11/12/18

Η Ευρώπη θα Πληρώσει τα Σπασμένα Ακύρωσης της Πυραυλικής Συμφωνίας

«Μπορεί και να συμφέρει την Μόσχα να ενισχύσει την δύναμη αποτροπής της, στοχεύοντας την Δυτικήν Ευρώπη με πυρηνικούς πυραύλους, όταν το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνεται απειλητικά και να περικυκλώνει την Ρωσία»
MK Bhadrakumar, Indian Punchline Fri, Dec 7,2018 
[Eίναι κρίσιμου ενδιαφέροντος  και για τον πληθυσμό της ελλαδικής επικράτειας και της Κύπρου η κατωτέρω ανάλυση και επισημάνσεις του Ινδού , πρώην πρεσβευτή σε Τουρκία και Πακιστάν και επικεφαλής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ασίας του Ινδικού ΥπΕξ, οξυδερκέστατου γεωπολιτικού αναλυτή, για τις ολοένα απειλητικότερες εξελίξεις στην περιβάλλουσα την Ελλάδα εύφλεκτη περιοχή, από την Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή και αξίζουν τον χρόνο ανάγνωσης και την προσπάθεια λογικής επεξεργασίας.]
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ της 4 Δεκεμβρίου σχετικά με τη Συνθήκη Πυρηνικών  Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς ((INF) μετά την σύνοδο των υπουργών των εξωτερικών στις Βρυξέλλες επισφραγίζει την  απόφαση αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συνθήκη.

Η Ουάσιγκτον πέτυχε την συσπείρωση των Ευρωπαίων συμμάχων της.* Εξοπλισμένος με την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο έδωσε στην Ρωσία τελεσίγραφο60 ημερών να αποκαταστήσει την τήρηση της Συνθήκης. Ο Πομπέο ελπίζει έτσι να προβάλει την Ρωσία ως τον υπαίτιο της  αμερικανικής ακύρωσης της.
Ωστόσο οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει εδώ και κάμποσο καιρό να καταργήσουν την Συνθήκη. Το Κογκρέσο είχε μάλιστα προβλέψει στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου δαπάνη για ΄Ερευνα και Ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς. Αλλά είχαν ανάγκη ενός άλλοθι.                                                  
Το 2002  οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει μονομερώς από την Συνθήκη ΑΒΜ (Αντι-Βαλλιστικώνν Πυραύλων), καταφέροντας ένα βαρύ πλήγμα στην διεθνή ασφάλεια, χωρίς να μπουν στον κόπο να δώσουν εξηγήσεις. Αλλά στην προκείμενη περίπτωση η Συνθήκη Ενδιαμέσων Πυραύλων (INF) είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρώπη και ένα άλλοθι τους ήταν απαραίτητο. *
Η Μόσχα αντέδρασε ήρεμα. Χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση ριψοκίνδυνη και απέρριψε τον ισχυρισμό περί μη τήρησης της Συνθήκης. Ακόμη μια φορά η Μόσχα προκάλεσε την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία για οποιαδήποτε ρωσική παραβίαση. Αλλά η Μόσχα διαγιγνώσκει ένα τετελεσμένο. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Τα  επιχειρήματα που διατυπώθηκαν είναι καθαρά. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που δεν παράγουν όπλα αυτού του είδους. Αυτό είναι πράγματι αλήθεια. Πολλές άλλες χώρες –ίσως περί τις δώδεκα ήδη- κατασκευάζουν τέτοια όπλα, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ αυτοπεριορίστηκαν διμερώς. Τώρα, προφανώς οι Αμερικανοί εταίροι μας αποφάσισαν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να έχουν τέτοια όπλα. Ποια θα είναι η δική μας αντίδραση; Απλά, τότε θα κάνουμε και εμείς το ίδιο.»
Μπορεί πράγματι να βολεύει την Μόσχα να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητά της στοχοποιώντας την Δυτική Ευρώπη με πυρηνικούς πυραύλους σε εποχή όπου το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να επεκτείνεται απειλητικά προς τα ανατολικά και να απειλεί την Ρωσία. Εάν οι ΗΠΑ καταργήσουν την Συνθήκη  INF, χαμένη θα είναι η Ευρώπη. Η Ρωσία θα εξοπλιστεί για να ξεδοντιάσει το ΝΑΤΟ.
Ας σημειωθεί ότι μια σημαντική διάσταση της ουκρανικής κρίσης είναι η αυξανόμενη προβολή ισχύος από το ΝΑΤΟ. Αμερικανοί, Καναδοί και Βρετανοί εκπαιδευτές γυμνάζουν τους αερομεταφερόμενους κομάντο και τις μηχανοκίνητες μεραρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε εκτάσεις των περιοχών Ζυτομύρ και Λβόφ, προετοιμάζοντάς τες για να αναπτυχθούν στην εμπόλεμη ζώνη του Ντόνμπας.
Ο βρετανικός Τύπος ανέφερε πρόσφατα ότι η 77η ταξιαρχία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ανεπτυγμένη στην Ουκρανία για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και ψυχολογικού και πληροφοριακού πολέμου. Επίσης Δυτικοί μισθοφόροι επισημάνθηκαν στην παραμεθόριο ζώνη του Ντόνμπας, να εκπαιδεύουν Ουκρανούς καταδρομείς ειδικών επιχειρήσεων για την ανάληψη επιθετικών αποστολών. Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η Ουκρανία πραγματοποίησε τα ετήσια στρατιωτικά της κοινά γυμνάσια, που ακολουθήθηκαν από σειρά μεγάλων αεροπορικών ασκήσεων, με συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών αποκάλυψε σε ένα μπρίφιγκ της Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ «εξετάζουν τις δυνατότητες  μιας ενίσχυσης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο προκειμένου να δημιουργήσουν μια προωθημένη βάση ανάπτυξης των αμερικα νικών ενόπλων δυνάμεων», εν όψει της  αναπτυσσόμενης ρωσικής ικανότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το CNN μετέδωσε στις 5 Δεκεμβρίου ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο στην Μαύρη Θάλασσα για να αμφισβητήσει την υπερέχουσα ρωσική παρουσία.
Αναμφίβολα η σταθερή μεγέθυνση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας παρέχει το πλαίσιο ερμηνείας της εγκατάλειψης της Συνθήκης Ενδιαμέσων Πυρηνικών Πυραύλων ΙΝF. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν την στρατηγική ισορροπία προς όφελός τους. Και αποτινάσσουν όλους τους περιορι σμούς ενίσχυσης των εξοπλισμών.
Περιέργως την Τετάρτη, σε μια απροκάλυπτη πρόκληση, το Αμερικανικό Ναυτικό έστειλε  το αντιτορπιλικό  McCampbell κατευθυνομένων πυραύλων στην περιοχή του Κόλπου  Μεγάλου Πέτρου, για «να αμφισβητήσει τις υπερβολικές διεκδικήσεις της Ρωσίας και να υποστηρίξει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας από τις ΗΠΑ και τα άλλα έθνη.»
Αυτή είναι η πρώτη φορά σε 35 χρόνια (από το 1987) που οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μιαν («Επιχείρηση Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας») σε αυτά τα ύδατα που διεκδικεί ως χωρικά της η Ρωσία. Ο μεγάλος κόλπος Μεγάλου Πέτρου (όπου βρίσκεται το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ) δεν είναι ούτε αμφισβητούμενο έδαφος ούτε διεθνής υδάτινος διάδρομος και δεν υπήρχε καμιά λογική δικαιολογία για την εκεί πραγματοποίηση μια «επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Αλλά σε απλή λαϊκή γλώσσα οι ΗΠΑ απλώς αποφάσισαν να προκαλέσουν την Ρωσία στέλνοντας  το McCampbell να ουρήσει στον κόλπο για να μαρκάρει (όπως σκύλοι και γάτοι) την επικράτειά του.
*Σημ: Για την ανθεκτικότητα της συσπείρωσης των Ευρωπαίων και τις συνέπιες για το ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης, ισχυρές αμφιβολίες δικαιολογούν οι πρόσφατες  σχετικές δηλώσεις και αρθρογραφία του Γερμανού υπουργού Αμύνης κ. Μάας.

