11/12/18

Υφυπέξ ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ: Ιδανικός εταίρος για τις ΗΠΑ η Ελλάδα

«Έχουμε λάβει μια στρατηγική απόφαση ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε σταθερότητα και ευημερία σε αυτή την πολύπλοκη περιοχή» είπε ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του 20ού επενδυτικού φόρουμ για την Ελλάδα της Capital Link, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Στην ομιλία του ο Μάθιου Πάλμερ χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη φετινή χρονιά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για να σημειώσει ότι έχοντας εργαστεί για ένα μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του στα θέματα ΗΠΑ-Ελλάδας, δεν έχει δει ποτέ μια ισχυρότερη και περισσότερο ζωντανή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερο σύμβολο των αυξανόμενων οικονομικών και διαπροσωπικών σχέσεών μας από τη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου είχα το προνόμιο να συμμετέχω ως μέλος μιας μεγάλης, υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ» τόνισε.
Ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τους βασικούς στόχους όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία και την επιθυμία τους να διατηρήσουμε αυτές τις χώρες αγκυροβολημένες στους δυτικούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πρόσθεσε ακόμη πως η Ελλάδα συμμερίζεται την ανησυχία των ΗΠΑ για τη θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
«Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο βλέπουμε την Ελλάδα όχι απλά ως αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά ως πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, βασικό εταίρο με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ενεργειακή εικόνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» συμπλήρωσε. Ωστόσο, χαρακτήρισε βασική συνιστώσα αυτού, την ολοκλήρωση της συμφωνίας Πρεσπών και τις ευκαιρίες που θα ανοίξει.
Αναφερόμενος στην αυξανόμενη αμυντική σχέση των δύο χωρών, είπε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ως σύμβολο της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και έφερε ως παραδείγματα την εναλλαγή αεροσκαφών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης, στη μεγιστοποίηση της χρήσης του κόλπου της Σούδας κ.α., που δείχνουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος.
«Η πρόσφατη άφιξη των στρατευμάτων και των ελικοπτέρων μας στο Στεφανοβίκειο είναι ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα. Όχι μόνο οι τοπικές κοινότητες ωφελούνται οικονομικά από την προσωρινή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά και αυτές οι εναλλαγές δημιουργούν, επίσης, την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ασκήσεις μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε κοινές δυνατότητες για αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών μας και για περιφερειακή σταθερότητα».
Έκανε ειδική μνεία στα ενεργειακά, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού ΤΑΠ, το πρότζεκτ στην Αλεξανδρούπολη, τις κοινές γεωτρήσεις ΕΧΧΟΝ-Total ανοιχτά της Κρήτης και τις δραστηριότητες της Energean. Επίσης, για σενάρια που αφορούν την ανάπτυξη αιολικών, ηλιακών και άλλων ανανεώσιμων πηγών, όπου η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά δυναμικά και όπου υπάρχει μεγάλη αμερικανική τεχνογνωσία και τεχνολογία, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες.
Μίλησε ακόμα για τις ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο, σημειώνοντας πως αμερικανικές εταιρείες εξετάζουν προσεκτικά τις ευκαιρίες στην Ελλάδα και το κάνουν με την πολύ ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.Ωστόσο, ο Μάθιου Πάλμερ υπογράμμισε ότι οι επενδυτές πρόκειται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις με βάση την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποδείξει ότι μπορεί να απομακρύνει τα εμπόδια στις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κινητοποιήσουμε τα μέσα και τους πόρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να στηρίξουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διευκολύνει περαιτέρω το εμπόριο και τις επενδύσεις. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τις κυβερνητικές πολιτικές και αποφάσεις. Όπως γνωρίζει το ακροατήριο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα καθοριστεί σημαντικά από τα μηνύματα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές» εκτίμησε.
Το θέμα αυτό, είπε ο κ. Πάλμερ, θα εγερθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου (που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον) και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να δώσουμε θετική προβολή στις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα, αλλά και να συζητήσουμε ειλικρινά και άμεσα σχετικά με τους τομείς όπου οι Αμερικανοί και άλλοι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν σαφήνεια σχετικά με την κυβερνητική πολιτική».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, την οποία χαρακτήρισε πυλώνα στη διμερή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας, ενώ μίλησε και για τον στρατηγικό διάλογο.
«Υπάρχουν πολλά για να μας κάνουν να ελπίζουμε και εάν υπήρχε ποτέ μία εποχή για να επενδύσουμε στην Ελλάδα - στα μέτωπα της οικονομίας, της πολιτικής, της ασφάλειας και των προσώπων - αυτή η στιγμή είναι τώρα. Και έτσι, στο πλαίσιο αυτό, προσεγγίζουμε τον Στρατηγικό Διάλογο μας με την Ελλάδα την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για εμβάθυνση και εξειδίκευση στη σχέση μας».
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Μάλλον για εταίρα την έχετε στο μυαλό σας αμερικανάκια, κι αυτό θα σας στοιχίσει γιατί δεν θέλετε ειλικρινή φιλία και συνεργασία! Τα θέλετε όλα! Η απληστία είναι θανάσιμο αμάρτημα για όλους! Ως "εταίροι" σεβαστείτε την γνώμη μας και προσπαθήστε να σεβαστείτε την χώρα μας και όσα πρεσβεύει...κλο για πετρέλαια μιλάτε, για την Exxon, για στρστηγική, για το ένα, για το άλλο! Οι Έλληνες έχετε σκεφτεί πως χρειάζονται ηρεμία και γαλξνη! Να απολαύσουμε όσα μας χάρισε Ο Καλός Θεούλης! Τις θάλασσες, τα ψάρια μας, το κρασάκι, το ούζο Μυτιλήνης, τον ήλιο, ναι τον ήλιο, τις οικογένειές μας...ηρεμήστε λίγο κύριοι, μην σπρώχνεστε, και μην σπρώχνετε, ηρεμήστε! Εμείς οι φίλοι σας έχουμε άλλες προτεραιότητες αυτήν την στιγμή! Όχι την Exxon πάντως που θα μας δίνει τα φράγκα, να τα δίνουμε στην Γερμανία να της τα παίρνουν οι black rocks! Δηλαδή όλα εσείς! ΟΛΑ! Τι είπαμε στην αρχή ότι είναι η απληστία? Αμάρτημα και μάλιστα θανάσιμο...εεεε από την κυβέρνηση ακούει καμείς??? Εεεεερ από την αντιπολίτευση, Κούληηηηηηηηηη ακούει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίστε να πίνετε ούζο Μυτιλήνης και αφήστε τα παιδιά σας να γυρίζουν τις ρύμες και οδούς του κόσμου.Και τι είναι αυτοί που περιπλανώνται στους δρόμους και τα σοκάκια:αλήτες.
      Κάνατε την νεολαία της Ελλάδος λοιπόν, αλήτες ( και μάλιστα σε ξένους τόπους και χωριά).
      Για να απολαμβάνετε εσείς τον Ελληνικό ήλιο (τι ύβρις!Θέε μου,με την αρχαιοελληνική έννοια).Η μετανάστες τι απολαμβάνουν; το αγγλικό σκοτάδι.
      Ψάρια εσείς;κατεψυγμένο λίπος οι ξενιτεμένοι μας στην Γερμανία,στα χωριά της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
      Κάπως έτσι κατέληξαν τα κορίτσια της Ρωσσίας και της Ουκρανίας και όλης της Ανατολικής Ευρώπης να γίνουν πόρνες μέχρι στην Ινδία και το Μπαγκλαντές.
      Αυτά που λέτε είναι εγωισμός,αλαζονεία και τελικά Ύβρις.Πρέπει να ξέρετε μετά την ύβριν ακολουθεί η νέμεσις (εκδίκηση των θεών) και την τίσιν (την συντριβή του υβριστή).

