10/5/19

Τραβά το σχοινί ο Ερντογάν: Δεσμεύει θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο για ασκήσεις με πυρά

Ο Ερντογάν δεν δείχνει να πτοείται από το «χαστούκι» της ΕΕ και την πιθανή επιβολή μέτρων απέναντι στην Άγκυρα και προχωρά τον ενεργειακό σχεδιασμό του «Πορθητή», ενώ παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας πραγματοποιεί ασκήσεις.



Επιμένει στις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά η Τουρκία, μία ημέρα μετά το ευρωπαϊκό «χαστούκι» απέναντι στις ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσω του υδρογραφικού σταθμού της Αττάλειας, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια των νησιών της Μεγίστης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η υπ’ αρίθμ. 619 Navtex εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της Άγκυρας να αυξήσει τις πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εβδομάδα μετά την οδηγία προς ναυτιλλομένους με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τον «Πορθητή».

Αναλυτικά η Navtex:

TURNHOS N/W : 0600/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-05-2019 17:19)TURNHOS N/W : 0600/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 10-11 MAY 19 FROM 0800Z TO 1000Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N – 028 44.00 E
36 02.40 N – 029 20.60 E
36 04.37 N – 029 23.12 E
35 58.80 N – 029 38.05 E
35 03.00 N – 029 38.00 E
35 30.00 N – 028 10.00 E
CAUTION ADVISED.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih ετοιμάζεται για υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει πράξη την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προ δύο ημερών, πως θα σταλεί στην κυπριακή ΑΟΖ και το δεύτερο γεωτρύπανο που διαθέτει η Τουρκία.

Η αποτύπωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε χάρτη όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι απόψεις της Άγκυρας όσον αφορά την έκταση της υφαλοκρηπίδας της, που φτάνει έως τα νερά νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Τα όρια της τουρκικής ζώνης παρεισφρέουν κυρίως στα οικόπεδα 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στον χάρτη εικονίζεται επίσης το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο αναμένεται να διεξαγάγει έρευνες στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9 και 13.

Επιμένει ο Ερντογάν παρά το ευρωπαϊκό «χαστούκι»

Συνεχίζει τον... χαβά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά το «τείχος προστασίας» που ύψωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ρουμανίας. «Ούτε εμπάργκο, ούτε δασμοί, ούτε κυρώσεις με φοβίζουν», διεμήνύει ο Τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ, που εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, ως απάντηση στην συνεχιζόμενη τουρκική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δήλωση του προέδρου της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την προσέλευσή του στη συνάντηση, ότι «στο θέµα της τουρκικής προκλητικότητας είµαι Κύπριος», έδωσε τον τόνο και στη συζήτηση µεταξύ των 27 επικεφαλής των κρατών-µελών που συγκρότησαν ισχυρό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία.

«Είµαστε ενωµένοι στο πλευρό της Κύπρου. Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώµατα των κρατών-µελών της ΕΕ. Θα παρακολουθήσουµε από κοντά τις εξελίξεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσωπώντας τους ηγέτες.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως για μια ακόμα φορά, κτά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, Ελλάδα και Κύπρος λειτούργησαν ενωμένες και κατάφεραν μια σημαντική νίκη. Τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσαν στους ομολόγους τους τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης, άφησε να εννοηθεί πως άσκησε πιέσεις προς την κατεύθυνση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Οπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, απώτερος στόχος των µέτρων θα πρέπει να είναι ο τερµατισµός των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω µια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιµάκωση. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες µε το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μίλησε µάλιστα για «µια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία µετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

3 σχόλια:

  1. Με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια λέει ο λαός μας !! Η ΕΕ και ο Γιούνκερ μόνο λόγια, έργα θέλουμε, πράξεις πως να το πω !! Η Τουρκία χεστηκε απ αυτά! !! Εδώ δεν λογαριάζει - φαινομενικά - τους Αμερικανούς , τον Γιουνκερ θα φοβηθεί ;
    Η Τουρκία θέλει ένα καλό μάθημα από κάποιον με γόνατα και τότε θα δείξει αν έχει γόνατα ο Ερτογαν ή όχι! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ερτογαν ...θα σωσει την Ελλαδα....θα.σουταρει το καζανι της αφασιας εδω..ολες τις κατσαρολες...κι ολες τις ψευτοδικαιολογιες απραξιας.Θα μας βαλει στο διλημμα το καθοριστικο...η τσακιζεσαι και σηκωνεσαι απ την καρεκλα σε ολα...η πας στα θυμαρακια...Νομιζω θα σηκωθουμε αρον αρον ολοι...Θαλεγα οτι ...αργει κιολας...Λυκος....λυκος...λυκος στα ψεμματα...εγινε ...χα χα...πλακα ειναι.Ομως μια μερα θαρθει ο λυκος πραγματικα...και δεν θαναι πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φοβάμαι ότι ο Σουλτάνος θα δώσει το καλοκαίρι την καλύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα να αναβάλλει τις εθνικές εκλογές για εθνικούς λόγους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.