2 σχόλια:

  1. What Nuclear War Would Look Like From Bill Perry (HBO)
    Published on Mar 21, 2017

    As Secretary of Defense under President Clinton, Bill Perry has spent most of his life watching the world prepare for nuclear war. And given the current political climate, he thinks the world isn’t nearly as scared as it should be.

    Since the dawn of the nuclear age in the 1940s, most of the worlds nuclear capability was split between the U.S. and Russia. The umbrella of American protection meant that its allies didn’t have to develop nukes of their own.

    But that appears to be changing.

    President Donald Trump has been less hawkish about standing up to Russia. Now, European Union is reportedly considering a nuclear deterrent of its own. During the first week of March — after reports came out that as he left office, President Barack Obama warned Trump that North Korea would be “the most urgent” problem — North Korea fired four missiles that landed just 200 miles from Japan.

    All of this has experts, including Perry, worried about an era of renewed nuclear threat from jittery states and rogue actors. Perry often talks about his nightmare scenario: a small amount of enriched uranium falling into the hands of a terrorist group.

    “I think of all of the nuclear catastrophes that could happen, this is the most probable,” the 89-year-old said. “I think, I would say, there’s probably an even chance, this would happen sometime in the next 10 years.”

    https://www.youtube.com/watch?v=VUBY6bMZn8w

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. William Perry
      https://en.wikipedia.org/wiki/William_Perry

      Secretary of Defense
      February 3, 1994 – January 23, 1997

      Perry adopted "preventive defense" as his guide to national security policy in the post-Cold War world.[7][20][21] During the Cold War the United States had relied on deterrence rather than prevention as the central principle of its security strategy. Perry outlined three basic tenets of a preventive strategy: keep threats from emerging; deter those that actually emerged; and if prevention and deterrence failed, defeat the threat with military force.[22] In practical terms this strategy relied on threat reduction programs (reducing the nuclear complex of the former Soviet Union), counter-proliferation efforts, the NATO Partnership for Peace and expansion of the alliance, and the maintenance of military forces and weapon systems ready to fight if necessary. To carry out this strategy, Perry thought it necessary to maintain a modern, ready military force, capable of fighting two major regional wars at the same time.[23]

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.