28/11/09

Συμβολισμοί και καλλιέργεια κλίματος στις Πρέσπες

* Στην επίτευξη τεσσάρων βασικών στόχων αναφέρθηκε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: τη συμφωνία για την ανάπτυξη των Πρεσπών, το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επένδυση στο μέλλον, ειδικότερα στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, το ορόσημο του 2014 για την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων και την ανταλλαγή απόψεων για «σημαντικά και καθοριστικά» ζητήματα στις διμερείς σχέσεις. Στη φωτογραφία, ο κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Γκρούεφσκι και Μπερίσα (δεξιά) χθες στις Πρέσπες.

Γεγονός με ισχυρό συμβολισμό σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, αλλά και με πρακτικό αποτέλεσμα, ήταν η χθεσινή άτυπη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, Γιώργου Παπανδρέου, Σαλί Μπερίσα και Νίκολα Γκρούεφσκι, στην Πύλη Πρεσπών.

Oι τρεις πρωθυπουργοί αποφάσισαν την υπογραφή συμφωνίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2010, για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών, ενώ στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα δώσουν μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις, όπως και στην επίλυση προβλημάτων.

Ειδικότερα, σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ -ζήτημα γύρω από το οποίο σημειώνεται αυξημένη κινητικότητα, οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρούεφσκι επέμειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις γνωστές «κόκκινες γραμμές» των δύο χωρών. Το «μπαλάκι» βρίσκεται, εξάλλου, στο γήπεδο των Σκοπίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας εισηγηθεί τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι έχει δώσει ισχυρό κίνητρο στη γειτονική χώρα, ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για λύση.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, χαιρέτισε «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις» των τριών ηγετών.

Οι απευθείας επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών διευκολύνουν την καλλιέργεια ενός καλύτερου κλίματος, ενδεχομένως και την εξεύρεση λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χ. Σολάνα, και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν, χαιρέτισαν σε κοινό άρθρο τους «τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση -στο ζήτημα της ονομασίας- μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο».

Στη συνάντηση Παπανδρέου - Μπερίσα, τα υπό συζήτηση ζητήματα αφορούσαν στην προώθηση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, οι τρεις πρωθυπουργοί, σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν ότι οι χώρες τους δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας τους, προκειμένου να ενταχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, να ελεγχθεί και να μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Τα θεμέλια για αυτή τη συμφωνία είχαν τεθεί το Φεβρουάριο του 2000, με Διακήρυξη των πρωθυπουργών των τριών χωρών για τη δημιουργία του Πάρκου Πρεσπών και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς τη βιώσιμη ανάπτυξη των Πρεσπών και των περιχώρων τους.

Επίσης, στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.
Ναυτεμπορικη

3 σχόλια:

  1. Η "διπλωματία" μας ζει φοβερές στιγμές!
    Οι μικροβαλκανικές διασκέψεις είναι το βιάγκρα της καταπτοημένης εξωτερικής μας πολιτικής, στα διαλείμματα των καρπαζιών και των κόλαφων στα ευρωπαϊκά όργανα και στις διμερείς σχέσεις με τον εξ ανατολών πράκτορα της πλανηταρχίας.
    Μια σύσκεψη στις Πρέσπες για "οικολογικα" θέματα με τους θείους από την Αλβανία και την Φυρομία ξανανιώνει την ψωρογιώργαινα, όπως "ο ύπνος το παιδί κι ο ήλιος το μοσχάρι"...

    Και κάτι άσχετο:
    Εχω μια ψυχοδιαστροφική και ανώμαλη υποψία, ότι ο Μπερίσα και ο Γκρούεφσκι μιλάνε καλύτερα τα ελληνικά από τον Τζεφ...
    Είθε ο Θεός της Ελλάδος να με βγάλει ψεύτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε φίλε μου γιατί το βλέπεις έτσι? Μια επίθεση φιλίας σίγουρα είναι εποικοδομητική να το πω έτσι, και από στρατηγικής πλευράς να το δείς, εξάλλου λάθη δεν κάνει αυτός που δεν πράττει, καλό βράδυ
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ...ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.