26/1/18

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για την επιχείρηση στο Αφρίν

Μετάφραση: Παναγιώτης Μπαλακτάρης
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μια στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων αγωνιστών του YPG στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας Αφρίν, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στον σχεδόν επταετή συριακό πόλεμο.
Η εκστρατεία, χρησιμοποιώντας αεροπορικά μέσα, πυροβολικό και χερσαία στρατεύματα, ανησύχησε τις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστήριξαν το YPG ή Μονάδες Προστασίας του Λαού στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ;

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Αφρίν λίγο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Τον Ιούλιο του 2012, το YPG απέκτησε τον έλεγχο στις πόλεις Kobane, Amuda και Afrin και η Ανώτατη Επιτροπή των Κούρδων ίδρυσε κοινό συμβούλιο διοίκησης για τη διοίκηση των πόλεων. Σύντομα, το YPG απέκτησε επίσης τον έλεγχο των πόλεων Al-Malikiyah, Ras al-Ayn, al-Darbasiyah και al-Muabbada, τμήματα των Hasakah και Qamishli αφού αγωνίστηκαν και απώθησαν το ισλαμικό κράτος από το έδαφος. Η κουρδική περιοχή είναι αυτόνομη εδώ και πολλά χρόνια.
Η Τουρκία, η οποία έχει αντιμετωπίσει μια εξέγερση δεκαετιών στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της, θεωρεί το συριακό κουρδικό YPG που ελέγχει το Αφρίν ως «τρομοκρατική ομάδα», της οποίας η αυξανόμενη δύναμη στα νότια σύνορά της απειλεί την τουρκική ασφάλεια.
Η Άγκυρα εξοργίστηκε από την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμαχήσουν με το YPG εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ο Πρόεδρος Tayyip Erdogan επανειλημμένα είπε ότι η Τουρκία θα ενεργήσει για να συντρίψει τον «τρομοκρατικό διάδρομο» της κουρδικής επικράτειας που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος (560χλμ) των συνόρων των 900 χλμ.
Το YPG δήλωσε ότι επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία.

