28/5/19

Forbes : Η Αμερική αρχίζει να βλέπει της συνέπειες του λάθους της να βοηθήσει την Κίνα να ανέβει


Από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έως τον Ινδικό Ωκεανό και την αφρικανική ήπειρο, η Κίνα ανελίσσεται γρήγορα, απειλώντας τη μακρά κυριαρχία της Αμερικής.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δημιουργούν γεωπολιτικούς κινδύνους που αρχίζουν να εξαπλώνονται πέρα από το εμπόριο.
 
Η άνοδος της Κίνας δεν συνέβη κατά τύχη. Συνέβη συστηματικά, υπό την ευγενική χορηγία των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων, που επέτρεψαν στην Κίνα να ξεκινήσει να υλοποιεί τη μεγάλη στρατηγική της.
 
Αυτό σύμφωνα με μια πρόσφατη ειδική ανάλυση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές κυβερνήσεις, από τον Πρόεδρο Κλίντον μέχρι τον Πρόεδρο Ομπάμα, υποτίμησαν τις στρατηγικές προθέσεις της Κίνας σε πολλαπλά μέτωπα και έκαναν αισιόδοξες δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. 
Ενώ αυτοί οι Πρόεδροι έκαναν τόσο αισιόδοξες δηλώσεις για σχεδόν είκοσι χρόνια, η Κίνα εφάρμοζε μια μεγάλη στρατηγική υπό τον Xi Jinping: χρησιμοποίησε γεωοικονομικά εργαλεία για να εκβιάσει τους γείτονες της και άλλους, με πιο πρόσφατο την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη Ένας Δρόμος", παραβίασε τις διεθνείς εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, χειραγώγησε το νόμισμά της για να αποσπάσει εμπορικά οφέλη, απείλησε την Ταϊβάν, ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις για να απωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, δημιούργησε και στρατιωτικοποίησε τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου… και ανέπτυξε υπομονετικά και αυξητικά την εξουσία και επιρροή της με τον στρατηγικό στόχο να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κυρίαρχη δύναμη στην Ασία.

Για τη συνέχεια Capital

4 σχόλια:

  1. Το άρθρο αποδεικνύει οτι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στο νεοφιλελευθερισμό αλλά στον οικονομικό,φασισμό ! Δεν διαφέρει η λογικη τους απο την Κίνα ! Το ειχα γράψει και παλιότερα νεοφιλελευθερισμός δεν υπάρχει.Συμφεροντισμος ειναι.Αν παω να φτιάξω μια επιχείρηση που παράγει τσιπάκια με φάγανε λάχανο ... Τετοια ειναι η πίστη τους εις την ελεύθερα αγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσα λες είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Στην κατασκευή τσιπ τα ηνία τα έχουν πάρει οι Ταιβανέζοι και οι Νοτιοκορεάτες και δεν τους έφαγαν λάχανο. Το αντίθετο συνέβη. Τους υποστήριξαν.

      Διαγραφή
  2. Γιωργο...λες οι εταιριες στις χωρες που αναφερεις ..ναναι των....χωρων αυτων ?? Λες ?? Δηλ. ...η Σαμσουγκ...ειναι ...Κορεατικη ?? Λες ?? Η Νταιβου λες ?? Θυμασαι την χρεωκοπια τους προ πολλων ετων ?? Θυμασαι ποιος τις εσωσε και με τι λεφτα ?? Τοτε που ο τιγρης ηταν χαρτινος ?? Ποιος πηρε τις μετοχες ?? Θυμασαι τα πτωχευμενα ναυπηγεια το φαντασμα να χαθει η Κορεα ?? Η Ταιβαν....κλπ ...?? Θυμασαι τον ...Παρκ ?? Τον...δικτατωρα .δημοκρατη πουλεν της Μαμας ??? Κερδισε η ...Μαμα...δεν λεω...διπλα στην Κινα την ...τοτε αλλιως κι ετοιμη για μασες..Συν οι ιδιοκτησιες....συν τα φτηνα τοτε εργατικα...συν το γεωπολιτικο ...συν....συν οι τοκοι των δανειων δεκαδων δις...συν το πελατολογιο....συν τα οπλα πωλησεις...συν....συν.......ατελειωτα..Αν ειχαν συνορα με το Κογκο....θα σουλεγα εγω τωρα τι ...θαχαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει καμία σημασία η μετοχική σύνθεση της Σαμσουνγκ. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν ξέρουν πως παράγεται ο πλούτος Στην Ελλάδα φαντάζονται ότι οι τεχνολογικές οικονομικές υπερδυνάμεις κάνουν κάτι περίεργο. Ότι πχ ο πλούτος των ΗΠΑ προέρχεται από κάποιο παιχνίδι που παίζουν με τα πετρέλαια ή το Διεθνές τραπεζικό σύστημα με κάποιο τρόπο καθορίζει τις εξελίξεις κλπ. :

