28/5/19

Σε αυτό το όπλο επενδύουν στην Τουρκία - Αερομαχίες χωρίς πιλότους στο Αιγαίο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γαμπρός του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ κατόρθωσαν να στήσουν μια εγχώρια βιομηχανία παραγωγής UAV και drones, που πλέον ακμάζει, καθώς τα προϊόντα της δεν είναι απλώς αποτελεσματικά, αλλά και εξαγώγιμα.



Τους τελευταίους μήνες οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ παρατηρούν με ενδιαφέρον μια αλλαγή τακτικής από πλευράς των Τούρκων στο Αιγαίο.
Από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας, δεν απογειώνονται πια μόνο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ηλεκτρονικού πολέμου), τύπου CN-235, για να καταγράψουν τις ελληνικές κινήσεις στο αρχιπέλαγος, αλλά ολοένα και περισσότερα UAVs (μη επανδρωμένα αερο-οχήματα είναι ο δύσχρηστος ελληνικός όρος), που πραγματοποιούν επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR), με άλλα λόγια κατασκοπείας.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι τα UAVs που χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο από την Τουρκία είναι κατά κύριο λόγο των τύπων ANKA B και BAYRAKTAR TB2, τα οποία δεν είναι οπλισμένα, αλλά περιορίζονται σε επιχειρήσεις επιτήρησης καθώς και συνθετικής απεικόνισης των στόχων (SAR).

Ξέρουν, επίσης, ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν UAVs αλλά και μικρότερα drones, προκειμένου να διεξαγάγουν συνδυασμένες επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ως εκ τούτου, στην Αθήνα υπάρχει πλήρης επίγνωση ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, η Aγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει UAVs τα οποία ήδη έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Πριν από λίγες εβδομάδες η ιστοσελίδα theintercept.com, σε ένα εκτενές και πληρέστατο ρεπορτάζ παρουσίασε την ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γαμπρός του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ κατόρθωσαν να στήσουν μια εγχώρια βιομηχανία παραγωγής UAV και drones, που πλέον ακμάζει, καθώς τα προϊόντα της δεν είναι απλώς αποτελεσματικά, αλλά και εξαγώγιμα. Στον αντίποδα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», η Ελλάδα έχει αποδυθεί σε πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να μη χάσει οριστικά την τεχνολογική κούρσα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, το ελληνικό πρόβλημα δεν περιορίζεται στην απουσία σύγχρονων μέσων (το οπλοστάσιο περιορίζεται σε 17 UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ της Πολεμικής Αεροπορίας και 14 SPERWER του Στρατού Ξηράς).

Το βασικό πρόβλημα, όπως αναφέρουν, είναι η σχεδόν καθολική απουσία ενός δόγματος ISR, στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν και νέα μέσα.

Τα ελληνικά UAVs διαθέτουν μόνο κάμερα ημέρας και υπέρυθρη κάμερα, τη στιγμή που τα τουρκικά ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR TB2 αξιοποιούνται σε επιχειρήσεις συνθετικής απεικόνισης των στόχων και GMTI, δηλαδή την ιχνηλασία και την παρακολούθηση στόχων στη στεριά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αντίθεση προς τη χρήση αυτή, τα ελληνικά UAVs χρησιμοποιούνται περίπου σαν drones σε... γάμους. Τα κενά σε επιχειρήσεις αυτού του τύπου επιθυμεί να καλύψει η Αθήνα με τα αμερικανικά MQ-9 Reaper, δύο εκ των οποίων σταθμεύουν στη Λάρισα. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», η χώρα μας έχει εξασφαλίσει πόρους προκειμένου να επεκτείνει το καθεστώς υπενοικίασης των δύο UAVs που βρίσκονται στη Λάρισα, ώστε αυτά να επιχειρήσουν για λογαριασμό της Π.Α. και, εφόσον οι απαιτούμενοι πόροι εξευρεθούν, να αποκτηθούν.