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
Ο Ερντογάν ξεκίνησε την επίθεση στο Αφρίν σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για την εκπαίδευση μιας συνοριακής δύναμης 30.000 δυνάμεων στην περιοχή της βόρειας Συρίας, όπου οι δυνάμεις που του YPG εκδίωξαν πέρυσι του μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Αυτό εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος υποσχέθηκε να "στραγγαλίσει" τη δύναμη πριν καν γεννηθεί.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν αργότερα ότι η ανακοίνωση ήταν παραπλανητική και ότι δεν υπήρχαν σχέδια για μια επίσημη δύναμη των συνόρων, αλλά επιβεβαίωσαν ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να υποστηρίξει τους τοπικούς μαχητές για να αποτρέψει την αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ;
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι δεν έχουν υποστηρίξει τους μαχητές του YPG στο Αφρίν, έναν σχετικά μικρό θύλακα στην βορειοδυτική Συρία, έχουν 2.000 στρατιωτικούς στο ξεχωριστό και πολύ μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Συρίας όπου υπάρχει το YPG.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα έχει επίσης ως στόχο την πόλη Manbij, μέρος της ευρύτερης περιοχής που ελέγχεται από το YPG και τους συμμάχους του.
Αυτό θα έφερνε στρατιώτες από την Τουρκία εναντίον αγωνιστών που είχαν οπλισθεί και υποστηριχτεί από τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ τις Ηνωμένες Πολιτείες - και ενδεχομένως εναντίον στρατιωτών των ΗΠΑ, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στην περιοχή Manbij, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η σύγκρουση με το YPG, ειδικά αν επεκταθεί και στην Manbij, θα απειλούσε επίσης τα σχέδια των ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Συρίας που ανακτήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος από τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση του YPG.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΟΣ;
Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έστειλε τον αρχηγό του Γενικού της Επιτελείου στη Ρωσία, η οποία ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της δυτικής Συρίας και είναι ο ισχυρότερος διεθνής σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για να συζητήσει τη χρήση του εναέριου χώρου για την επιχείρηση στο Afrin.
Ο Ερντογάν ανέφερε αργότερα ότι η Άγκυρα και η Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για τη στρατιωτική επιχείρηση.
Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει καμία συμφωνία, αλλά το YPG είπε ότι η Ρωσία «άνοιξε τον ουρανό του Αφρίν» στα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. Η Ρωσία απέσυρε επίσης μια στρατιωτική ομάδα από την περιοχή, ανέφεραν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ενώ η Ρωσία έχει προσχωρήσει μαζί με άλλες μεγάλες δυνάμεις στο αίτημα για περιορισμό, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ φάνηκε να κατηγορεί την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι οι "μονομερείς ενέργειες" στη Συρία είχαν εξοργίσει την Τουρκία.
Πριν από την τουρκική επίθεση, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στοχεύσει τα τουρκικά αεροσκάφη.
Αλλά η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει αυτή την απειλή. Καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας, αλλά δεν έστειλε στρατεύματα στο Αφρίν για να υποστηρίξει τους Κούρδους μαχητές που υποπτεύεται ότι θέλουν μακροπρόθεσμα την ανεξαρτησία τους από τη Δαμασκό.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ;
Εάν η Τουρκία και οι αντάρτες σύμμαχοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού νικήσουν το YPG στο Αφρίν, θα συνδέσουν δύο περιοχές των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία - την περιοχή Idlib δυτικά του Αφρίν και μια άλλη περιοχή στα ανατολικά που ελέγχεται από τους Τούρκους μετά την "Ασπίδα του Ευφράτη" του 2016.
Αυτό θα αποτελούσε ώθηση για τους αντιπάλους του Assad, οι οποίοι έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια από τις κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν.
Αλλά θα αντιμετωπίσει επίσης τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες με τη δυσκολία να διοικήσουν έναν μεγάλο κουρδικό πληθυσμό.
Πριν από την έναρξη της επιχείρησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε συζητήσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, επισημαίνοντας την έκταση της επιρροής της Μόσχας και της Τεχεράνης σε μια σύγκρουση η οποία ξεκίνησε με τοπικές διαμαρτυρίες εναντίον του Ασάντ και εξελίχθηκε σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων για ξένες δυνάμεις.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ;
Έξι ημέρες μετά την έναρξη, οι Τούρκοι στρατιώτες και οι αντάρτες του FSA μάχονται για να κερδίσουν θέσεις στη δυτική, βόρεια και ανατολική πλευρά του Αφρίν.
Φαίνεται ότι έχουν σημειώσει πολύ περιορισμένη πρόοδο, δεδομένου ότι η βροχή και τα σύννεφα έχουν παρεμποδίσει την υποστήριξη από αέρος και το YPG έχει μια μεγάλη εμπειρία χερσαίου πολέμου.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει στείλει μπερδεμένα μηνύματα σχετικά με τη διάρκεια της εκστρατείας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές λέγοντας ότι θα τελειώσει γρήγορα.
Άλλοι υπουργοί πρότειναν μια πιο ανοιχτή εκστρατεία, προωθώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για περιορισμό και την Τουρκία να θέσει χρονικό όριο στη σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να επιστρέψουν οι 3,5 εκατομμύρια συριακοί πρόσφυγες στην Τουρκία.

http://theregion.org/article/12626-6-of-the-most-common-questions-about-turkey-039-s-afrin-attack

2 σχόλια:

  1. Τι θα λεγατε για μια ξαφνικη αναγνωριση του Κουρδισταν απο τις ΗΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κουρδιστάν δεν παίζει... Τους το απαγόρευσαν στο ΙΡΑΚ, στην ανατολική Τουρκία δεν το συζητάμε, άρα αν ήμουν Κούρδος ενεργός μαχητής θα πήγαινα στο βόρειο διάδρομο της Συρίας!!
    Αυτό εξυπηρετεί τελικά όλους!!!
    1. Τους Σύριους γιατί βλέπουν ότι οι Κούρδοι ισχυροποιούνται σε έδαφος τους και δυνητικά μπορεί να έχουν πρόβλημα.... Άρα η απαλοιφή ή αποδυνάμωση των ενεργών στοιχείων τους βολεύει.
    2. Τους Τούρκους γιατί θα έχουν τμήμα εδάφους της Συρίας και άρα στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις θα έχουν ένα ισχυρό χαρτί.
    3. Τους Ρώσους γιατί πιστεύουν ότι βάζουν Τούρκους και Αμερικανούς να τσακωθούν και ότι βγει...
    4. Τους Αμερικανούς γιατί οι Κούρδοι πρέπει να είναι τόσο δυνατοί ώστε να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αμερικής αλλά όχι παραπάνω ώστε να ζητάνε κράτος!!!

    Συνεπώς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι Κούρδοι έχει καθοριστεί!!!
    Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι Κούρδοι.... Αντίσταση μέχρι τέλους ή θα ελιχθούν όταν θα έρθει η ώρα.... Γιατί και κανέναν δεν συμφέρει πλήρης ισχυροποίηση των Τούρκων στο κομμάτι της βόρεια συρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.