23/12/18

STRATFOR : Τα καλά, τα κακά και τα... άσχημα της φυγής των ΗΠΑ από τη Συρία

Πώς θα επηρεάσει τα αμερικανικά συμφέροντα η απόφαση απόσυρσης των δυνάμεων από τη Συρία. Οι σχέσεις με τους Κούρδους και την Τουρκία και η στάση Ρωσίας-Ιράν. Τι σημαίνει για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως «συμμάχου».

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία. Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έλαβε την απόφαση παρά τις αντιρρήσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών που έλεγαν πως οι Αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να παραμείνουνστη χώρα (σ.σ.: οι διαφωνίες με τον αμερικανό πρόεδρο ως προς τις πολιτικές του για τη Συρία και αλλού, οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του Τζιμ Μάτις από την θέση του υπουργού Άμυνας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, αλλά και ανησυχία στους συμμάχους).
Η επιλογή του Τραμπ φαίνεται τελική, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που εξέτασε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αποχώρησης. Στις αρχές του 2018, ο Τραμπ φέρεται να έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να ξεκινήσει τον σχεδιασμό μιας εξόδου, όμως πείστηκε περί του αντιθέτου από τους συμβούλους του. Αντί να προετοιμάσουν οι αποχώρηση, οι ΗΠΑ διεύρυναν τους στόχους τους στη Συρία ώστε να περιλαμβάνουν μια επ’ αόριστον παραμονή και μια ανανεωμένη στρατηγική επικέντρωση στην αντιμετώπιση της Ιρανικής παρουσίας εκεί.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.