7/12/18

Το δημοκρατικό «δικαίωμα» στον εκβιασμό

Ρώτησαν, το 1972, τον πρωθυπουργό της Κίνας  Τσου Εν Λάι, την εποχή που Γ.Γ. του ΚΚΚ ήταν ο Μάο Τσε Τουγκ, ποια ήταν η γνώμη του για την Γαλλική Επανάσταση. «Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε», ήταν η απάντησή του, σχεδόν 200 χρόνια από το ξέσπασμά της. Είχε δίκιο. Γιατί η Γαλλική Επανάσταση αποτέλεσε τη μήτρα πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων όχι μόνο της Δύσης αλλά όλου του κόσμου. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης θεωρητικά θα έπρεπε να σημάνει το τέλος ενός κύκλου της ιστορίας που ξεκίνησε με αγνές προθέσεις το 1789 και, αφού εξελίχθηκε σε διάφορες μορφές κατέληξε στην ιδεολογική ήττα του «διαλεκτικού υλισμού» και την επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι όμως έτσι;
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στις εκλογές για τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι παρατάξεις που υποστήριζαν λιγότερο ή περισσότερο το κομμουνιστικό σύστημα διακυβέρνησης έλαβαν αθροιστικά το 45% των ψήφων. Μήπως λοιπόν οι κοινωνικές επαναστάσεις είναι απλά σε ύφεση μέχρι την τελική μάχη για τον σοσιαλισμό;
Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποια είναι τα μόνιμα αιτήματα των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις τους: α) προσλήψεις, β) υψηλότερες αμοιβές, γ) λιγότερες ώρες εργασίας. Όποιο εγχειρίδιο κομμουνισμού και αν ανοίξετε, δεν πρόκειται να βρείτε αυτού του είδους τις διεκδικήσεις ως δρόμο προς τον μετασχηματισμό μιας κοινωνίας σε σοσιαλιστική. Τέτοια αιτήματα είναι καθαρά καπιταλιστικά. Ευνοημένοι σε ένα ελεύθερο «αστικό» κράτος είναι όσοι έχουν ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι οι μόνοι. Από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ μέχρι τους συνδικαλιστές των ΟΤΑ βλέπουμε την ίδια ιστορία. Αριστερή ιδεολογία, καπιταλιστικά αιτήματα. Αυτός ονομάζεται Δικαιωματισμός.

Για τη συνέχεια MArketnews

3 σχόλια:

  1. Το ΔΝΤ πήγε να αλλάξει τα πράγματα, αλλά οι πολιτικοί ακόμα και με το πιστόλι της χρεωκοπίας στο κεφάλι δεν άλλαξαν τίποτα, πχ απλοποίηση φορολογίας, ευκολότερη δημιουργία επιχειρήσεων, επιτάχυνση απόδοσης δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννοείται,γι' αυτό υποκινούσαν τους αγράμματους και την πλέμπα εναντίον της Τρόϊκας,των Γερμανών,των τραπεζιτών,αυτών που θα πάρουν τα σπίτια μας κτλ.Αν σκεφθούμε πως παρήχθηκαν αυτές οι συνομοσιολογικές μπούρδες κααι ποιοί τις διακινούσαν,θα καταλάβουμε ότι έγινε νας τεράστιος αγώνας να αφιονιστεί ο λαός.
    Τα κατάφεραν,δεν άλλαξε τίποτα.
    Αυτός ο τόπος βγάζει μεγάλους παίκτες,απατεώνες,ψεύτες,δωρολήπτες,κλέφτες ...

    Όμως, ας σκεφθούν οι ηγέτιδες τάξεις και οι συμπολίτες μας ότι όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες•νέα έθνη και λαοί εμφανίζονται στη παγκόσμια σκηνή με τεράστια όρεξη για πρόοδο.Λαοί που δεν ορρωδούν προ ουδενός.
    Ας σκεφθεί αυτός ο λαός ότι κατά την πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας,εκατοντάδες λαοί,φυλές και εθνότητες έχουν εξαφανισθεί.Άλλοι τόσοι έχουν αφομοιωθεί σε άλλα έθνη.
    Βέβαια,θέλω ν ελπίζω τα ποιήματα του Ομήρου, τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και τόσων άλλων θα υπενθυμίζουν και ως οδοδείκτες θα δείχνουν πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.