Η πραγματικά τεράστια αυτονομία του συγκεκριμένου τύπου UAV (27 έως 34 ώρες) θα μπορούσε να παράσχει στην Ελλάδα καθαρή εικόνα ακόμη και του πλέον απόμακρου θεάτρου επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας έχει, επίσης, συμφωνήσει με το Ισραήλ για την τριετή ενοικίαση επτά UAVs τύπου Heron, έναντι 35,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ISR στο Αιγαίο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έχει ακόμη προχωρήσει, για λόγους οι οποίοι δεν είναι σε γενικές γραμμές καθαροί. Δεδομένου, πάντως, ότι η Ελλάδα διανύει προεκλογική περίοδο, είναι πιθανόν η ολοκλήρωση της συμφωνίας να καθυστερήσει κι άλλο. Προς το παρόν, όσα Heron εποπτεύουν στο Αιγαίο ανήκουν στον Frontex, στο πλαίσιο της επιχείρησης παρακολούθησης των προσφυγικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης για την κάλυψη μιας υπαρκτής ανάγκης, στην Ελλάδα υπάρχει προβληματισμός για το αν και το πώς θα μπορούσε να εμπλακεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών. Προ περίπου 40 ετών η ΕΑΒ ανέπτυξε τα πρώτα τέτοιου τύπου μη επανδρωμένα αερο-οχήματα, τα ΠΗΓΑΣΟΣ Ι. Επίσης, μηχανικοί της συμμετείχαν στη δημιουργία του ουραίου τμήματος της ατράκτου του πρωτότυπου UAV με την ονομασία nEUROn, που αναπτύχθηκε τελικά από τη γαλλική Dassault.

Υποχρηματοδότηση

Το πρόγραμμα nEUROn, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Ελβετία, ξεκίνησε το 2003, με το πρωτότυπο να πετάει το 2006 και την πρώτη δοκιμαστική πτήση να πραγματοποιείται το 2012. Από τότε, έχει κάνει περισσότερες από 100 δοκιμαστικές πτήσεις και το 2015 έγινε η πρώτη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλου βάρους 250 κιλών.

Η κρίση υποχρηματοδότησης της ΕΑΒ και οι πραγματικές συνθήκες καθημερινής έντασης στο Αιγαίο πιέζουν την Αθήνα για μια γρήγορη λύση, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι αξιωματικοί, εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι, που εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει άμεσα το άλμα όχι στο μαχητικό πέμπτης γενιάς, αλλά στα Battle UAVs, δηλαδή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρουν οπλισμό και μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και αμιγώς πολεμικές επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι, σε λίγες δεκαετίες, το πολύ χαμηλό κόστος σε χρήματα, αλλά και σε ζωές, που συνεπάγεται η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων θα καταστήσει τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών ασύμφορη.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

7 σχόλια:

  1. Δεν προκαμε η ΕΑΒ τους Τουρκους !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΟΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΟ nEUROn, ΑΝΕΠΑΝΔΡΩΤΟ, ΑΝΑΛΛΩΣΙΜΟ, ΥΠΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, ΥΠΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΑΒ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΒΛΗΜΑΤΑ/ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ nEUROn ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΑΒ. ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ONBOARD ΕΥΦΥΕΙΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Γιαννίτση, μια σύντομη επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Ντασώ:
      https://www.dassault-aviation.com/en/defense/neuron/introduction/
      Φτάνει για να καταλάβει κανείς πως το Neuron, είναι πρόγραμμα επίδειξης και απόκτησης τεχνογνωσίας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για μαζική παραγωγή και να σας πω και το λόγο... Γιατί κανείς Ευρωπαίος δεν επείγεται να δώσει λεφτά για τέτοια πράγματα... Παντού κοιτάζουν να κόψουν από την άμυνα, γιατί κανείς δεν έχει την Τουρκία δίπλα. Η Ελλάδα, να είχε θέληση, θα ανέπτυσσε τα δικά της, όπως έκανε η Τουρκία και θα έδινε δουλειά στην EAB, αντί να πηγαίνει για κλείσιμο, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Καμμένος. Αλλά πού λεφτά για τέτοια, όταν έχουμε να δώσουμε προεκλογικά υπερπλεονάσματα ή να διορίσουμε αγροφύλακες...

