27/12/18

«Αυτό που στην Ελλάδα μου κοστίζει 100, στην Τουρκία μου στοιχίζει 50 και στη Βουλγαρία 40, ενώ στη Δυτική Μεσόγειο 120»

Οι Ιταλοί ναυπηγούσαν κρουαζιερόπλοια όταν ο «Σκαραμαγκάς» έφτιαχνε βαγόνια για τον ΟΣΕ
Με χρέη που πλέον ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής αβελτηρίας και του στρεβλού επιχειρηματικού μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών. «Οταν η Ιταλία έστρεφε τα δικά της ναυπηγεία στα κρουαζιερόπλοια επιδοτώντας μάλιστα τα χρηματοδοτικά επιτόκια σε όσους έβαζαν παραγγελίες, τα ελληνικά ναυπηγεία προτιμούσαν να φτιάχνουν βαγόνια για τον από τότε χρεοκοπημένο ΟΣΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του συγκεκριμένου κλάδου. Οπως και σε άλλους κλάδους, έτσι και στα ναυπηγεία οι επιχειρήσεις προσανατολίστηκαν σε έργα χρηματοδοτούμενα άμεσα ή έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίζουν συμβόλαια από ΔΕΚΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμα και η «λύση Βενιζέλου», που έσπασε τον Σκαραμαγκά σε πολεμικό και εμπορικό τμήμα, προσέλκυσε επενδυτή που επιδίωκε έργα από το Δημόσιο. Και τώρα πια τα ΕΝΑΕ βούλιαξαν μαζί με τις ΔΕΚΟ και το κράτος και η κυβέρνηση επιχειρεί να τα θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για να τα πουλήσει.
Για τη συνέχεια kathimerini

4 σχόλια:

  1. Δεν γνωριζω το θέμα των ναυπηγείων. Η απορία μου είναι πραγματική: πως η Ιταλία βρέθηκε στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα ενώ τα ναυπηγεία όπως και άλλες βιομηχανίες λειτουργούν τόσο καλύτερα στην Ιταλία; Και πως βρέθηκε και η Γαλλία στην ίδια κατάσταση; Καλά εμάς μας είπαν τεμπέληδες αν και ο ΟΟΣΑ λέει ότι δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τους περισσότερους ευωπαίους. Ιταλοί και Γάλλοι είναι κι αυτοί τεμπέληδες; Υπάρχει σοβαρή απάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε η Ιταλία, ούτε πολύ περισσότερο η Γαλλία, βρέθηκαν ποτέ στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα. Ούτε η μία, ούτε η άλλη διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό των, ή έκλεισαν τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες των. Διέρχονται οικονομική κρίση, περισσότερο η Ιταλία, αλλά δεν ζουν την εξαθλίωση τής Ελλάδος.

      Διαγραφή
    2. Η οποια θα συνεχισει ναναι εξαθλιωμενη οσο τα.μυαλα.των ανθρωπων ειναι αθλια.Χθες ενας εβδομηνταρης ..καπου ηρθε αντιμετωπος με βουλευτη της ΝΔ...Επρεπε ναστε εκει....Φωτιστηκε το ..προσωπο του...τι χαμογελα...τι χειραψιες...τι χειροφιληματα...τι λογια ολο μελι....τι χαμερπεια εως το πατωμα....τι να πρωτοπεις...Φιλοι απο ...αιωνες....σαυρα για πατημα....κλπ.....Κοιταζα σαν στηλη αλατος.....Αθλια ειναι λιγο....κι εξαθλιωση σιγουρη....Μονο αθλιος εχει τετοια συμπεριφορα....και δουλος.

      Διαγραφή
  2. Ειναι δυνατον να πιστευει καποιος οτι ειναι τυχαια η απαξιωση και το κλεισιμο 3 Ναυπηγειων στη 1η χωρα Παγκοσμιως σε εμπορικο στολο; Στη 5η θεση η Κυπρος και το μεγαλυτερο ΑΕΠ σε εξοπλισμους στην ΕΕ.
    Η απαντηση ειναι οτι γι"αυτους που εκτελεσαν αυτο το σχεδιο αρμοζει νεο Γουδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.