24/1/18

Οι Κούρδοι για την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν: ΗΠΑ και Ρωσία μας εγκατέλειψαν στο έλεος της τουρκικής βαρβαρότητας

  • Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία στις 23 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Φόβους ότι εγκαταλείφθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους τους με το που ξεκίνησε η επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» της Τουρκίας στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, εκφράζουν οι Κούρδοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Το κουρδικό καντόνι, προπύργιο της συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αποτελεί στόχο επίθεσης από τις τουρκικές δυνάμεις που συνεργάζονται με αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Παρά το γεγονός ότι ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια συνοριακή δύναμη 30.000 ανδρών –κυρίως μαχητών της YPG– στο βόρειο τμήμα της Συρίας, οι Κούρδοι θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον σιωπά μπροστά στην τουρκική επιχείρηση. «Οι Κούρδοι πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος για να υπερασπιστούν όλο τον κόσμο, συντονίστηκαν με τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Τώρα οι ΗΠΑ σιωπούν και είναι απογοητευτικό», είπε στο Reuters ο Όμαρ Μάχμουντ, μέλος της YPG από την Ταλ Ταμρ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί στα νότια τουρκικά σύνορα μια αυτοανακηρυχθείσα ομοσπονδία από τους Κούρδους συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Άγκυρα αυτοσυγκράτηση, αν και αναγνώρισε ότι είναι νόμιμο δικαίωμά της να προστατεύεται. «Κατά τη γνώμη μας οι ΗΠΑ έχουν ηθική υποχρέωση να προστατεύσουν τη δημοκρατία και το δημοκρατικό σύστημα στην περιοχή αυτή», δήλωσε από την Ουάσινγκτον η Σίναμ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος της Ροζάβα.
Το Reuters επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κάποιο μέσο για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα δεν θα είχε ξεκινήσει την επιχείρηση χωρίς την άδεια τη Ρωσίας.
Το ρωσικό πράσινο φως για την εισβολή στο Αφρίν θεωρείται ότι δόθηκε ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Μόσχας. Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Ρωσία τους προσέφερε προστασία από την Τουρκία με την προϋπόθεση ότι θα εγκατέλειπαν τα εδάφη που κατείχαν και θα τα παρέδιδαν στη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτοί αρνήθηκαν την πρόταση. Τότε η Μόσχα απέσυρε την αεροπορική στήριξη που τους παρείχε. 

11 σχόλια:

  1. Unfortunatelly, I was right that Kurda will be sold by all thanks to their tribal mentality.
    Their safest move would had been with...Asad and be part of Syria.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πραγματικότητα είναι σαν την βαρύτητα: Αν την αγνοήσεις, θα τσακιστείς. Η δημιουργία κουρδικού κράτους ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των Κούρδων και κάποιων ημέτερων ρομαντικών, όχι στην πραγματικότητα. Κανείς από τους τοπικούς και διεθνείς δρώντες δεν το θέλει, ο καθείς για τους λόγους του. Πηγαία όμως αιτία είναι το ότι οι Κούρδοι είναι Ινδοευρωπαίοι και ισχυρά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας δεν θέλουν ένα ακόμη Ινδοευρωπαϊκό κράτος στην Σημιτική Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί στην σφαίρα της φαντασίας? ΠΧ Στο Ιράκ δημιουργείται ένα Κουρδικό κράτος.

      Διαγραφή
    2. Αν δημιουργηθεί, θα απέχει παρασάγγας από αυτό που κατανοούμε ως ανεξάρτητο κράτος. Θα είναι κάτι σαν το τουρκικό προτεκτοράτο της βόρειας Κύπρου, το οποίο θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τις δύναμης που θα έχει την πατρωνία του.

      Διαγραφή
    3. Κ.Μητη
      Δεν υπαρχουν ινδοευρωπαιοι..εκτος αν εχετε αποδειξεις εσεις.Ειναι πιο πιθανον να υπσρχουν εξωγηινοι.

      Διαγραφή
    4. Ο όρος "Ινδοευρωπαίοι" χρησιμοποιείται συμβατικά για να δηλώσει την λευκή φυλή, αντί των όρων "άριοι", "ιαπετοί", ή απόγονοι του βιβλικού Ιάφεθ υιού Νώε και αδελφός των Σημ και Χαμ. Αν και κάποιο από αυτά δεν σας κάνουν, τους λευκούς πως θα τους αποκαλούσατε;

      Διαγραφή
  3. Το μεγαλο ενδιαφερον,αφου ξεκινησε η νεα εισβολη στο Αφριν,αποτελει το τι θα πουν οι Ρωσοι και οι Συριοι,οταν θα πουν στην τουρκια να φυγει αυτην την φορα και αυτη δεν θα φευγει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα Ηλια.Δεν θα φευγει.Κι εκει η Ρωσια θα παρει αποφασεις.Κανω τον σταυρο μου ναναι οι σωστες.

      Διαγραφή
  4. Αυτό να γίνει μάθημα σε όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως όπου πάρα πολύ έχουν πάνω από όλα το τι θα πει ο Αμερικάνος και πάρα πολλοί άλλοι έχουν υποστεί ρωσολαγνεία.
    Αμερική και Ρωσία μπροστά στα συμφέροντά τους δεν λογαριάζουν τίποτα ούτε συμμαχίες ούτε τίποτα.
    Ας κρατήσουμε κάτι και για τον εαυτό μας.
    Ας πάρουμε παράδειγμα και τους Ισραηλινούς, όπου οι αμερικάνοι τους ανάγκασαν να μην κατασκευάσουν το δικό τους αεροσκάφος (νομίζω λεβί), αλλά αυτοί επέμειναν στο να κατασκευάζουν τα δικά τους όπλα, μέχρι και τα δικά τους ηλεκτρονικά έβαλαν στα F-35 και ας τους βγήκαν διπλάσια τιμή. ΓΙΑΤΙ;;;;; μα για να είναι ανεξάρτητοι ως ένα βαθμό.
    Εδώ οφείλουμε να τα έχουμε καλά για να μην μας στραγκαλίσουν από ανταλλακτικά και όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι γκρινγκο τουλάχιστο τους έδωσαν κ οπλισμό. Οι Ρώσοι τους γράψανε εκεί που δε πιάνει μελάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγνωστε
      Και τα αντιαρματικα Κορνετ που τα βρηκαν στο παζαρι ??

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.