      Διαγραφή
    2. Χαχα δηλαδή εσείς τι προτείνετε? Να μην χαιρόμαστε τον ήλιο, να μεταναστεύσουμε στην Νορβηγία που δεν έχει ήλιο? Ούτε ουζάκι ( προσωπικά δεν πίνω) μελιστάλαξτο παραγωγής μας? Να μην χαιρόμαστε τα αγαθά της Πατρίδας μας! Το μέλι, τα ψάρια μας, το λάδι μας? Χαχα τι θέλετε να τρώμε κουακερ? Κι όχι από στάρι μας? Χαχα! Το καλύτερο όμως! Θέλετε να τρέξουμε να δώσουμε τους υδρογονάνθρακες στην Exxon? Εκτός από το να σχολιάζετε και να με τρομοκρατείτε με την Νέμεσις, έχετε την χαρά να μου απαντήσετε, διότι ξέρετε υπάρχει στο κάθετι που λέει κάποιος και ο αντίλογος έτσι για να λέμε κάτι αλλά και να λέμε κάτι με επιχείρημα! Εσείς αγαπητέ φίλε ή φίλη γιατί δεν γνωρίζω φιλη/η το φύλο σου για να σε προσφωνησω σωστά λόγω της ανωνυμίας σου! Το να χαίρεσαι την ζωή δεν σημαίνει πως δεν είσαι εργατικός, το να απολαμβάνεις τον ήλιο της χώρας σου δεν σημαίνει πως μίλησα για μετανάστες...μην συμπεραίνεις αυθαίρετα ότι σου κατέβει! Έγραψες ένα σχόλιο κάτι να πεις! Εγώ σε ρωτώ ρητά: θές να σου αντλήσει η Exxon ή όποια Exxon στα αλίπεδα σου τους υδρογονάνθρακες της Πατρίδας και γιατί! Πόσα θα πάρεις και αυτά που θα πάρεις θα στα πάρουν για το χρέος? Θα ευημερίσει η χώρα σου μ αυτά τα πλούτη και πως? Απάντησε απτά με στοιχεία κι άσε τα φούμαρα που σχολιάζεις άλλα αντ άλλβν! Διέκρινε την ειρωνία στο σχόλιο μου και το δεύτερο πληθυτικό πρόσωπο που χρησιμοποιις δείχνει να φταίνε οι άλλοι για τον κόσμο που ζεις! Τι σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο τέλειος? Θα ήθελες να μας πεις? Περιμένω...
      Την καλησπέρα μου!
      ***Σας παρακαλώ εκτός από το ότι με προσβάλλετε λέγοντάς με υβριστή πείτε στους θεούς επειδή γνωρίζεστε επειδή ως αλάθητος και τέλειος ζείτε στον κόσμο τους ( ωιμέ)που μένω, μην κουραστούν να με βρούν για να με συντρίψουν ως υβριστή... ω θεοί του Ολύμπου!! Μα τα χίλια τοτεμ!!💡💡💡

      Διαγραφή
  2. Μια Γουατεμαλα ή Ονδουρα ονειρευονται οι κυριοι αυτοι. Με κρατη-ειδικες περιοχες εντος του κρατους (με μηδενικη φορολογηση και μεροκαματα που ισα να διατηρεισαι στη ζωη (το εχουν προτεινει και το εφαρμοζουν εκει στην κεντρικη Αμερικη !). Μιλαμε για τα υστερα του κοσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.