορφώσει ένα υπόβαθρο γνώσεων και στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτική τάξη της χώρας. Οι ιστορικές αναφορές και οι εξελίξεις της εικοσιπενταετίας είναι γνωστές. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του τι ήσαν οι Μακεδόνες, ούτε και του ότι οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας είναι Σλάβοι στην καταγωγή και η σχέση τους με το λαό στον οποίο αναζητούν την ταυτότητά τους είναι κατασκευασμένη.
Το ζήτημα είναι πως το πρόβλημα, όπως αναδύθηκε μετά την κατάρρευση των Ανατολικών καθεστώτων, είναι πολιτικό. Και ως πολιτικού προβλήματος αναζητείται η λύση του.
Επιγραμματικά, το 1992 η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών διαμόρφωσε τη γραμμή «καμιά ονομασία με τον όρο Μακεδονία». Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν τελεσφόρησαν, και το 2007 η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή αποδέχθηκε στις συνομιλίες τη σύνθετη ονομασία για τη γειτονική χώρα. Φυσικά, με τη συμπερίληψη του επίμαχου όρου.
Εκεί που δεν στάθηκε δυνατή η εξεύρεση λύσης δεν ήταν η σύνθετη ονομασία, αλλά το εύρος της χρήσης της. Αν δηλαδή η ονομασία θα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όπως επιδίωκε και επιδιώκει η Ελλάδα, ή μόνο για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, όπως επιδιώκουν τα Σκόπια.
Οι σημερινές συνομιλίες ξεκινούν από του σημείου αυτού, το οποίο φάνηκε και τότε και στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα ότι δεν το απέρριπταν τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Αντίθεση εξέφρασε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, αλλά πολλοί εκτιμούν πως οι αντιρρήσεις του θα αρθούν.
Ο Καμμένος είναι καλός χειριστής της δημόσιας εικόνας του και της ευλυγισίας που επιδεικνύει κατά καιρούς για να παραμείνει η κυβέρνηση στην εξουσία. Οπότε, οι αναλυτές θεωρούν σίγουρο πως την ικανότητά του αυτήν θα την επιδείξει και τώρα, πολύ περισσότερο διότι οι...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

6 σχόλια:

  1. Σχετικά με τις πιέσεις που "..μπήκαν στην ημερησία διάταξη." :
    Πανεύκολο θα ήταν γιά τους Αμερικανούς-μιάς και επείγονται γιά τις προτεραιότητές τους στην περιοχή-να πιέσουν τους Σκοπιανούς, διότι αποτελούν το πλέον αδύναμο μέρος της "διαμάχης".
    Αντί αυτού, επί 25 χρόνια, επιλέγουν να πιέζουν την Ελλάδα.

    Παρατηρώ ότι, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ που ιδρώνουν να μας εξηγήσουν τα ανεξήγητα, βγάζουν τον σκασμό γι' αυτή την μικρή λεπτομέρεια.
    Καμμία επισήμανση, καμμία κουβέντα, καμμία εξήγηση, καμμία πιθανολόγηση αυτοί που πυθανολογούν γιά τα πάντα. Τίποτε απολύτως.

    Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τυχαίο.
    Αν μάλιστα το συνδυάσω με την πληθώρα των δημοσιογράφων που αυτές τις ημέρες μας ξεκουφαίνουν με την σύνθετη ονομασία (έναντι όλων, μη το ξεχάσω!), καταλήγω σε πολύ άσχημα συμπεράσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

      Διαγραφή
  2. Το πατρικο της Μαριας Καλας(Καλογεροπουλου) κατερευσε στο χωριο εξω απο τη Καλαματα. Του Μελα το πατρικο στη Κηφισια καταρρεει. Στο Μπελογιαννη χτισαμε μουσειο, πολυ large εδω. Αφου η Δυση κατασκευασε τον αγραμματο, ανιστορητο, νεοελληνα κατεβαινει ακαθεκτη για την εκπληρωση του προαιωνιου στοχου. Το σβησιμο της Ελλαδος. Ο 2.50Μ.Μ. το λεει με συναισθηματικα φωρτισμενο τροπο. Βλεπει κανεις τιποτα αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω βλεπω...με ποσους λιγους ...μακακες..εχουμε να κανουμε..κι απορω τι καθομαστε και τους κοιταμε..και δεν τους αρπαζουμε ολους...ειναι τοσο λιγοι...πολλοι εξ αυτων ειναι και φλουρια...και συκιες...Καλα δεν ντρεπομαστε καθολου ...κανεις...?? Ειμαστε ανδρες η κοτες....?? Τι λεμε στις γκομενες οτι ειμαστε...?? Φλωροι..?? Μα ειναι δυνατον το καραφλουρι ο Καρανικας να μας....υπερπηδα...?? Δεν ειναι..!! Ολοι επανω και βουρρ....στον ταβλα με τα κουλουρια...Δεν μπορω να φσνταστω οτι κσποιος απο μας παει στην γκομενα ...σημερα...σαν συκια....σαν μουρο....σαν λαπας...
      Ολοι θεσ/νικη στις 21...και υστερα Αθηνα...Πατρα....οπου ...με ροπαλο παρακαλω....του Ηρακλη....Αυτη η λερναια Υδρα...πρεπει να γινει μισο κιλο κιμας.....

      Διαγραφή
  3. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος έχει απόλυτο δίκαιο. Αυτές τις μέρες έχουν πάρει φωτιά όλοι αυτοί οι κονδυλοφόροι των διαφόρων δημοσιογράφων αλλά και διανοουμένων όπως π.χ. του κ. Μπαμπινιώτη τον οποίο άκουσα προ μερικών ημερών σε κάποιο κανάλι να προσπαθεί και αυτός να μας πείσει ότι δεν τρέχει και τίποτα να δεχθούμε την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Τον κακό τους τον καιρό. Είναι απαράδεκτη αυτή η θέση και δεν θα πρέπει να περάσει με καμμία κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν πια Έλληνες βρε παιδιά; Έλεος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρη Κ. και βεβαια βλεπεις κατι αλλο. Ολοι στο Λευκο Πυργο στις 21. Η Κρητη ν* ανεβει απανω ολακερη κρατωντας τη σημαια. Ολες οι μεγαλουπολεις να μπουν σε ρυθμο συναγερμου μεχρι να χασει κιλα ο Κοτζιας. Μεχρις εδω η καλοπεραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.