      Διαγραφή
  3. Η Ελλάδα, επειδή έχει μεγαλύτερο αντίπαλο, θα έπρεπε να ήταν αυτή που να πρωτοπορεί αναζητώντας "έξυπνες" λύσεις. Δυστυχώς συμβαίνει πάντα το αντίθετο. Η Τουρκία, διαχρονικά, έχει αποδείξει πως "χτυπάει στα σίγουρα". Στην Κύπρο χτύπησε εν μέσω πραξικοπήματος, ενώ ετοιμαζόταν 10 χρόνια πριν. Στα Ίμια, επίσης χτύπησε όταν η Ελλάδα είχε αδρανήσει εξοπλιστικά και είχε πρωθυπουργό λίγων ημερών, το Σημίτη. Η Τουρκία από το 2010, παρά τα οικονομικά προβλήματα, έχει επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου εξοπλιστικό οργασμό, που είναι στοχευμένος, για να εξουδετερώσει κάθε προηγούμενο ελληνικό πλεονέκτημα. Οπότε, αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει σοβαρά τους Έλληνες πολιτικούς, γιατί η Τουρκία το κάνει σε καιρούς που τα λεφτά δεν της περισσεύουν. Και η λογική λέει πως το κάνει, γιατί το βλέπει ως επένδυση. Βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για να πάρει σε πολιτική διαπραγμάτευση, αυτά που θέλει από το 74, είτε με πόλεμο είτε ακόμα καλύτερα, με την απειλή βίας. Η Ελλάδα δείχνει σε κάθε εξωτερικό παρατηρητή, να ζει μέρες 1453. Εξοπλιστικά κρατιέται ακόμα από τις παραγγελίες Τζοχατζόπουλου. Η Τουρκία ξαφνικά σπεύδει να κλείσει και τη μεγάλη "τρύπα" που είχε, την αεράμυνά της και πέρισυ, νομίζω ο Τσαβούσογλου, είχε επισκεφθεί τα ναυπηγεία (Γκιολτσούκ;) που κατασκευάζονται τα τουρκικά U214, ζητώντας να έρθει το πρόγραμμα 5 χρόνια μπροστα, γιατί η Τουρκία "επείγεται" να έχει U214 περί το 2022. To γράφω, γιατί το U214 διαφημίζεται στον ελληνικό τύπο ως το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας. Στο μεταξύ, έχουν ναυπηγήσει πλειάδα νέων πλοίων, ενώ οι πιο σύγχρονες ελληνικές φρεγάτες είναι της δεκαετίας του 1990. Ταυτόχρονα, αγόρασαν ρωσικά αντιαρματικά, μεγαλύτερης εμβέλειας απο τα αντίστοιχα ελληνικά και αμερικανικά που χτυπούν την οροφή ενός άρματος, ενώ ταυτόχρονα τοποθετούν στα παλιά και νέα άρματά τους, ενεργή θωράκιση. Αυτά περιγράφουν το πώς θα ανατρέψουν το άλλο περίφημο ελληνικό πλεονέκτημα, στον Έβρο, των Leopard και Αpache. Σημείωση πως τα ιταλικα ελικόπτερα φέρουν και πυραύλους αέρος-αέρος, που τα Apache δε φέρουν. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης, είχε γράψει σε πολύ καλύτερες εποχές, τη θέση της Ελλάδας. Από τότε έχει επιδεινωθεί δραματικά. Την ίδια ώρα, η απειλουμενη Ελλάδα (από 1 αμφισβητούμενο νησί το 1996, φτάσαμε στα 157), έχει μικρότερη θητεία από την Τουρκία. Επίσης, δεν έχει ούτε δίκτυο ραντάρ ούτε κατάλληλο αντίδοτο, για το F35 (αν τελικά το πάρει η Τουρκία). H κατάσταση, θυμίζει 1910, όταν το υπερμοντέρνο θωρηκτό Αβέρωφ εκείνη την εποχη, είχε αγοραστεί από την Ελλάδα και κέρδισε σχεδόν μόνο του το Αιγαίο, απέναντι σε προηγούμενης γενιάς, παλιά τουρκικά πλοία.