      1) Όλες οι εταιρίες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (μεταξύ των οποίων και Ιντελ) προέρχονται από εργαζόμενους στην Fairchild Semiconductor. Οι εργαζόμενοι αποχωρούσαν και έφτιαχναν πάρα δίπλα δικό τους μαγαζί. Η τεχνολογία βρίσκεται στο μυαλό των εργαζομένων και όχι των μετόχων.
      2) Η δημιουργία chip αποτελείται από 2 γενικές διαδικασίες σε γενικές γραμμές: α) σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής της CPU β) από τις διαδικασίες της φωτολιθογραφίας. Στον σχεδιασμό αρχιτεκτονικής πολύ σημαντική εταιρία είναι η Βρετανική Arm Holdings η οποία σχεδιάζει την αρχιτεκτονική ARM την οποία παραχωρεί με άδεια σε άλλες εταιρίες αρχιτεκτονικής οι οποίες κάνουν το τελικό implementation της ARM αρχιτεκτονικής (Arm χρησιμοποιούν όλες οι συσκευές εκτός από τα laptop και τα Desktop) . H πολύ κρίσιμη ARM Holdings πουλήθηκε (το 2018) στην 100% ιαπωνική Softbank για 32 δις δολάρια. Εάν οι Ελληνες εφοπλιστές αγόραζαν την Arm Holdings, τι σημαίνει, ότι η Ελλάδα θα σχεδίαζε την σημαντικότερη αρχιτεκτονική Υπολογιστών στον κόσμο;
      3) Η μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στον κόσμο είναι η Amazon (κεφαλοποίηση 1 τρις) (η οποία σημειωτέων, σχεδιάζει την δικιά της αρχιτεκτονική πάνω στην ARM (aws graviton cpu)) έχει μέσο όρο κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια πολύ χαμηλά (πιθανόν και ζημιές). Εάν αύριο η Σαουδική Αραβία αγόραζε την εταιρία νομίζεις ότι θα μετέφερε την τεχνολογία ή έστω θέσεις εργασίας στην Σαουδική Αραβία; Η Σαουδική Αραβία ΔΕΝ έχει το επιστημονικό προσωπικό για να επανδρώσει την Amazon Cloud Computing. H συνεισφορά της Amazon στην Αμερικάνικη οικονομία ΔΕΝ είναι τα κέρδη, αλλά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ασκούν επαγγέλματα πολύ υψηλής ειδίκευσης και επομένως οι μισθοί τους είναι πολύ μεγάλοι. Οι τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πιο μπροστά από την Ελλάδα όχι επειδή οι εταιρίες τους κάνουν κάτι περίεργο, ή παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια ή γιατί τους ευνοούν οι τράπεζες ή επειδή έχουν ΜΗ «μεταπρατική αστική τάξη» ή κάτι άλλο, αλλά επειδή έχουν πολλούς εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης. Γενικά, επειδή υπάρχει πολύ σκληρός ανταγωνισμός στο hardware, τα κέρδη είναι μικρά στον τομέα αυτό.
      4) Επομένως αυτό που έχει σημασία, δεν είναι η εθνικότητα των μετόχων της Samsung (υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και αραβικά) αλλά τι εθνικότητας είναι οι επιστήμονες οι οποίοι δουλεύουν στην εταιρία. Οι Αμερικάνοι στηρίζοντας την οικονομία της Κορέας ουσιαστικά ενίσχυσαν την τεχνολογική εξειδίκευση των Κορεατών. Οι Κορεάτες αναπτύσσουν την τεχνολογία της φωτολιθογραφίας στις CPU, όχι οι μέτοχοι.
      5) Η Ελλάδα έχει χαμηλούς μισθούς γιατί τα προϊόντα που παράγει σε ανταγωνιστικές τιμές και εξάγει είναι προϊόντα που ο κόσμος εμπορευόταν την εποχή του Χαμουραμπί (https://www.sofokleousin.gr/eksagoges-ta-9-pio-antagonistika-proionta-mas). Υπάρχει επιστολή του Χαμουραμπί (1200 χρόνια πριν τον Περικλή) με την οποία επιστρέφει τα Κρητικά σανδάλια που του είχαν στείλει από το εξωτερικό. Τότε εμπορεύονταν τρόφιμα, Χαλκό κλπ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.