    Υπάρχουν κράτη, όπως το Ισραήλ, που έχουν αποφασίσει πως θα υπάρχουν ο κόσμος να χαλάσει και υπάρχουν και κράτη όπως η Ελλάδα, που τα αφήνουν όλα στην τύχη, χάνουν πάντα ηρωικά και πάντα μετά φταίνε οι "ξένοι". Η Ελλάδα, έχοντας χάσει το εξοπλιστικό τρένο της πάλαι ποτέ "ισορροπίας", θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε έξυπνες λύσεις και σε όπλα ικανά όχι να "νικήσουν" σε συμβατικό πόλεμο, αλλά να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία. Οι ανθρώπινες απώλειες αντέχονται από την Τουρκία. Η καλύτερη αποτροπή πια, είναι να γνωρίζει η Τουρκία, πως θα ισοπεδωθεί η βιομηχανία της σε περίπτωση πολέμου. Επίσης η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εκμεταλλευτεί τα νησιά ως εκτοξευτές πυραύλων, πράγμα που το έχει κάνει σε πολύ μικρό βαθμό, ακριβώς γιατί βρίσκεται ακόμα σε νοοτροπία πολέμου Βιετνάμ.

    Η αδιαφορία των πολιτικών, που βρήκαν 800 εκ για "13η σύνταξη", αλλά δε βρίσκουν ούτε 200 εκ. για αναβάθμιση 4 φρεγατών από το 2005, έχει λογική εξήγηση αυτό που είχε ο Κοτζιάς το θάρρος να πει. Γιατί να πετάς λεφτά σε όπλα, όταν θα πας σε "Πρέσπες στο Αιγαίο", με τη μία ή άλλη πρόφαση... Kαι το εξοπλιστικό χάσμα θα μεγαλώσει τόσο, που ΔΙΚΑΙΩΣ οι πολιτικοί θα λένε "τι να κάνουμε, προτιμάτε πόλεμο;". Δυστυχως, ο κατευνασμός, δεν έφερε ποτέ νίκη. Κερδίζει χρόνο. Η Βρετανία κέρδισε χρόνο προετοιμαζόμενη καλύτερα για πόλεμο με το Χίτλερ. Στα ελληνοτουρκικά συμβαίνει το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολυτα σωστα κ.Ουρακολουμ.
      Η κλεπτοκατια αλλαξε το μοντελο σε παρασιτισμο....οπως κανει η ιδια για να ζησει. Ετσι κανεις δεν την πιεζει ...ουτε για αλλαγη...!! Εκανε τον κοσμο και μικροκλεφτη.Συνενοχο δηλ. Ξεφτιλισε καθε τι που πρεπει ναχει μια χωρα. Το σερβιρε κι αυτο στον κοσμο...σαν πρωτο των πρωτων.Ετσι καμμια πιεση δεν εχει σοβαρη.Κι ετσι θα παει στον ..πολεμο...χωρις αυτοσυντηριση....Σε μια πλατεια καλη σχετικα...ξοδευουν λεφτα ...για νεα !!! Το ζητα κι ο κοσμος !!! Αλλα θεωρουν αυτο πιο σημαντικο ..απ εξοδα για αυτοαμυνα !!!! Τελικα θα εχουν οι Τουρκοι καινουρια ...πλατεια τζαμπα...κι οι δικοι μας οι παρανοικοι ...μαρμαρο στον ταφο...

      Διαγραφή
  4. Ειστε από του ελάχιστους ιστότοπους που πολλες φορες τα σχόλια έχουν το ίδιο Ή και περισσότερο ενδιαφέρον από την ανάρτηση.

    μπράβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρότι δεν επιθυμώ να υποβιβάσω τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας οφείλω να υπενθυμίσω τα πολλαπλά προβλήματα εξελίξεως (και χρήσεως) που αναφέρονται σχετικά με τα τουρκικά οπλικά προγράμματα. Εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό αλήθειας η θεώρηση ότι η 'άνθηση' της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί, κυρίως αλλά όχι πλήρως, αποτέλεσμα της κλοπής αλλά και εσκεμμένης παραχώρησης (αδεία, αν όχι κατόπιν παρότρυνσεως, ΗΠΑ) σχετικής τεχνολογίας από τους Ισραηλινούς. Εξ ου και αρκετά (όχι όλα, υπάρχουν και τα φυσιολογικά προβλήματα αναπτύξεως) από τα παρουσιαζόμενα προβλήματα, καθώς το διαζύγιο Ισραήλ-Τουρκίας επήλθε ... πρόωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.